nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już nie ma, ale ja w mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki
Raj dla Podniebienianiczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki i co więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam! Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego
Raj dla PodniebieniaBardzo prosty i szybki deser, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Wiosenny rabarbar komponuje się tu idealnie. Możemy, oczywiście, użyć do niego także innych owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodziutką kruszonką uważam za trafione w dychę! Spróbujcie! Składniki (na 4 porcje): 4-5 małych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
Raj dla PodniebieniaWiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu. Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy. A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce! Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak. Składniki: (na 3 porcje) 2 banany 1 awokado 400g jogurtu naturalnego
Raj dla Podniebieniabardzo smaczny, popularny włoski deser. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Uwielbiam go za smak i kremową konsystencję. Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno… Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej
Raj dla PodniebieniaUwielbiam lato za bogactwo owoców. Można z nich wtedy wyczarować cudowne, pełne owocowego smaku desery. Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie przepisu z czasopisma „Moje Gotowanie”, którego nie kupuję, lecz tym razem nabyłam je, wiedząc, że spędzę kilka godzin na bezproduktywnym czekaniu… Więc dlaczego ma być bezproduktywne, skoro przekartkowanie kolorowych przepisów natychmiast może zainspirować nas do wyczarowania czegoś smacznego
Raj dla Podniebieniatakie spokojne, leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy jedzą ze smakiem, kontemplując te chwile przy rozmowie, książce czy porannej gazecie. Na przedpołudniowy deser wybieramy sernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik
Raj dla Podniebieniaucierać, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek polewy karmelowej wieńczy całość i podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać… Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki
Raj dla Podniebieniaostrzegawczo. Parskam śmiechem, ale robię poważną minę stosownie do napomnienia. No! – mówi zadowolona – To teraz wyślę zdjęcie tacie sms’em, żeby szybko wrócił z pracy na deser! Składniki 1 kg twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy) 1 kubeczek śmietanki 36% skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru
Raj dla PodniebieniaPrzepyszny sernik jogurtowy na zimno. Na takie upały tylko deser na zimno, który ochłodzi nas w gorące dni . Jogurtowy sernik na zimno Składniki : Spód sernika : chałka drożdżowa
Kuchnia Danusiwiele za gorąco, poza tym komu by się chciało siedzieć nie wiadomo ile w kuchni, skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach
Magda KucharzyBread pudding, czyli pudding chlebowy, to deser bardzo popularny między innymi w Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu
Magda KucharzyNa roztomajtych 1 fajerach 2 połno 3 bōło 4 zortōw 5 szpajzōw, a dlo niyftorych 6 trzi nojważniyjsze to: citrōłnowoł 7 , szokoladowoł i edberowoł, choć je
Chop w kuchnipojemność waha się od 130-150 m l. Na górze kawy powinna występować mleczna pianka o grubości ok. 1,5 cm. Najczęściej jest spożywana późnym popołudniem jako dodatek do deseru. Macchiato To espresso z niewielką ilością spienionego mleka na górze. Pojemność kawy macchiato to ok. 50 -60 ml Americano To również kawa na bazie espresso. Zwykłe espresso zalewane jest wodą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Deser dietetyczny doskonały dla osób dbających o formę (chyba że posmarujecie gofry nutellą tak jak ja, wtedy już nie będą fit ;) na bazie odżywki białkowej, dzięki której są niezwykle lekkie i chrupiące. SKŁADNIKI NA 8 gofrów 100 g odżywki białkowej WPC80 (smak truskawkowy), 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku, 1 jajko, 100 ml mleka, 30 g mąki orkiszowej , 2 łyżki
słodki bratek