To coś więcej niż tylko zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z
Ania i Marcin gotująProsty chleb pszenny Pewnie nie ma nic lepszego niż domowy bochenek chleba (przepisy na pieczywo tu ). Dziś prezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy
Kuchnia ŁukaszaŚwięto Niepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja
Ania i Marcin gotująWreszcie nadszedł weekend, czyli czas, w którym możemy spokojnie zrobić i zjeść śniadanie. W tygodniu króluje u nas owsianka ( przepis tutaj ), niezwykle zdrowa i szybka w
Ania i Marcin gotująPrawdziwa bomba kaloryczna. Tak smaczna, że trudno się od niej oderwać. Banany pieczone w cieście francuskim oblane polewą z białej czekolady. Nie znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady
Szefowa kuchniJak chyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym
Kuchnia w czekoladziePrzepis na ten pyszny deser na zimno zaczerpnęłam z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Zakochałam się w nim od pierwszego zdjęcia, a później miłość tą przypieczętował pierwszy kęs :) Delikatna kokosowo-jogurtowa pianka na spodzie z ciasteczek Oreo, na wierzchu galaretka z owoców leśnych z dodatkiem jagód lub borówek (poza sezonem mrożone owoce). Gwarantuję, że zniknie w mig! Palce lizać! Składniki(...)pianki. Przygotować galaretki - rozpuścić je razem w 600 ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić. Na stężoną piankę wyłożyć jagody, zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu galaretki deser można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zważywszy na to, iż nie zawsze możemy dostać śmietankę kokosową, z powodzeniem możemy użyć mleczka kokosowego. Wystarczy po otworzeniu schłodzonej uprzednio puszki odlać wodę kokosową
MyCookBook.plPanna Cotta to deser wywodzący się z Włoch, oznaczający „gotowaną śmietankę”. Kremówkę podgrzewa się z żelatyną, a po zastygnięciu podaje najczęściej ze świeżymi owocami, musami czy syropami. Ja przygotowałam wersję, którą lubię najbardziej: z białą czekoladą i aromatyczną wanilią, polaną musem truskawkowym, z którym tak fantastycznie się prezentuje… Składniki: 300 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru(...)drobnych oczkach. Gotową panna cottę wyjmujemy z lodówki, wstawiamy na chwilę do naczynia z gorącą wodą, aby odstała od ścianek formy, w której się znajduje. Odwracamy foremkę i umieszczamy deser na talerzyku (czasem trzeba przy wyjmowaniu delikatnie wspomóc się nożem). Na koniec polewamy wierzch musem truskawkowym. Smacznego
MyCookBook.plkarmelowo-czekoladowym wnętrzem. Porcja idealna na raz! Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze max. 15 minut i zjada jeszcze gorące. Najlepiej smakują z kulką lodów waniliowych. Przepis na ten deser pochodzi z programu Chuck’a Hughes’a „Chuck’s Day off”. Składniki: 200 g białej czekolady posiekanej 300 g dulce de leche (masy krówkowej) 25 g masła 2 jajka(...)Pieczemy 10-15 minut, aż wierzch zrobi się brązowy. Jeśli zależy Wam na bardzo płynnym środku pieczcie ciastka nie dłużej niż 10-11 minut (ja swoje piekłam 15 min.). Deser podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Dla fajnego kontrastu smakowego możemy go posypać solą gruboziarnistą. Smacznego
MyCookBook.plserków homogenizowanych pięknie kontrastuje (i świetnie smakuje) z dżemem pomarańczowym o intensywnym, słonecznym kolorze (lub jak kto woli o kolorze „kurczaczkowym” ;) ). Całość jest lekka, orzeźwiająca i taka… wiosenna :) Deser nie jest skomplikowany i na pewno uda się nawet niedoświadczonym jeszcze cukiernikom :) Polecam! Składniki: 1 duże opakowanie maślanych herbatników Masa pomarańczowa: 5 pomarańczy 2 opakowania zagęszczacza do dżemów (np. Żel(...)mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wystudzoną masę pomarańczową wykładamy na masę serową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdy kawałek deseru ozdabiamy połową cząstki pomarańczy. Smacznego
MyCookBook.plZwieńczeniem dobrego posiłku na świeżym powietrzu powinien być równie smakowity deser. Rzecz jasna najlepiej jeśli nie będzie wymagał od nas specjalnych zabiegów i podobnie jak danie główne zrobimy go na… grillu! W takim razie, co powiecie na grillowanego ananasa w miodowej glazurze? Brzmi pysznie? Tak też smakuje! Ten banalnie prosty, soczysty, a przy tym lekki i słodki za sprawą skarmelizowanego(...)miodu owocowy deser połechce Wasze podniebienia :D Ananasa pieczemy w całości tj. wraz ze skórką, która dodatkowo posłuży nam jako wyjątkowo oryginalny „półmisek” do serwowania :) Składniki (na 4 porcje): 1 świeży ananas 8 łyżeczek miodu (po 2 na każdą cząstkę owocu) Wykonanie: Ananasa kroimy na 4 części wraz z pióropuszem :) Następnie kładziemy go na grillu najpierw od strony skórki. Grillujemy
MyCookBook.plDynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele(...)stać jeszcze kilka miesięcy, ale całe puree zdążyło zostać zużyte :) Przygotowane puree (po zmiksowaniu i wystudzeniu) można też poporcjować i zamrozić. Jeśli mamy zamiar użyć puree do ciast, czy deserów warto przed dodaniem odcedzić je na sicie (zostawić na 15-20 minut), aby pozbyć się ewentualnego nadmiaru wody. Smacznego
MyCookBook.plDzisiaj pyszna kiszka mojej babci, przepis prosty ale nie chcę go przekształcać, nic dodawać. Ta kiszka jest idealna do tego kojarzy mi się z dzieciństwem, jak
Niezły MłynekPrzesłaliście mnóstwo pięknych i kreatywnych zdjęć. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział i wspólną zabawę Przedstawiam zwycięzców: Miejsce 1 Pani Anna B. za zdjęcie: Miejsce 2 Pani
Oryginalny smak