Dziś przedstawiam b ardz o szybk i i smaczny deser - c hurros - czyli hiszpański przysmak nie tylko na tłusty czwartek czy na zakończenie karnawału . Będąc w Hiszpanii podawano je codziennie na śniadanie. Do gorzkiej kawy jak znalazł ! Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś przedstawiam b ardz o szybk i i smaczny deser - c hurros - czyli hiszpański przysmak nie tylko na tłusty czwartek czy na zakończenie karnawału . Będąc w Hiszpanii podawano je codziennie na śniadanie. Do gorzkiej kawy jak znalazł ! Czytaj więcej
Ana Mari's worldbrzucha. Nie na darmo nasze babcie mawiały, że przez żołądek do serca. Dlatego dzisiaj podsuwam Wam pomysł na banalnie prosty w przygotowaniu, a jednocześnie cudownie efektowny i obłędnie pyszny deser. Tiramisu, bo o nim mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru
Pożeraczka, czyli raz adobrzearomatu z wanilii. Po około tygodniu ekstrakt powinien być gotowy, ale najlepszy, najbardziej aromatyczny będzie po około 3 tygodniach - kiedy nabierze ciemnej, bursztynowej barwy. Jeśli z jakiś wypieków czy deserów pozostanie Wam wydrążona laska wanilii, dołóżcie ją do buteleczki - ekstrakt nabierze dodatkowej waniliowej mocy. Podczas zużywania ekstraktu można zawartość buteleczki uzupełniać wódką. Zatem, do dzieła
W kuchni KatieBardzo znane w Anglii ciasto, bardzo słodkie i pyszne. Zrobiłam dzisiaj prostrzą wersję banoffe. Idealnie na Walentynkowy Dzień. Bardzo szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi
Kuchnia PokoleńRating: Wczorajsze menu było ustalane przez dzieci i tak na obiad zjedliśmy spaghetti a po obiedzie miał być Pudding ryżowy mocno czekoladowy, który jest ulubionym deserem moich chłopaków. Będąc na przypadkowych zakupach zakupiłam ryż do przygotowywania puddingu ryżowego: jest on trzy albo nawet cztery razy szerszy od zwykłego ryżu i króciótki – kształem przypomina „łzę”. Nigdy
Magiczny GarnekDomowe lody i desery lodowe są świetne. Nie dość, że nie zawierają barwników ani konserwantów, możemy przyrządzić je w takich kombinacjach, których w sklepie, cukierni, lodziarni nie znajdziemy, to możemy je dosładzać wedle uznania. Bardzo często kupując lody, stwierdzałam, że były one dla mnie stanowczo za słodkie. Robiąc je w domu, nie mam takiego problemu, a w dodatku nie potrzebuję
Be Fit Be Strongascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaglane tiramisu deser, który jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu. Składniki: ->100g kaszy jaglanej -> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny) -> 4 łyżeczki miodu -> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc
ladykitchentamtym roku zrobiłam pełno sloiczków z różą.Teraz mogę ja dodawać do wszystkiego.Syrop do herbatkii na ukojenie nerwów,konfiturę do pączków , a usmażone płatki róż do różnych deserów.Jeśli nieposiadacie w swojej spiżarce tego rarytasiku ,kupcie ją w sklepie np.herbapol.zobaczycie jak smaczny może być ryż na mleku z różą.Zapraszam. 1-2 łyżki smażonych płatków róż lub konfitury
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszny i bardzo sycący deser - budyń czekoladowy z dodatkiem likieru, mlecznej warstwy z nasionami chia oraz bitą śmietaną. Nie dość że świetnie smakuje to jeszcze bardzo atrakcyjnie wygląda. SKŁADNIKI: (na 2 porcje) Warstwa I: 1 budyń czekoladowy 1 szkl mleka 1 łyżka cukru 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Warstwa II: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka Warstwa
Kto ugości moich gości?moich planach kulinarnych jest zrobienie kilku domowych deserów nawiązujących do kupnych oryginałów. Jednym z nich jest Rafaello . Jednak, by coś urozmaicić, użyłam kakaowych herbatników. Składniki: - 750ml mleka - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku
Kuchnia co dniaCzęść wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu. Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką. Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut
SzczyptaSmaQjednolita cienkim strumieniem dolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru ;) Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki lub donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować
Jak gotować i nie zwariowaćrealizując się zawodowo w restauracji, to staram się, aby czas poświęcony na domowe „kucharzenie” wykorzystać jak najefektywniej. A jak wiadomo, po dobrym obiedzie koniecznie trzeba zjeść dobry deser, mój wybór padł na tartę. Tarta to niezwykle wdzięczny francuski wynalazek. Kruche ciasto i dowolnie wymyślony farsz słodki lub wytrawny. Postanowiłem zrobić tartę z gruszkami. Co prawda nie porywałem się
Jacob Tastes