stali goście na pewno nie raz się o tym przekonali. Jak w większości restauracji tego typu jest oczywiście Menu dnia (zupa, drugie dane i deser) w cenie 33 zł. My jednak zdecydowaliśmy się na dania z karty. Oczywiście wybór był trudny, ponieważ karta jest bardzo rozbudowana, ale myślę(...)szpinakiem – palce lizać! Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich wybranych dań. Poprzedni wybór Krzyśka, czyli kieszonka ze schabu również była godna polecenia. Dania był ogromne, więc deseru nie bylibyśmy nawet w stanie zjeść. Jednak do wyboru restauracja ma wiele słodkich propozycji oraz różnorodny wybór zimnych napoi i drinków. Karczma Pod Kogutkiem Karczma
KuchniaWeDwoje.plW ostatni czwartek znowu zaliczyliśmy lekarza. "Przeziębienie" Olka wcale nie chce odpuścić i już sama nie wiem co robić. Specjalista stwierdził, że to wszystko wirusowe i
Kuchnia w czekoladzieMinęło trzy lata od jej przygotowania. Nie że o niej zapomniałam, po prostu tak często piję alkohol, że nie nadążam szafek opróżniać :D Mało tego, pigwówkę
Kuchnia w czekoladzieSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i fetą z dodatkiem kukurydzy, papryki, suszonych pomidorów oraz ogórków to to sprawdzona propozycja na domowe imprezy lub spotkania w gronie
Smakowite DaniaChoć tegoroczna jesień dosłownie wysypała grzybami, ja niestety nie miałam okazji wybrać się do lasu. Ale… nie ma tego złego, co by na dobre nie
PysiaGotuje.pl250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 180g jogurtu typu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 fix do śmietany – niekoniecznie jeśli deser podamy od razu Dodatkowo: 8 świeżych fig 3 łyżki naturalnego, płynnego miodu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 2 łyżki soku z cytryny starta skórka pomarańczowa do posypania Przygotujemy figi(...)Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać. Jedną figę pokroić na kawałeczki (tą która nie była zapiekana) i posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były
Mała CukierenkaPyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem
Oryginalny smakSerniki to chyba najczęstsze ciasta, które pojawiają się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na odczarowanie kalafiora! Kąski kalafiorowe w cieście oraz panierce z płatków kukurydzianych, pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka na zewnątrz, a w środku soczysty kalafior. To
Kuchnia MagdaLenyGulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że
Kuchnia MagdaLenyPomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Upiekłam ciasto szpinakowe . N admiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka
Słodki ZakątekGęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację na
dolcevitainmykitchenMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami
Kuchnia MagdaLenyKasza owsiana coraz częściej pojawia się na półkach sklepowych. Występuje w dwóch postaciach - kasza owsiana cała lub łamana. Kasza owsiana ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości. Zawiera
W kuchni Karmel-itki