Krokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
KorniszonkiKotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego
KorniszonkiPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
KorniszonkiPierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy
Korniszonkiobłędne. Jest to niesamowity smak lata. Ale kto powiedział, że zimą nie wolno sobie pozwolić na lody! Jeżeli chcecie zasmakować czegoś zupełnie innego, polecam je gorąco. Przygotowując je jako deser lub dodatek do deseru, np. do ciasta to z pewnością zaskoczycie swoich gości. Bo przecież nikt nie spodziewa się lodowych deserów zimą. Podarujcie sobie i swoim gościom chociaż niewielką cząstkę(...)wspomnień lata, którego tak bardzo nam brakuje zimą. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na lody oraz inne przepisy na desery . Składniki: 1 kostka masła 2,5 szklanki mleka 100 g cukru 1,5 szklanki śmietanki 30% 5 żółtek Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania palonego masła. Na patelnię (najlepiej o jasnym dnie) wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie podgrzewamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemaślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze. 7. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym przepisem na ten deser bądź nie możecie jeść surowych jajek, to zachęcam do przygotowania dyniowego tiramisu . Idealnie kremowego i puszystego. Najlepiej poniższy deser przygotować kilka-kilkanaście godzin przed podaniem, ponieważ musi się mocno schłodzić(...)Ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Fit deser na zimno, który zachwyca swą delikatnością - domowe ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Wbrew pozorom poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne dla osób, które ograniczają kupne słodycze. 9. Czekoladowe szyszki. Proste małe, słodkie przekąski - które jesteśmy w stanie przygotować tylko i wyłącznie z trzech
UgotowaćWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny
Słodki PomysłKruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie
KorniszonkiWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na
KorniszonkiPierniczki z mąki żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze
KorniszonkiWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i
Słodki PomysłRestaurant Week Poland. Nagrody są przyznawane na podstawie głosów osób, które wzięły udział w festiwalu i odwiedziło restauracje. Bistro zwyciężyło w kategoriach: Najlepsza restauracja w Warszawie, Najlepszy debiut, Najlepszy deser, Najlepsza obsługa i Najlepsza atmosfera. Ten fakt mówi sam za siebie, tu musi być wspaniale. Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność Do Lobo wchodzi się przez przestronne i zadaszone(...)Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem w popiele i sosem z kiszonego ogórka (41 zł). Na deser koniecznie musiałyśmy spróbować zwycięskiego dania z Gali Restaurant Week, czyli jagodzianki z palonym masłem, podawanej z lodami waniliowymi (19 zł). Jakie to było dobre, wcale się nie dziwię, że zyskało
Kulinarne przygody GatityKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa
Korniszonkiciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć, przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na kwadraty
ciasta i desery czyli na słodkomoże niestety nie smakować tak samo. Liban to też tygiel kulturowy, gdzie ścierały się wpływy kuchni arabskiej, śródziemnomorskiej i francuskiej. O dawnym mandacie francuskim świadczą dostępne wszędzie croissanty, francuskie desery i klasyki frankofońskie jak kuskus, pilaw ryżowy (np. mdardara) i tadżin. Bejrut to miasto emigrantów z bardzo ciekawą dzielnicą ormiańską Bourj Hammoud. Nic dziwnego więc, że kuchnia ormiańska jak suszona(...)czyli libańskiej pizzy, która może być ze wszystkim, ale najbardziej typowa jest wersja z zatarem. Na mniejszy głód dą lahm bi ajeen czyli coś w rodzaju pizzerinek. Co na deser w Libanie? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się dlaczego arabskie słodycze muszą być tak koszmarnie słodkie, to Liban zna odpowiedź. Zjemy tu baklawę z pistacjami i syropem różanym, słodkie ciastka, ashtalieh,czyli
Ugotowane pozamiatane