desery - 58579 przepisów (strona:1053/3906)

Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej 90

trujące wykazują liście, kora, nasiona…. ale nie kwiaty! Kwiaty są jadalne, mają słodki i miodowy smak. Można z nich przyrządzać syropy, nalewki, konfitury, dodawać do sałatek, ciast i deserów. Z uwagi na możliwość wystąpienia alergii u osób wrażliwych bezpieczniej wykorzystywać tylko płatki, bez pręcików.* Składniki Ciasto: 250 g mąki owsianej 350 ml kefiru (może być maślanka, jogurt lub mleko

Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 62

kuchni świata, możemy ją również przygotować sami w domu. Najbardziej znaną i słynna potrawą z użyciem tahiny jest hummus. Pasta sezamowa może być również stosowana, jako dodatek do sosów, deserów, słodkich ciasteczek lub właśnie do słonych krakersów*. Składniki 60 g mąki żytniej 30 g tahiny ( 2 duże łyżki) 50 g mieszanych ziaren i pestek (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1/2 łyżeczki

Tajemnice Smaku
Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca 75

Bardzo ważna uwaga, mimo że uwielbiamy zapach lawendy nie przesadźmy z ich ilością.  Lawenda jest bardzo aromatyczna i…  ciasto będzie bardziej przypominało zapachem wyrób kosmetyczny, aniżeli deser. Proporcje na foremkę keksówkę o wymiarach około 12 x 25 cm. Składniki CIASTO 100 g orzechów nerkowca 150 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta

Tajemnice Smaku
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 140

Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić

Tajemnice Smaku
Lody bez dodatku cukru, z truskawek, mango i mascarpone 78

Owocowe lody z mascarpone  są kremowe, orzeźwiające, a przede wszystkim zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do

Tajemnice Smaku
Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady 80

dałam na wierzch po upieczeniu, dzięki temu sernik zyskał pyszny i chrupiący dodatek. Puszysty, delikatny sernik z borówkami, na spodzie z płatków kukurydzianych to bardzo łatwy, szybki i pyszny deser.  Żeby sernik był aksamitny i delikatny, twarogu dodaję serek mascarpone, a twaróg powinien być trzykrotnie zmielony.  Aby ułatwić sobie zadanie tym razem do sernika wykorzystałam gotowy, z wiaderka

Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 95

Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki

Tajemnice Smaku
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 102

herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania

Tajemnice Smaku
3 PROSTE KREMY DO TORTÓW 90

masła. W zależności od rodzaju i smaku tortu dodaję do kremu kakao, kawę, wanilię lub skórkę otartą z cytryny. Dobry krem to podstawa! Może być wyjadany łyżką, jako baza deseru, np. z dodatkiem owoców, ułożony w pucharku. Najlepszy krem do tortu jest wtedy gdy: nie jest zbyt słodki, jest ze sprawdzonych składników, przygotowany jest z dobrych jakościowo i schłodzonych produktów

Zasmakuj Kuchni
Owocowa sałatka Łasucha – jabłka z serkiem oraz bakaliami 100

Żeby zrobić sobie lub swoim bliskim słodką przyjemność wcale nie potrzeba góry pieniędzy ani wyszukanych składników. Wystarczą jabłka, serek homogenizowany oraz odrobina bakalii. Nie wierzycie? Sprawdźcie

Smaki Na Talerzu
Fit szarlotka z kuskusem 119

jeden kawałek. Plusem jest też szybkość oraz łatwość wykonania - bez miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przełożyć do formy i do piekarnika.  Świetnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie. Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 i 1/4 szklanki mleka 3 jabłka 4 duże jajka 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki syropu klonowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej

Kuchnia MagdaLeny
Keks żurawinowo-pistacjowy 158

Nowy Rok- nowa Ja. Nowe przepisy i nowe pomysły na smakowite dania, ciasta, koktajle oraz desery. Zaczynamy nowe- dzień dobry 2020- co nowego nam przyniesiesz???? :) Keks żurawinowo-pistacjowy Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajo 150 g cukru (u mnie ksylitol) 240 ml maślanki 80 ml oleju (u mnie ryżowy) 1 łyżeczka dobrego proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody

Moja Mama Gotuje
Ciasteczka owsiane z żurawiną 88

Szukasz szybkiego przepisu na pożywne ciasteczka? To tu! :) Ciasteczka owsiane to super przekąska, deser, a ze szklanką mleka to dobra alternatywa dla śniadania, kiedy baaaardzo się spieszysz. Do ciastek możesz dodać ulubione nasiona, orzechy, suszone owoce lub świeże owoce, które nie puszczają za dużo soku. W tej wersji dodałam świeżą żurawinę (podczas pieczenia raczej zamienia się w "rodzynki" niż dżem

Gary Bez dna
Proste muffinki z jagodami 141

Chyba każdy lubi słodycze. Proste muffinki z jagodami to szybki przepis na coś słodkiego. Z całą pewnością, każde dziecko będzie zachwycone takim deserem. Zamiast jagód do ich przygotowania możemy wykorzystać borówkę amerykańską. Składniki 150g jagód albo borówek amerykańskich 100g masła 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki mąki (ok. 250g) 3/4 szklanki cukru odrobina aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne rogaliki twarogowe 127

Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest dziecinnie prosty. Wystarczą nam trzy składniki i ulubione nadzienie: dżem, marmolada lub karmelizowane jabłka. Takie twarogowe rogaliki , to idealny deser dla małych i dużych łasuchów. Idealne by zjeść od tak, idealne do popołudniowej herbaty. Śmiało możecie je też zabrać ze sobą do pracy, przygotować dzieciom na wycieczkę itd. Spróbujcie tego

Słodkie okruszki