połączeniu ze słodką bezą i kwaskowatymi wiśniami – zestaw idealny Składniki serek śmietankowy 350 g mleko 2 % 1/2 szklanki żelatyna spożywcza 2 łyżeczki kawa rozpuszczalna 3 … Czytaj dalej Deser kawowy z bezami i wiśniami
czarrna od kuchnibardzo, owocowy... Mmmniam :) Idealny dla ludzi na diecie bez.. mleka, nabiału, fodmap, dla wegan i dla każdego kto lubi po prosu dobre i zdrowe jedzenie :) Przygotowanie tego deseru nie jest pracochłonne, dlatego polecam spróbować - zamiast ciasta z cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody
pyszne zdrowościEklerki to taki deser, który kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią! Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni. Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem
Ostra na Słodkoprzez ok. 10-15 minut – zależy od wielkości marchewki i stopnia wypieczenia, jaki lubimy; ja lubię lekko chrupiące, więc moje piekły się 10 minut. Na deser lub podwieczorek babeczki z cukinią i otrębami. 2 szklanki otrębów (dowolnych, mogą być różne) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach 1 szklanka mleka 1/2 szklanki erytrolu
KucharzycaKilka dni temu na blogu pojawił się przepis na tiramisu , którego jestem wielką fanką. Z dużej ilości białek jakie pozostały po włoskim deserze możemy wyczarować pyszną bezę i stworzyć z niej Tort :) Należy pamiętać, że bezę bardzo łatwo zepsuć, więc warto jest ściśle trzymać się przepisów. Pamiętajmy, aby robić ją ze świeżych białek lub tak jak w moim przypadku
ChilliJemykawałki cytrusy na głębokich talerzach, polać je kremem zabajone, a następnie opalić je przez kilka sekund palnikiem gazowym do crème brûlée. Ja osobiście wolę pierwszą, podaną wyżej wersję tego deseru. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSUSZONE ŚLIWKI W CZERWONYM WINIE Tym razem przepis na prosty, efektowny deser, który możecie przygotować na walentynkowy obiad lub kolację. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek i dużo miłości! Przygotowanie: 5 min. Gotowanie: 15 min. Składniki : 500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 300 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego (lub rozcięta laska
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZnikały jeden po drugim. Szukając odpowiednich proporcji miałam dziś okazję wielu z nich popróbować. Lekkie, mało słodkie, trochę egzotyczne z dodatkiem ananasa, brzoskwiń i bananów sprawdzą się również jako deser. Polecam i życzę Smacznego:) Naleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym Składniki na Naleśniki z mleka kokosowego z sosem pomarańczowym: 1,5 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku
Gotowanie-ukBanany z grilla. Banalnie posty deser z grilla lubiany nie tylko przez dzieci ale i przez dorosłych. Przez dorosłych szczególnie zachwalany gdy wykonany jest w wersji "dla dorosłych". Składniki : banany opakowanie całych goździków (op. wystarcza na 7-8 bananów) gorzka czekolada ajerkoniak kilka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : Banany nakłuwamy nożykiem i w każde nakłucie wciskamy po 1 goździku, odcinamy końcówki
Mechanik w kuchniMasło orzechowe jest nie tylko dobrym dodatkiem do kanapek czy deserów, przekładania wafli czy ciastek, można z jego użyciem wyczarować pyszne lody albo upiec ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się
Wrzosowa PolanaKrem angielski to wykwintny dodatek do ciast, deserów, sprawdzi się także sam w sobie- podany z owocami. SKŁADNIKI: - 4 żółtka - 150 ml tłustego mleka - 150 ml tłustej śmietanki (słodkiej) - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - 4 łyżki cukru ŻÓŁTKA UBIJ Z CUKREM , potrwa to kilka minut, żółtka staną się prawie białe. W rondelku zagrzej mleko, śmietankę i ekstrakt, kiedy zacznie wrzeć
Kuchnia bezglutenowa LoliClafoutis to francuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie
Smakowity Blog Kulinarnyszybki i bardzo smakowity deser zrobił Przemek jak mieliśmy nadmiar kiwi w domu. Rezultat wyszedł znakomity, lekko kwaskowe kiwi i słodkie ciasto, polecam serdecznie. Kiwi w cieście. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSernik jest kremowy, aksamitny, idealny, zapraszam do wypróbowania przepisu. Lekko słonawy smak ricotty i kremowe mascarpone dają jedyny i niepowtarzalny smak sernikowi. Pastę orzechową można zastąpić syropem orzechowym. Taki deser do kawy czy herbaty znakomity. Sernik z ricottą i mascarpone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTiramisu zawsze robiłam w tradycyjny sposób na parze. Przez przypadek trafiłam na przepis Lidla na Tiramisu. Postanowiłam go wypróbować z lekkimi modyfikacjami. Z racji tego, że deser jadła moja Pociecha postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego alkoholu na rzecz syropu o tym samym smaku. Efekt zapachu i smaku jest taki sam, a mam pewność, że alkohol się u mnie nie pojawił
ChilliJemy