Ciepła pogoda nas nie opuszcza, więc pozostaje się tylko cieszyć i chłodzić jakimiś ziemnymi deserami. Najlepiej oczywiście sprawdzą się lody, więc dziś przepis na wersję domową i oczywiście bananową :) Te lody wymagają troszkę więcej pracy i czasu, niż te klasyczne, które można przygotować dosłownie w 5 minut i które również bardzo polecam (i przy okazji przypominam przepis, który pojawił się
Healthy food explorerPtysie w karmelu nadziane pysznym francuskim kremem cukierniczym Crème pâtissière . To zdecydowanie deser na specjalne okazje! Ten wpis, razem z przepisem na krem francuski, otwiera całą serię, w której chciałabym podzielić się z Wami wiedzą i moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno
Ciastkozercysię do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Krem ten sprawdzi się również jako lekki deser. Polecam. 200g śmietanki 30-36% 200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku) 2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku) 1 opakowanie śmietan-fixu (*) Śmietankę
Di gotujePrzepis na te pyszne babeczki pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Zielona Toskania" . Babeczki robi się szybciutko, pięknie pachną, są przepyszne. Idealne jako deser ale także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, polecam gorąco. Muffiny z kiwi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFrużelina z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy
Kulinarne przygody Gatityprzychodzę do Was nie tylko z przepisem na pyszną delikatną roladę makową, ale również z filiżanką dobrej kawy. Bo cóż może być lepszego. Dobrze dobrana kawa jest dopełnieniem każdego deseru. Aroma Pieno , to głębia i smak dla każdego kawosza. Mieszanka jasno palonych ziaren 100% Arabica pochodzących z plantacji znajdujących się w Brazylii, Kolumbii oraz Etiopii. Ta kawa zachwyci każdego. Już
Słodkie okruszkiGości część kolejna, więc jest domowy deser Ciasto, które pięknie wygląda, świetnie smakuje, zawsze się udaje. Użyłam do jego przygotowania mąki pszennej i mąki kukurydzianej w proporcji 1:1, możecie upiec je także na samej mące pszennej. Mąka kukurydziana jednak dodaje pięknego, ciepłego koloru ciastu, które w połączeniu z ciemnymi owocami wygląda mega zachęcająco! Jeśli macie czas możecie oprószyć
Zasmakuj Kuchniksiążki Aleksandry Seghi "Zielona Toskania". Ciasto wypiekane z ricottą jest leciutkie, pulchniutkie i zdecydowanie za pyszne, znika szybko. Jest idealne do porannej kawy czy herbaty, jako deser albo drugie śniadanie, idealne do szkoły czy pracy. Ono po prostu jest doskonałe, polecam do wypróbowania. Toskańskie ciasto z ricottą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejabłkami, ja proponuję Wam letnią wersję tarty tatin, z brzoskwiniami, zapewniam, ze jest pyszna i delikatna. A podana z kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Czas przygotowania : 30 min Porcja dla 4-6 osób : ● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy 24 cm* ● 5 brzoskwiń ● 60 g cukru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaFrużelina wiśniowa to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Frużelina wiśniowa – Składniki Wiśnie 400g Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka Cytryna 1 łyżka soku Cukier 100g Frużelina wiśniowa – Wykonanie Wiśni The post Frużelina wiśniowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesię chwilą. Takie poranki dają mi sporo sił na resztę dnia. Pozwalają też na dokładne zaplanowanie różnych rzeczy, w tym niedzielnego menu. Dziś, oprócz obiadu, zrobię dla nas przepyszny deser, który poznałam w Londynie, u mojej przyjaciółki, Alicji. Jest prościutki, tworzą go zaledwie 3 składniki, ale smakuje doskonale. Czuć w nim pełnię lata. Spróbujcie. Składniki: • 2 sztuki dojrzałego mango
W mojej kuchnizimno. Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość oleju. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser, a także na wynos... Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka borówek szczypta soli olej do smażenia
Kuchnia MagdaLenyPancaksy, pancakes, czy też pankejki, to amerykańska odmiana naszych placków, które powstają z gęstego jak śmietana ciasta naleśnikowego. To idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też deser. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Dziś moje placuszki są mocno owocowe, ponieważ do ich przygotowania użyłam aż trzech rodzajów owoców: czerwonych porzeczek, borówek amerykańskich i moich ulubionych Jabłek Grójeckich. Zapytacie
Kulinarne przygody Gatitykruchutkie , absolutny hit każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Cenię je za szybkość i łatwość przygotowania. To połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego kremu cytrynowego jest genialne! Mały słoneczny deser dla każdego J * Krem lemon curd kupicie w sklepie Kuchnie Świata Gdy spoglądamy na szklany słoiczek to widzimy miliony bąbelków powietrza. Wskazuje to na niesamowitą lekkość jego
Wanilia i Kardamon