deser - 61894 przepisów (strona:982/4127)

Polskie Guacamole 264

Hej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu

Kuchnia PROzdrowotna
Gruszki w sosie 206

bowiem w pełni), które zwieńczyłam chmurą bitej śmietany i gruszkami w sosie karmelowym. Jest słodko . Czego innego się spodziewaliście...? Ale jednocześnie tak pysznie, że nie można się od tego deseru oderwać. Połączenie chrupko-ciągnącej bezy, lekkiej bitej śmietany, miękkich i soczystych gruszek oraz obłędnego, korzenno-karmelowego sosu sprawiło, że C. stracił głowę. A ja nie pozostałam za nim w tyle(...)Zajadaliśmy się, aż miło.  Dopóki deser się nie skończył... Spróbujecie...? Gruszki w sosie przygotowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, co wyczarowała! Bezy cynamonowe z gruszkami i sosem karmelowym Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem cytrynowy ( Lemon curd ) 179

Pyszny krem do ciast i deserów. Składniki: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100g cukru - można dać więcej jeśli się woli mniej kwaśny krem. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę. Z cytryn wycisnąć sok i dodać go do startej skórki. Do tych składników dodać również cukier, całe jajka i żółtka(...)masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub ciastem.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Szarlotka 150

Szarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem

Ania i Marcin gotują
Pieczone kasztany 106

Ostatnio byłam zawiedziona tym, że 1 listopada nie sprzedawano ciepłych kasztanów na alejach cmentarnych tylko stragany dziwne?, jak na festynie balony, wata cukrowa, popcorn, gofry i

Niezły Młynek
Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? 3865

 Nic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza

Kuchnia Łukasza
Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią 163

Delikatny filet z łososia ze zdrowymi, suszonymi jagodami goji stanowią idealną kompozycję smaków. Suszone jagody goji pod wpływem temperatury stają się mięciutkie i rozpływają się w

Oryginalny smak
Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji 128

Dzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje się

Oryginalny smak
Błyskawiczny krem stracciatella 111

krem to naprawdę prosta sprawa – i choć deser jest nieskomplikowany, to ma swój nieodparty urok wyrażający się w nierównomiernie posiekanych kawałkach ciemnej czekolady zanurzonych w śnieżnobiałym musie. Ważne jest, aby ciemna czekolada (celowo nie używam słowa „gorzka”, bo z założenia źle mi się kojarzy) była dobrej jakości i zawierała minimum 70% kakao. Natomiast jogurt sojowy to bardzo przydatny produkt(...)tylko wtedy, kiedy rano potrzebujesz przekąsić go z musli i owocami, ale równie niezastąpiony jest podczas pieczenia ciast, które dzięki niemu stają się delikatniejsze i kremowe, oraz innych deserów, na przykład musów czy kremów. Straciatellę można podawać od razu po przygotowaniu, ale moim zdaniem lepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu. Podkręciłam ją nieco dodając ciemnego rumu, ale absolutnie nic się

Roślinna - blog wegański
Smoothie bananowy z borówkami 143

Zapowiada się bardzo leniwa niedziela. Pogoda wręcz przygnębiająca więc postanowiłam sobie spędzić ten dzień w domu, najlepiej w kocu i kubkiem gorącej czekolady  albo własnie

Niezły Młynek
Krokiety z mięsem i kapustą 174

To kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2

Ania i Marcin gotują
Barszcz czerwony 122

Kolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2

Ania i Marcin gotują
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 300

 Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim

Kuchnia Łukasza
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 158

Uf ostatnio znowu dostałam dużo dzika i powiem szczerze, że dziczyznę mogłabym jeść codziennie. Dlatego dzisiaj przepis na świetną polędwiczkę duszoną w grzybach i winie. Kolor

Niezły Młynek