razem postawiłam na tanie i ogólnie dostępne orzeszki ziemne, choć na co dzień sięgam po nerkowca czy włoskie. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym i zazwyczaj stosowałam je w mniejszych deserach. Raz już wykonałam podobny przepis na ala snickersa z kaszy jaglanej i wiedziałam, że jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie w cieście. Padło na sernik i chwała
zdrowo i aktywnierazem postawiłam na tanie i ogólnie dostępne orzeszki ziemne, choć na co dzień sięgam po nerkowca czy włoskie. Uwielbiam połączenie słodkiego ze słonym i zazwyczaj stosowałam je w mniejszych deserach. Raz już wykonałam podobny przepis na ala snickersa z kaszy jaglanej i wiedziałam, że jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie w cieście. Padło na sernik i chwała
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś mam dla was przepis na coś pysznego, ale nie ciasto tylko bardziej odrębny posiłek czy ewentualnie deser na ciepło. Mianowicie tosty francuskie z chleba tostowego, moczone w jajkach rozmąconych z jogurtem naturalnym i cukrem, smażone na patelni. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym dodatkiem na słodko. Takie tosty to świetna propozycja
Waniliowe Improwizacjewystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na nutellę śliwkową. Przepis znajduje się na moim blogu pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nutella-ze-sliwek.html. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjekubeczka to bardzo szybkie ciasto z mikrofali, które przygotowuje się w kubku. Jest to taka jednoosobowa porcja słodkości, którą można przygotować w dosłownie kilka minut. Oprócz tego, że deser przygotowuje się bardzo szybko, to również z bardzo niewielu składników, bo zaledwie z trzech. W dodatku jest to ciasto fit, bo nie zawiera mąki i można go zrobić bez dodatku cukru
Waniliowe Improwizacjedeserem oficjalnie witamy jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie ma na co czekać! Znowu przenosimy się do Bułgarii, bo pomimo tego, że kuchnia bułgarska często uznawana jest za nudną i nieciekawą, jest zupełnie inaczej! Składniki (na 3-4 porcje) - 300 g pokrojonej w sporej wielkości kostkę dyni (mniej więcej 5x5 cm) - 2 łyżki miodu - 50 g orzechów włoskich - łyżeczka
Roślinożerni urlopowiczeOkazuje się, że kasztany jadalne są znacznie bardziej popularne na Węgrzech niż w Polsce. W trakcie wyjazdu do Budapesztu udało nam się spróbować przepysznego deseru o przemile brzmiącej nazwie gesztenyepüré . O Budapeszcie więcej tutaj: Wegetariański przewodnik po Budapeszcie . Powiedzmy szczerze, gesztenyepüré urodą nie grzeszy i wygląda jak mięso mielone z bitą śmietaną, ale nie powinno
Roślinożerni urlopowiczeZnowu kuchnia brazylijska, która zaczęła coraz częściej gościć na naszych stołach. Mus z marakui to deser z 3 składników, który przygotujemy w 3 minuty! Składniki (4 porcje): - 9 marakui - 250g śmietanki 30% - 100g mleka skondensowanego Przygotowanie: 1) Śmietankę i mleko skondensowane ubijamy mikserem przez kilkanaście sekund. Nie przejmujmy się, jeśli śmietana będzie bardzo rzadka - sok z marakui zadziała
Roślinożerni urlopowiczeKolejny deser z serii 3 składniki, 3 minuty czyli papaja z winem! Składniki (4 porcje): - 2 papaje - kieliszek wina Porto - cynamon Przygotowanie: 1) Papaje obieramy, przepoławiamy i wyciągamy pestki łyżeczką. 2) W miejsce po pestkach wlewamy odrobinkę wina. 3) Posypujemy cynamonem i gotowe
Roślinożerni urlopowiczemasą kajmakową. Jest to ser, zbliżony do mascarpone lub angielskiego clotted cream. W Gaziantep taką przekąskę często jada się na śniadanie, ale ze spokojem katmer może zostać zaserwowany jako deser do tureckiej kawy o każdej porze dnia (a nawet i nocy!) Składniki (4 porcje): - 2 płaty ciasta filo - 3 łyżki pistacji (obranych) - 2 łyżki sera mascarpone (możemy użyć sera kajmak
Roślinożerni urlopowiczeOwoce smażone w cieście to posiłek czy też deser, który można spotkać w restauracjach, i który można też przygotować w domowym zaciszu. Z reguły owoce smaży się w cieście podobnym do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęstym. Ja mam już w swoim menu takie owoce, więc dziś zrobiłam je w cieście drożdżowym, na suchych drożdżach. Do ciasta dodatkowo użyłam pure
Waniliowe ImprowizacjeNabiera smaku w trakcie obróbki termicznej i taplając się w cukrze. Nasz przepis na pigwę to w zasadzie sposób na pigwową murabbę dla leniwych lub po prostu smaczny owocowy deser. Składniki: - 2 pigwy - pół litra wody - laska cynamonu - kilka ziarenek kardamonu - 150 g cukru - łyżeczka soku z cytryny - garść orzechów włoskich Przygotowanie: 1) Pigwy kroimy wzdłuż na 4 części
Roślinożerni urlopowiczewybierać, to zdecydowanie wybieram zdrowszą wersję! :) Dlaczego muffiny? Muffiny są po prostu ultraszybkie w przygotowaniu i to zdecydowanie ich największy plus. Do tego to idealna przekąska, drugie śniadanie, deser, przystawka. Jeśli chodzi o stosowane dodatki - NIE MA REGUŁ! Wystarczająco dużo, żeby mnie przekonać :) Czego potrzebuję, żeby upiec muffiny? Blacha. Pierwsza blacha do muffin jest czymś, co odmieniło moją kuchnię
Gary Bez dnaJesień to wspaniały czas w kuchni. Zapraszam na słodki i aromatyczny deser przygotowany z wykorzystaniem darów jesieni :) Śliwki węgierki z winem pod chrupiącą kruszonką z orzechami Składniki: około kilogram dojrzałych śliwek węgierek 5 goździków "chlust" czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 4 łyżki zimnego masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru duża garść orzechów Potrzebny sprzęt: Naczynie do zapiekania Śliwki węgierki
Gary Bez dna