tego względu, że jestem ogromną fanką kokosowego smaku i nie przeszkadza mi on całkowicie podawany w formie właśnie wytrawnej. Używam go także do smażenia, podsmażania, duszenia. Właściwości oleju kokosowego: w 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów źródło kwasu(...)powodzeniem zastępują sklepowe słodycze a ich konsystencja sprawia, że mogą być wykorzystywane do wielu przepisów. Lubię je jako samodzielną przekąskę, ale także chętnie używam do słodkich wypieków i deserów. Właściwości daktyli: bardzo dobre źródło szybko wchłaniających się cukrów idealna przekąska dla osób uprawiających intensywnie sport mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie poleca się je osobom z zaburzonym poziomem
Zdrowie na języku :PSernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą
Poezja smakuJak wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo
Smaczne Zdrowe… które smakuje po prostu obłędnie! <3 Chyba każda gotująca i każdy gotujący ma przepis na ciasto, które może robić niemalże z zamkniętymi oczami, które zawsze
Eat me! Fit me!Nadrabiania zaległości w kwestii dotrzymywania obietnic część dalsza. Jakiś czas temu, moje babeczki wzięły udział w pewnej imprezie. Pochwaliłam się tym faktem na Instagramie i obiecałam
Fill The Bowlczęsto z lękiem. Za europejską ojczyznę lodów uważa się Włochy - Marco Polo , powróciwszy z wyprawy do Chin, gdzie sporządzane były już 3000 lat temu, przywiózł przepis na zimny deser, przypominający współczesne sorbety. Z Włoch lody powędrowały do Francji, prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope , powstała w Paryżu w 1681 roku. Znacznie później, bo dopiero(...)kremówki Mleko połączyć ze śmietaną, dodać krem czekoladowo-orzechowy (wyjmijcie go wcześniej z lodówki, inaczej będzie zbyt twardy i trudno będzie go połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli macie syrop kokosowy, można także dodać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do maszynki. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MALINOWE świeże lub mrożone maliny (ilość wg uznania, ja dałam 2 szklanki
KUCHARNIAKochani , proponuję Wam przepis na urodziny. Lub na każdą imprezę, na której jest duża ilość osób. Ja swoje trufle zrobiłam na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool
Z Kuchni Do KuchniCzasami jest nam ciężko pogodzić to co zdrowe z tym co smaczne. Każda z nas, która dba o ciepło ogniska domowego zwraca uwagę na to co
SMYKWKUCHNITak... minęły już dwa lata, jeden miesiąc i dwanaście dni odkąd nasz świat zmienił się na zawsze. Od tamtej pamiętnej niedzieli, drugiego października 2011 nigdy nie
Kuchnia po mojemuNadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak
Be Fit Be StrongCiasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik
SMYKWKUCHNIBlok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka GotujePo naprawdę wielu nieudanych próbach nareszcie udało mi się zrobić prawdziwy sernik, nie z jakiś dziwnych kasz, orzechów tofu i innych wegańskich wynalazków tylko z sera
greenscarfTesty na nietolerancje pokarmowe to aktualnie temat bardzo na topie. Nic dziwnego, coraz więcej ludzi boryka się z tym, jak i z innymi kłopotami żywieniowymi. Dziś
W kuchni Karmel-itkiukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by mu nie przeszkadzało. Hm, mnie chyba w sumie też nie ;) Długi czas nie jadłam galaretek, nie wiadomo nawet, dlaczego. Nie jestem w końcu wegetarianką, jedynie nie jem mięsa z przyczyn konsumenckich - nie lubię, ot co. Podejrzewam jednak(...)stężeją. Następnie kroję je w kostkę. W szklankach układam na zmianę kolory galaretek. Dekoruję bitą śmietaną i owocami. SMACZNEGO! ** W wersji bezlaktozowej bitą śmietanę zamieniłam na ubitą śmietankę kokosową (stałą fazę mleka kokosowego z puszki z odrobiną płynu. Pozdrawiamy, Karmel-itka i Karmele
W kuchni Karmel-itki