deser - 61894 przepisów (strona:1771/4127)

Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach 113

nikt już nie miał jeść i ponownie sprawiałam, że stawały się potrzebne. Wlewałam do nich „moją” zupę, dekorowałam kwiatem rumianku i częstowałam niewidzialnych gości. A potem robiłam deser z pozostałych z kompotu owoców. Te moje banalne, ciche zabawy są dziś dla mnie pięknym wspomnieniem. Starej kuźni już nie ma, ale ja w mojej kuchni nadal mieszam, łączę smaki

Raj dla Podniebienia
Sałatka z buraczków z kozim serem i chrzanem oraz zasłyszane w sklepie 100

niczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki i co więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast i deserów. Dziś jednak propozycja klasyczna. Z charakterystycznymi w smaku dodatkami. Zapraszam!   Składniki 5 buraków 2 ogórki kiszone 50g sera koziego 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka rukola 1 łyżeczka octu winnego

Raj dla Podniebienia
Crumble z rabarbarem 69

Bardzo prosty i szybki deser, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Wiosenny rabarbar komponuje się tu idealnie. Możemy, oczywiście, użyć do niego także innych owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodziutką kruszonką uważam za trafione w dychę! Spróbujcie! Składniki (na 4 porcje): 4-5 małych łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu

Raj dla Podniebienia
Koktajl bananowy z awokado i granatem 110

Wiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu. Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy.  A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce! Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak. Składniki: (na 3 porcje) 2 banany 1 awokado 400g jogurtu naturalnego

Raj dla Podniebienia
Tiramisu 108

bardzo smaczny, popularny włoski deser. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Uwielbiam go za smak i kremową konsystencję. Zupełnie nie wiem, dlaczego nauczyłam się go przyrządzać tak późno…  Składniki: (na 5 porcji) 350g serka mascarpone 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek likieru amaretto paczka  podłużnych biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej

Raj dla Podniebienia
Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką 83

Uwielbiam lato za bogactwo owoców. Można z nich wtedy wyczarować cudowne, pełne owocowego smaku desery. Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie przepisu z czasopisma „Moje Gotowanie”, którego nie kupuję, lecz tym razem nabyłam je, wiedząc, że spędzę kilka godzin na bezproduktywnym czekaniu… Więc dlaczego ma być bezproduktywne, skoro przekartkowanie kolorowych przepisów natychmiast może zainspirować nas do wyczarowania czegoś smacznego

Raj dla Podniebienia
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 154

takie spokojne, leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy jedzą ze smakiem, kontemplując te chwile przy rozmowie, książce czy porannej gazecie.   Na przedpołudniowy deser wybieramy sernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik

Raj dla Podniebienia
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową 82

ucierać, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek polewy karmelowej wieńczy całość i podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać… Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko 142

ostrzegawczo. Parskam śmiechem, ale robię poważną minę stosownie do napomnienia. No! – mówi zadowolona – To teraz wyślę zdjęcie tacie sms’em, żeby szybko wrócił z pracy na deser!   Składniki 1 kg twarogu z wiaderka (użyłam z Piątnicy) 1 kubeczek śmietanki 36% skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru

Raj dla Podniebienia
Jogurtowy sernik na zimno 242

Przepyszny  sernik jogurtowy na zimno. Na takie upały tylko deser na zimno, który ochłodzi  nas w gorące dni .                                                              Jogurtowy sernik na zimno Składniki : Spód sernika : chałka drożdżowa

Kuchnia Danusi
Tarta z budyniem i owocami - bez pieczenia 167

wiele za gorąco, poza tym komu by się chciało siedzieć nie wiadomo ile w kuchni, skoro można spędzić cudowny czas na zewnątrz? Jednakże podniebienie domaga się deseru, więc trzeba coś wymyślić. I właśnie takim idealnym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach

Magda Kucharzy
Bread pudding z czekoladą i orzechami 206

Bread pudding, czyli pudding chlebowy, to deser bardzo popularny między innymi w Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy widziałam go bodajże w programie Nigelli i zachwycił mnie prostotą wykonania oraz połączeniem smaków, które od razu wydało mi się smakowite – no bo jak tu nie lubić pieczywa zanurzonego w słodkiej mleczno-jajecznej masie, miękkiego na spodzie i cudownie chrupiącego z wierzchu

Magda Kucharzy
Szpajza edberowoł (Pianka truskawkowa) 119

Na roztomajtych 1 fajerach 2 połno 3 bōło 4 zortōw 5 szpajzōw, a dlo niyftorych 6 trzi nojważniyjsze to: citrōłnowoł 7 , szokoladowoł i edberowoł, choć je

Chop w kuchni
Rodzaje kawy 150

pojemność waha się od 130-150 m l. Na górze kawy powinna występować mleczna pianka o grubości ok. 1,5 cm. Najczęściej jest spożywana późnym popołudniem jako dodatek do deseru. Macchiato To espresso z niewielką ilością spienionego mleka na górze. Pojemność kawy macchiato to ok. 50 -60 ml Americano To również kawa na bazie espresso. Zwykłe espresso zalewane jest wodą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GOFRY BIAŁKOWE 186

Deser dietetyczny doskonały dla osób dbających o formę (chyba że posmarujecie gofry nutellą tak jak ja, wtedy już nie będą fit ;) na bazie odżywki białkowej, dzięki której są niezwykle lekkie i chrupiące. SKŁADNIKI NA 8 gofrów 100 g odżywki białkowej WPC80 (smak truskawkowy), 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku, 1 jajko, 100 ml mleka, 30 g mąki orkiszowej , 2 łyżki

słodki bratek