smakołyki. Tym razem stawiamy na mazurki i serniki w tradycyjnej odsłonie oraz nowoczesnej, odchudzonej. Na początek chciałybyśmy zaproponować Wam tradycyjny sernik goszczący na polskich stołach – Chatkę Puchatka. Deser uwielbiany przez dzieci i nie tylko :) Czas przygotowania: 1h + czas na chłodzenie sernika Składniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g
Kolizje Smakówdzieciństwa pamięta te szybkie i smaczne kulki? A może w Waszych rodzinach był inny deser który zasługuje na miano "smaki dzieciństwa" ? z chęcią je poznam! Ja serwuje dziś szybkie "szyszki" - zapraszam! Składniki; 30 dag cukierków krówek 90 g ryżu preparowanego 10 dag masła Przygotowanie; Do garnka (najlepiej o grubym dnie) wkładamy krówki i masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu
Radość kipiąca uśmiechem.wyłożyć folią spożywczą. Najlepiej nakleić spory kawałek folii spożywczej na dno tortownicy i po prostu zamknąć obręcz. Należy pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Spód ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Na ciasto wylać lekko tężejącą masę kokosową. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce do momentu aż ciasto całkowicie
maniapieczeniaDzisiaj zapraszam na nietypowy deser - babkę z dodatkiem majonezu! :) To wcale nie żart! Babka z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, pulchniutka i rozpływająca się w ustach, a majonezu nie czuć wcale. Wspaniale będzie się prezentować na Wielkanocnym stole i z pewnością zaskoczycie swoich gości. Przepis znalazłam na blogu Gotuję bo lubię! . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki
My Culinary ArtGęsty, maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :) Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :) Składniki: 4 łyżki białego cukru 60ml wody 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki masła około 1/3 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać
Pyry na GazSernik z nerkowców, nernik, nerkownik - w sieci można znaleźć wiele nazw dla tego deseru. Cóż to takiego? To pyszne wegańskie ciasto przygotowane na bazie orzechów nerkowca i ulubionych dodatków. Ciasto nie zawiera ani grama białego cukru i jest pełne zdrowia. A przy tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakuje również lekko zmrożone. SKŁADNIKI (tortownica 16 cm) 250g nerkowców
DefinicjaSmakubardzo podzielna alternatywa dla zwykłego ciasta. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Na słodko są moją ulubiona formą dodatku do niedzielnej kawy. A Wy co jutro zaserwujecie na deser? :) Składniki (15 sztuk): 340g mąki pszennej 2 jajka 120ml oleju rzepakowego 120 ml mleka 120g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 banany tabliczka gorzkiej czekolady
ChilliJemyCzasem, każdy z nas ma potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiast iść do sklepu i kupować śmieciowe jedzenie, powinniśmy przyrządzać sobie domowe desery, czy robić babeczki lub ciasteczka. Nie robi się ich długo, a dla naszych brzuszków i naszego zdrowia jest to o wiele lepsza opcja. Poza tym, powiedzmy sobie szczerze.. domowe słodkości smakują o niebo lepiej! Dzisiaj przepis
Be Fit Be StrongTort bezowy fistaszkowy to wspaniały tort na każdą okazję, u nas na niedzielny deser. Tort bezowy to połączenie słodko słonych smaków, które idealnie harmonizują z chrupiąco bezą. Dla mnie rewelacja! Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę , więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy . Tort bezowy
codojedzeniaOwocowy deser na zimno :) Składniki: 1 serek homogenizowany naturalny 500g 1 łyżka żelatyny 1/2 szklanki śmietany (12%, 18% lub 36%) 1 galaretka na 1,5 szklanki wody 2 banany 1 … Czytaj dalej Serniczki owocowe w pucharkach
czarrna od kuchniCudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach do zapiekania i lekko rozchylić
Kuchenne zapiski Edytyobłędnie kokosowa (jeśli pudding rano będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę mleka i wymieszać) i niezbyt słodka. Mi zasmakowała bardzo. I na podwieczorek się nada, a nawet na zdrowy deser. Czego chcieć więcej...? Kokosowy pudding chia z jeżynami Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu dodatkowo: chipsy kokosowe jeżyny Mleko kokosowe, miód
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosem czekoladowym, konfiturą, bakaliami, czy np. ulubionymi owocami.) (*) Jeśli chcemy dodać stopioną czekoladę przed wstawieniem puddingu do lodówki - należy użyć mniejsze ilości nasion chia. Czekolada dodatkowo zagęści nasz deser
Di gotujewzględu na duże zainteresowanie chałwowcem bez pieczenia chciałam zaproponować deser z chałwą
Ugotujmy Coś