Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1 jajko 60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy(...)tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy
Spektrum SmakuDzisiaj bardzo fajna propozycja obiadowa. Uwielbiam tarty, szybkie w wykonaniu i za każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój
Niezły Młyneknajbardziej kojarzy się właśnie z kuchnią francuską, zwłaszcza z Prowansją. W książce Ludwika Lewina zatytułowanej " Podróż po stołach Francji" czytam, że "nie ma kuchni prowansalskiej bez czosnku". Uśmiecham się, bo moja kuchnia też bez niego nie istnieje. "Upodobanie do czosnku pochodzi od starych cywilizacji śródziemnomorskich. Już Egipcjanie cenili czosnek. Według Herodota dawali go na wzmocnienie niewolnikom pracującym(...)czysty jak strofa Mistrala , zjada się go bez wysiłku i trawi, nie psując nocy. Więcej - sprowadza sny pełne róż i laurów albo srebrzystych gajów oliwkowych ". Poezja, prawda? Uwielbiam, gdy jedzeniu mówi się z taki dostojeństwem. Czosnek w pełni na nie zasługuje! Taką poezją smaku jest dla mnie galaretka z pieczonego czosnku, którą poczęstowaną mnie kiedyś w Prowansji. Wówczas
KUCHARNIAJeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu świętowaliśmy pierwszą osiemnastkę Tosi, czyli ukończone półtora roku (18 miesięcy). Nie jest to może najbardziej wyjątkowy dzień w życiu, ale postanowiliśmy troszkę poświętować
Przepysznik - BLW i nie tylkowkawiarence.pl Błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami to ciasto na każdą okazję, na niezapowiedzianą wizytę teściowej, na małe co nieco po niedzielnym obiedzie. Proste, nie wymagające dużo
W KawiarenceSernik w wersji light to świetny pomysł na lekkostrawny i nietuczący deser. Propozycja idealna dla osób będących na diecie i jednocześnie kochających słodkości. Smak sernika z
Smakowite DaniaJak sie gołdo 1 makrōłny 2 (choć niyftorzi pedzōm 3 makrōny), ta zarozki 4 mōmy przed ślypiami 5 ôdpust 6 . No i joł tyż tak mōm
Chop w kuchniDziś moje urodziny :) Dopiero wróciliśmy z urlopu więc chyba nie zdążę przygotować tortu ale dla Was i tak mam przepis. Tort Pavlova przygotowałam 2 tygodnie temu
Mienta blogKasza gryczana do wypieków hmn…no jasne że tak, choć jeszcze nie tak dawno wcale nie byłam fanką tego smaku , zawsze kojarzyła mi się z byciem
Wanilia i KardamonNie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram
Życie zamknięte w smakuJagodzianki to moje ulubione bułeczki drożdżowe! Pamiętam, że jak byłam małą dziewczynką dziadek odbierał mnie ze szkoły i zawsze szliśmy do cukierni, na
Rozpustne gotowanieDelikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem . Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest
Moja DelicjaŁącznie z wczoraj spędziłam ponad 12h pracując w Excelu, aktualnie widzę jak przez mgłę mój wzrok jest wykończony, ale to jeszcze nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisów (w końcu stanowią one ważną część mojego codziennego jadłospisu). Jednakże póki co nie zmieniam go na tyle, by całkowicie zrezygnować z pewnych produktów, a przede wszystkim z konwencjonalnego pieczenia. Ale to może kwestia czasu? Na tę chwilę mam dla Was 16 roślinnych przepisów zebranych w zakładce PLANT IS FOOD oraz pod tagiem #plantisfood . Sukcesywnie będę(...)pojawiło się również 25 innych blogerów, których poczynania możecie obserwować w specjalnej zakładce z akcją PLANT IS FOOD na TARGU SMAKU . Przygotowali oni dla Was aż 86 cudownych dań, deserów, sałatek i koktajli. Naprawdę jest się czym inspirować! SAŁATKA Z QUINOA I CIECIORKĄ Magda z bloga Zawsze głodna! przygotowała dla Was obłędną sałatkę z quinoa i cieciorką . Komosa ryżowa, koktajlowe
Food Square