Coraz więcej osób, zamiast kusić się na wyroby cukiernicze dostępne w sklepach, próbuje swoich sił, samodzielnie przygotowując ciasta, desery i różnego rodzaju słodkości. Odpowiednie przybory kuchenne pomagają zorganizować pracę i sprawiają, że pieczenie staje się sprawne i przyjemne. Niezbędnik domowego cukiernika Nie ma przyjemniejszego zapachu dla naszych nozdrzy niż ten towarzyszący domowym wypiekom, rosnącym w piekarniku lub dopiero(...)więcej z nas decyduje się na próbowanie swoich sił w pieczeniu domowych ciast. Akcesoria kuchenne do pieczenia ciast By praca w kuchni była przyjemniejsza i efektywniejsza, warto wyposażyć ją w niezbędne oprzyrządowanie. Przybory takie, jak trzepaczki , łyżki kuchenne, pędzelki kuchenne , szpatułki i łopatki kuchenne pozwolą nam bez większego trudu połączyć składniki i dopracować swoje wypieki niemal
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś u mnie jedno z najprostszych i najszybszych ciast na jedną keksówkę. Aromatyczne ciasto z makiem, najlepsze do kawy, do popołudnia, na deser. Ciasto oprószam cukrem pudrem, można jednak podać go z polewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami. Ciasto(...)kuchenną trzepaczką. Miksera nie trzeba włączać Mieszamy mokre i suche składniki, mieszamy.Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniPancakes / Amerykańskie naleśniki to znakomita propozycja na słodkie śniadanko czy poobiedni deserek. Uwielbiam pancakes! Są puszyste i mięciutkie! Idealnie komponują się z owocami, bitą śmietaną, jogurtem
Rusty ForkPyszne i szybkie drugie śniadanie lub deser;D Jedne z moich ulubionych, jakże szybkich i lekko słodkich przekąsek. Wystarczy gotowe ciasto francuskie, jabłka i gotowe. Oczywiście jabłka z powodzeniem możecie zastąpić innym nadzieniem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka sok z połowy cytryny lub średniej pomarańczy 2,5 łyżki cukru 1 łyżka mąki + trochę do podsypania(...)się podczas pieczenia. Jeśli je wcześniej zamrażaliście to dobrze je odmroźcie. Jabłka umyjcie, obierzcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w mniejszą kostkę. Do miski ułóżcie jabłka, dodajcie: sok z cytryny, cukier, 1 łyżkę mąki, cynamon, dobrze wymieszajcie. Pokrój ciasto francuskie na kilka kwadratów, nakładaj farsz, dobrze zlepiaj rogi. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie rożki. Piec w temp
Zasmakuj Kuchniwyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać aż do wytworzenia siatki glutenowej. Chleb trzymam w worku lnianym lub owijam papierem do pieczenia. W tym wariancie spokojnie 5 dni sobie leży bez żadnych sensacji. Piekarnik warto potraktować spryskiwaczem przed wstawieniem chlebka, lub wstawić do niego naczynie wypełnione wodą. Drukuj Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny(...)wyrośnięcia na ok 3h ( u mnie, latem 2) Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min, skręcamy temperaturą do 190 i pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkucukrem waniliowym lub cynamonem. Albo zaserwować gołą szarlotkę, bez żadnych posypek. Drukuj Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 3 szkl. mąki 200 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru(...)wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wkładamy na papier, podpiekamy ok 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyjmujemy jabłka. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy do zezłocenia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/klasyczna-szarlotka-polkruchym-spodzie/ BosowKuchni Artykuł Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciasta. Dlatego taki deser jest podstawą każdego dnia i odrobiny słodyczy do kawy. Ze względu na dużą ilość wiśni powstało trochę nowych przepisów, a w tym babka czarno - biała z zatopionymi wiśniami. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)polania oraz wiśnie do dekoracji Przygotowanie : białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli żółtka, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką
Niezły Młyneksprawia, że stają się bliskie jak przepisy członków rodziny. Przez proste mam na myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem(...)sytuacji łatwiejszą, ale z drugiej zna się wyłącznie na literaturze i innych niepraktycznych rzeczach, a musi nauczyć się sprawiać ryby, żyć na obczyźnie i w ogóle żyć po swojemu bez mamy. Właśnie o tym jest ta książka. O uczeniu się życia i o tym, że trzeba zejść z góry własnych ideałów i marzeń, w dolinę swoich rzeczywistych możliwości, żeby
Ugotowane pozamiataneTradycyjny deser australijski, powstał prawdopodobnie w mieście Perth w 1926 w Australii na cześć primabaleriny Anny Pawłowej podczas jej tournee. Na podstawie życiorysu Anny Pawłowej nakręcono fantastyczny film . Historia o tym jak mała dziewczynka marzy aby zostać baletnicą, a że marzenia się spełniają, każdy wie, więc fajnie obejrzeć. Film o oddaniu się bez końca pasji, tańczeniu, baletowi(...)wody duś do momentu rozgotowania. młody rabarbar nie wymaga obierania. Jeśli będzie za kwaśny dodaj odrobinę cukru PIEKARNIK NASTAW na 130 stopni, w międzyczasie przygotuj blachę z papierem do pieczenia, narysuj okręgi 20 centymetrowe (około), wyłóż białka dość dokładnie. Każdy blat powinien mieć około 15 mm grubości, powinny wyjść 3 blaty, ZMNIEJSZ TEMPERATURĘ piekarnika do 85 stopni, włóż bezy
Kuchnia bezglutenowa Lolijedynym ich mankamentem jest konieczność czekania całej nocy, aż się odpowiednia schłodzą w lodówce. Jednak po tym czasie możemy delektować się wykwintnym, smakowitym deserem :) Przepis pochodzi z gazety GoodFood Polska. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej(...)pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód. Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika ( bez termoobiegu) na 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki wewnątrz, aby ostygły. Kiedy ostygną wstawiamy je na całą noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy je łyżeczką dżemu
