deser - 61894 przepisów (strona:1746/4127)

BRZOSKWINIA – DO CIASTA, MIĘSA I SAŁATKI 179

Brzoskwinie przeznaczamy w kuchni przeważnie na desery. Tymczasem, podobnie jak... Artykuł BRZOSKWINIA – DO CIASTA, MIĘSA I SAŁATKI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie 177

Dziś zapraszam Was na pyszne naleśniki deserowe skąpane w czekoladowym syropie . Słodkie, proste w przygotowaniu, skąpane klasycznym amerykańskim czekoladowym syropie… Małe niebo na talerzu Kto

Słodkie okruszki
Blue Cactus – recenzja restauracji 138

cytrynowym. Co ciekawe takiego kurczaka można było zjeść tu także 20 lat temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością orzechów pekan i lodami waniliowymi. Orzechy dają radę, chociaż trudno powiedzieć z czego składa się nadzienie tej tarty. Nie było ciężko mnie kupić, bo lubię

Ugotowane pozamiatane
Wytrawne clafoutis z kwiatami cukinii i pleśniowym serem (okiszowe) 121

Clafoutis to pieczony deser, który pochodzi z Francji. Aby nieco udziwnić dania na moim blogu postanowiłam przygotować to danie w wersji wytrawnej. Jest to nic innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie! Składniki (na 2 porcje): 10 kwiatów

Mango Papaja
Sernik na kruchym spodzie z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym 218

mieszać do rozpuszczenia, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Ozdobić bezami lub wybranymi owocami. Smacznego 😊  Dziękuję

Słodka Strefa
Flan z kawą i kardamonem 101

Przepis na flan z kawą i kardamonem zaczerpnęłam z książki „Kawa Bogactwo smaków dla smakoszy” i jest to moja propozycja do akcji kulinarnej Czas

Pieguskowa Kuchnia
Kogiel-mogiel 94

Kogiel-mogiel taki babciny, pyszna delikatna piana ze świeżych wiejskich jajek ( wiejskich nie tylko z nazwy ) z dodatkiem cukru i kakao. To jeszcze jeden nie zapomniany

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka z czarnej porzeczki 229

czarnej porzeczki no i nalewki porzeczkowej oczywiście w okresie gryp i infekcji wirusowych. Czyli właśnie o tej porze. Zapraszam na porcję pysznej i zdrowej naleweczki:) Doskonała do ciast, deserów i kawy. Zdrówko! Nalewka z czarnej porzeczki 1 kg dojrzałych ale nie przejrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0.5 l wódki 0,25 l spirytusu Umyte i osuszone owoce

Pieguskowa Kuchnia
Afrodyzjaki w Kuchni-warsztaty kulinarne w Makro 92

wybornie i na pewno zagoszczą u mnie na stole nie jeden raz. Upiekłam również mój pierwszy suflet, nie taki diabeł straszny jak się okazało i ten smaczny i szybki deser również ląduje do mojego menu. Po wspólnym gotowaniu udaliśmy się na wspaniały poczęstunek przygotowany przez kucharzy. Było mnóstwo pyszności: szparagi, truskawki, kalmary, sushi, karczochy, panna cotta z figami

Pieguskowa Kuchnia
Greckie warsztaty z Teo Vafidisem 104

Piotr z bloga „Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom”- klik . Wspólnie przygotowaliśmy Krewetki z Orzo, naparem Krocus Kozanis i serem feta. Inne grupy przygotowały pyszny deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri, filet z kurczaka z cukinią, porem, suszonymi pomidorami, oliwkami Kalamata i świeżymi ziołami oraz Tzatziki. Dziękuję za to spotkanie organizatorom tego wydarzenia: firmie Kenwood, przesymaptycznej Joli

Pieguskowa Kuchnia
Muffinki z agrestem 106

Ogórki zawekowane i teraz przyszła pora na przerabianie agrestu. Niezawodne, przepyszne muffinki z maślankowe stworzyły z agrestem świetny duet. Ledwo zdążyłam na ostatnią sztukę, gdyż zniknęły

Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 146

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego deseru. Delikatna czekoladowa beza, pyszny krem i kwaskowata frużelina to trio idealne. Na początku nie mogłam się przekonać do czekoladowej bezy, ale Nigella zdecydowanie wie co dobre. Pavlova okazała się strzałem w dziesiątkę. Posmakowała nam wszystkim. Spróbujcie, a nie pożałujecie! CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI BEZA 6 białek 300 g drobnego cukru

Pieguskowa Kuchnia
DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 134

bardzo prosty sposób możemy sobie sami taką skomponować. Wystarczy w słoiczku wymieszać ze sobą kilka składników i przyprawa gotowa! Mieszanka jest bardzo aromatyczna i świetnie wzbogaca smak wszelakich deserów. DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 6 łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Pieguskowa Kuchnia
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 144

Wieniec Trzech Króli czyli Rosca de Reyes to u mnie na blogu zupełna nowość. Zazwyczaj w Święto Trzech Króli wypiekałam słodkie drożdżowe bułeczki zwane Szczodrakiem . W

Pieguskowa Kuchnia
GRIWECH 120

Griwech to algierskie ciastka cenione podczas religijnych uroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze

Pieguskowa Kuchnia