zagęszczonego karmelowego. Szukam podstępu, haczyka, podtekstu.Może jakaś karteczka z wymaganiami odnośnie deseru? Albo jakaś bliższa wskazówka?Dzwoni telefon.- Jesteś już w domu?- Mhm, właśnie wróciłam.- Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego. Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni.Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż(...)sztywną, lśniącą pianę, dodając pod koniec ubijania podaną ilość cukru. Ser utarłam z żółtkami, mlekiem karmelowym, mąką i budyniem. Delikatnie, bez użycia miksera, wmieszałam pianę z białek i wylałam na podpieczony spód. Wstawiłam do gorącego pieca. Piekłam godzinę w 180 stopniach pilnując, aby wierzch zbytnio się nie spiekł. (w razie zbytniego brązowienia, przykryć wierzch folią aluminiową
W kuchni Karmel-itkiSylwestrowe mini serniczki, to tak na prawdę mini serniczki na każdą okazję. Ekspresowe do wykonania, a miłośnicy ciasteczek oreo będą zachwyceni. Masę serową można
Piekarz-Kucharz-GarkotłukU mnie w domu nie ma drugiej osoby z nietolerancją glutenu także to dość duży problem, zwłaszcza gdy domownicy domagają się "normalnych" ciast, czasami
NaKońcuJęzykaDziś zapraszam Was na waniliowo-różany pucharek z owocami i musli . To nie tylko smaczne, ale też niezwykle aromatyczne połączenie. Wśród składników znajdziecie bowiem… moją
Słodkie okruszkiTrzydziestego czerwca to wspaniały dzień na przeprowadzkę. Nie dość, że po powrocie do domu dadzą wykończonemu studenckim życiem człowiekowi iście wakacyjne jedzenie (niech żyje fasolka szparagowa
Wrzosowa PolanaJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladzieKilka dni temu koleżanka wstawiła zdjęcie, na którym jej synek je z wielkim apetytem placuszki. Bardzo mnie one zaciekawiły. Na zdjęciu wyglądały na puszyste i na
W kuchni u MonikiDziś siedzę w domu i gotuję więc mogę zasypać Was przepisami, to już trzeci i na tym zaprzestaję ;) Dodatkowo chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsza życzenia z okazji
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZagrodowy. Przygotowywaliśmy wówczas dania, na które przepisy opracował Maciej Nowicki. Kilka z nich znajdziecie na blogu, to m.in. pyszny rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny czy też kurczak pieczony w cydrze i puree dyniowe, który pojawi się niebawem. Obie wspomniane wyżej potrawy stanowią współczesne interpretacje XVII-wiecznych receptur. Również melchmus z wetami, którego jednak na warsztatach nie przyrządzaliśmy, nawiązuje(...)doprawiany korzennymi przyprawami i wzbogacony owocami, może dziś stanowić ekskluzywny deser. Jako dziecko bardzo lubiłam budyń, Paweł uwielbia go do dziś, więc przynajmniej dwa razy w miesiącu budyń pojawia się na naszym stole. Melchmus z wetami bardzo przypadł nam do gustu, jest to jedna z najsmaczniejszych wersji tego popularnego deseru. Mój dzisiejszy wariant, ze względy na dodatek białego wytrawnego wina
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataborówkami, tym razem w wersji czekoladowej. Bardzo lubię tego typu desery z kilku powodów: bezy można przygotować znacznie wcześniej, dzięki temu nie kumulujemy sobie pracy przed samą uroczystością, pięknie prezentują się na stole i każdy może dostać swoją porcję bez konieczności krojenia. Po nałożeniu kremu i dekoracji bezy można przechowywać w lodówce do kilku godzin, wyciągamy je dopiero przed(...)samym podaniem. Z podanych składników zrobiłam 20 niedużych sztuk. Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru Jak zrobić bezy czekoladowe z borówkami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje
Ciastkozercytakże, bo lubimy) jaglane desery ostatnio bardzo przypadły nam do gustu :) jak kiedyś nie robiłam, tak teraz się rozkręcam ;) a to dlatego, że tak naprawdę wcale kaszy w deserze nie czuć! A jednak efekt końcowy jest zdrowy i sycący. Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą(...)kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki
Kolorowy PrzepisownikOsobiście nie przepadam za strasznie słodkimi deserami, nie szaleję, jak widzę czekoladę, a mimo wszystko czasem mam ochotę zjeść coś, co przeniesie mnie w inną krainę, niż wszystkie mięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam(...)dużych oczkach.Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon.W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel
Kitchens AlphabetDomowa granola to jedno z lepszych wynalazków w mojej kuchni. Świetnie spisuje się jako szybkie śniadanie w duecie z jogurtem, jako chrupiąca przekąska między posiłkami, czy
Be Fit Be Strongmojprzepisna.pl | Torcik Pavlova z Lemon curdem Czy zostały Wam może białka po wypiekach tłustoczwartkowych? Mi całkiem sporo, więc upiekłam dwie bazy Pavlova. Jedną z bitą śmietaną
moj przepis na