Kolizje Smakówpestek, i w tej formie zalałam ciastem. Muszę przyznać, że na efekty czekałam z duszą na ramieniu. Na szczęście okazało się, że Francuzi wiedzą, co robią, i to ciasto-deser smakuje naprawdę wybornie. Oszukałam lekko, dodając ekstrakt migdałowy, dzięki czemu pachnie wspaniale; poza tym aromat migdałowy doskonale komponuje się z czereśniami. Nie za słodkie, bardzo delikatne, oryginalne w strukturze - zdecydowanie(...)cukrem. Jajka roztrzepać z ekstraktem. Dodać do mąki, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać kremówkę z mlekiem, dokładnie mieszając. Ciasto ma być jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDo popołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w
Passion of CookingTakie ciacho zjadłam wczoraj jako nagrodę po kolejnej rundzie biegania. Muszę przyznać, że ostatnio idzie mi coraz lepiej, z czego jestem bardzo dumna! osoby które mnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten
Smakowity Blog KulinarnyPrzepisów na sernik jest mnóstwo - są te bez dodatków, z czekoladą, z owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez
Smakołyki BerenikiWiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt , galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie
RAROSSAPonownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki
Be Fit Be StrongSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuPo 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje
Ania i Marcin gotująAnglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy
Ania i Marcin gotująOd dłuższego czasu tort ten czekał na mojej liście do wykonania;). Więc gdy tylko nadarzyła się okazja,aby przygotować tort wiedziałam, który to będzie😉. Czasu nie
RAROSSADziś zapraszam Was na pyszne herbaciano-owocowe smoothie . Doskonałe na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Połączenie owoców ze wspaniałym smakiem białej herbaty, to istna radość dla
Słodkie okruszkiwanilię. Tak przygotowane ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok. 0-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Po zakończeniu pieczenia ciasto do wystygnięcia można pozostawić w uchylonym piekarniku. Krem śmietankowy Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach(...)kładziemy kolejna warstwę. Tort zdobimy pozostałym kremem i… gotowe! Jak się okazuje wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego wyjątkowego deseru można kupić w przystępnych cenach i nie zrujnować domowego budżetu. Wiele dań, których przygotowanie wydaje się być kosztowne można bez problemu wykonać z produktów dostępnych dyskoncie, a nasi goście będą zachwyceni efektem! Jeżeli szukacie fajnych ofert, po prostu odwiedźcie
Korniszonkinikomu nie powinien zaszkodzić, jednak starajmy się modyfikować przepisy, żeby deser był w miarę „zdrowy” Kawa… czekolada… Czego chcieć więcej … Ciasto czekoladowo – kawowe – przepis Biszkopt: 6 jaj, 1 łyżka ksylitolu , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej (lub innej np. kokosowej, migdałowej, orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Białka(...)ubić z ksylitolem na sztywno, dodać żółtka i dalej ubijać. Potem dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenie – mąkę przesiewać po trochu i od razu mieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 -200 stopni) przez ok. 40 minut. Masa czekoladowa 500g serka mascarpone, 250 ml śmietanki
Strefa Zdrowego ŻywieniaDanie dla tych, którzy lubią sery pleśniowe. Sama nie zajadam się nimi często, ale raz na miesiąc przygotowuję sobie ten smakołyk, rozpieszczając swoje kubki smakowe. Przyznam
Zdrowie i pysznie na talerzuzrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała się już z tym przepisem(...)tortów wykorzystuj ę tylko ten biszkopt, zarówno w wersji jasnej ( jak w tym torcie ), jak i kakaowej. Najlepszy biszkopt ever! :). A tort polecam na przeróżne okazje.. . jak i bez okazji ;). Przepis inspirowany przepisem na TORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej
Opowieści z piekarnikaChodził za mną ostatnio mus czekoladowy i ciasto filo. Wymyśliłam sobie, że włożę mus do "kokilek" z ciasta filo :) Deser jest prosty do zrobienia a bardzo smaczny i efektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Składniki na 12 sztuk: - 3 płaty ciasta filo, - olej, - 1 opakowanie tofu jedawbistego miękkiego, - 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego, - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, - 2 płaskie(...)kokosowego, - ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.) Wykonanie: Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić składniki musu i blendować aż czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali) i dodać ją do pozostałych
Co na wege obiad?Lato bez Ciebie to jak pyszny obiad bez deseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć i osusz zapłakane szyby. Czekam na Ciebie ze słonecznym sernikiem i kolorami pełnymi lata. Takiego zaproszenia się nie odrzuca, nie odchodzi się bez pożegnania, nie kończy się lata w sierpniu, i już! Cudownie rześki(...)limonki oraz mąkę ziemniaczaną - masa powinna być jednolita. Jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem lub sokiem z limonki. Przelać do okrągłej formy - u mnie o średnicy 21 cm i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 20 minut lub nieco dłużej - do momentu aż masa się zetnie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (można przechować przez noc w lodówce
KUCHARNIApiątkowy poranek naszła mnie genialna myśl: zrobię ciasto, a co tam :) Jak dobrze wiecie uwielbiam czekoladę i wszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru(...)czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy
Kolizje Smakówłatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder(...)przekroiłam na ćwiartki, a potem na plasterki (średniej grubości). Na podpieczony blat wyłożyłam lekko ciepły budyń, w którym poutykałam plasterki jabłka (jak widać na zdjęciu), a całość obsypałam cynamonem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Kulinarny Pamiętnik