Sezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująTrudno jest wyobrazić ciasto bez cukru, glutenu, laktozy i tłuszczu, ale to jest możliwe. Już wcześniej przedstawiałem Wam ciasto jaglane bez cukru i mąki
Kuchnia ŁukaszaCiasto drożdżowe ze śliwkami i suszoną żurawiną Składniki: ciasto drożdżowe: - 4 szklanki mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 15 dag margaryny - 10 dag
Kuchnia co dniaB ardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym
IzaGotujeTo ciasto robiłam jakiś miesiąc temu. Zrobiłam zdjęcia i zapomniałam o nim :) Dziś szukając w komputerze czegoś zupełnie innego, trafiłam na nie. Szkoda byłoby
Codzienna kuchnia niecodziennadziurę po kominku załatają. Ot, problem rozwiązany i wszyscy są szczęśliwi. Niech żyją panele sufitowe! Na deser po tej całej historii ma dla Was ciasteczka, które też wywołały różnicę zdań. Część kosztujących je pokochała ( ja ), część znienawidziła ( C. ). Mają niesamowicie sypką, piaskową strukturę; bez szklanki wody albo herbaty się nie obejdzie. Można to oczywiście zmienić, zmniejszając nieco ilość masła(...)zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną dzisiaj prawdziwe wyzwanie: mój pierwszy domowy tort ze zdjęciem. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWspólne owsiankowe śniadania to już swego rodzaju celebra, którą bardzo lubimy, zarówno emocjonalnie jak i smakowo. Na blogu pojawia się mnóstwo przepisów śniadaniowych, ostatnio zalałam Was wręcz pomysłami na pieczone owsianki. Na co dzień nie ograniczamy się jednak tylko do nich i szczerze mówiąc klasyczną, gotowaną owsiankę robi się znacznie szybciej i przy maluchu uczepionym nogi, jest ją znacznie łatwiej(...)jabłko 2 łyżki masła orzechowego j.w. żurawina nerkowiec/pestki słonecznika Obydwa zestawy są bardzo jesienne i rozgrzewające, stanowią prawdziwą bombę energetyczną i bez trudu zaspokajają potrzebę na coś pysznego i słodkiego. Czasem mam tak, że jem owsiankę zamiast deseru, co jest wyjściem niemalże idealnym. Zachęcam do gotowania tej klasycznej wersji płatków i komponowania własnych wariacji z najrozmaitszymi dodatkami. Post powstał
Przepysznik - BLW i nie tylkodeser! A nawet 2 desery! Dziś postawiłam na bezę, bo to taka królową deserów! W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze bardziej królewskiego charakteru. Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl? Taki deser jest idealnym pomysłem zarówno na romantyczną randkę(...)studzimy. MINI PAVLOVA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier. Wlewamy ocet i dodajemy mąkę ziemniaczaną – ubijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręgi ( brzegi podnosimy do góry ). Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach
Ostra na SłodkoWiele osób unika serka mascarpone ze względu na zawartość tłuszczu ponad 30%. Niewątpliwie ten tłusty ser powinien być omijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej
KucharzycaDzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam wyciągnąć aparat i zrobić
Pomysłowa kuchniaDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smakNiedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu
Mechanik w kuchniBezglutenowa tarta rustykalna znana jako galette o wspaniałym, jesiennym, korzennym aromacie, to pyszne ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze. Bezglutenowa tarta rustykalna Przepis na
Book of spellsnadaje się do deserów, koktajli czy placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Co zrobić z wnętrzem dyni? Warto wykorzystać pestki, które wyjmiemy z dyni przez jej pieczeniem. Oczywiście nie wszystkie(...)Jednak warto pestki umyć, oczyścić z włókien, wysuszyć ręcznikiem papierowym, równomiernie rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem i piec w piekarniku ustawionym na 130st.C ok 15 minut (można to zrobić przez lub po pasteryzowaniu słoików). Dzięki temu uzyskamy pyszne i bardzo zdrowe pieczone pestki do łuskania. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu
Book of spells