szczęście Giovanni zna przepis, może ma tam rodzinę? ;) 1 bakłażana kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy na dość dużej ilości oliwy, aż zmięknie. Dodajemy 3-4 duże pokrojone pomidory (bez skóry, ale z sokiem, a co za tym idzie również pestkami), 3 pokrojone ząbki czosnku, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Dusimy aż składniki się połączą. Wykładamy na gorący, ugotowany(...)ryba… Ryba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim
PatchworkDzisiaj zapraszam Was na kruche ciasto z brzoskwiniami. Jego spód i wierzch stanowi kruszonka, co sprawia, że ciasto jest kruche, wręcz chrupiące, do
Rozpustne gotowanieIdąc za ciosem wszechobecnych borówkowych smakołyków postanowiłam część z nich wykorzystać nie do mrożenia, a do zrobienia pysznych i pulchniutkich pancakes na bazie nie mąki lecz
Kuchnia w czekoladzieCześć! Upiekłam piernik kasztelański. Przynajmniej pod taką nazwą kilkanaście lat temu zapisywałam ten przepis. Można go nazwać też murzynkiem. Fakt faktem, jest to ciemne ciasto z
Pieprzyć z FantazjąChrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając
Smakowite DaniaTo ciasto pełniło funkcję urodzinowego ciasta dla Miśka. Jest to bezapelacyjnie najbardziej mój udany wegański sernik (wiem, za każdym razem, tak mówię), nie dość, że wygląda
greenscarfSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki
Ugotowane pozamiataneŚwięta tuż tuż i pojawiło się całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i
greenscarfPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtHejka! Trochę mnie nie było, wiem, od razu przepraszam, ale jakoś tak wyszło, wiem też że pisaliście, dostaje wasze e-maile i każdy jeden odczytuje ale
Kuba GotujeTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuWracam, odchodze, wracam. Listopad najgorszym miesiącem roku - potwierdzone. A na poprawę humoru co? Tu czekoladka, tam czekoladka, tu cukierek, tam cukierek. A dupa rośnie. Niech rośnie
CzarnawisienkaTak jak obiecałam, oto kolejna wersja serniczka śniadaniowego. Serniczek bananowy z jagodami cieszy się dużą popularnością, mimo że jest na blogu zaledwie od poniedziałku. Coraz częściej
Chocolate Muffin Blogznajduje się jednak więcej produktów (i zachowań): mięso – zwłaszcza to czerwone i wysoko przetworzone, czyli wędliny, kiełbasy i konserwy. Za szkodliwe uznała je też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Nie bez znaczenia jest również fakt, że wysokie jego spożycie sprzyja nadwadze/ otyłości, co również dodatnio koreluje z podwyższonym stężeniem cholesterolu; tłuste produkty mleczne – czyli tłuste, pełne mleko i jego przetwory(...)warzywami i delikatnym vinegretem na bazie świeżej oliwy, soku z cytryny i odrobiny miodu; poszukaj przepisów na ciasta pieczone z małą ilością jaj albo na samych białkach – np. na pieguska; jeśli na „zimnej płycie” planujesz nadziewane jajka, wykorzystaj same białka, bez żółtek. Nie dodawaj ich do farszu; barszcz biały/ żurek serwowany o poranku/ na obiad, niech czaruje raczej cudownie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na początek proponuję deserek :) Sezon owoców już ruszył na dobre a w sklepach możemy dostać pyszne boróweczki które są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów
Zdrowie i pysznie na talerzu