tego ciasta zabierałam się jak pies do jeża, bo kilka lat odkąd zobaczyłam je w pewnej kulinarnej gazetce. W końcu nadszedł ten czas. I co? I nie żałuję. Ten deser pochodzi z kuchni rosyjskiej i jest tam bardzo popularny, znany jako Monastyrska izba (монастырская изба) lub Drwa pod śniegiem (дрова под снегом). W Polsce pojawia się także jako Klasztorna chata
Bernika - moj kulinarny pamietnikJest coś wyjątkowego w smaku grillowanych gruszek. Powoduje to, że mogą one służyć do przygotowania wyjątkowego deseru. Do przygotowania tego przepisu w naszym grillu lub wędzarni będziemy potrzebowali wióra lub brykiety do wędzenia o smaku jabłoni. Gruszki przygotowane według tego przepisu smakują wyśmienicie same, podawane z serem mascarpone lub lodami waniliowymi. Składniki: 4 dojrzałe gruszki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
naRuszcieGrillowanie bananów tak wspaniale wydobywa ich słodycz, że można je jeść prosto z grilla. Ale podane na ciepło z sosem będą wspaniałym deserem o każdej porze roku. Składniki: 4 dojrzałe banany 3 łyżki masła 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Grilla przygotować do grillowania bezpośredniego. W przypadku grilla
naRuszcieTarta z białą czekoladą i malibu będzie stanowić idealny deser na każdą uroczystą okazje. Zawsze znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu
Podróż w kulinariadniu zakochanych nie wiesz jak zaskoczyć swoją drugą połówkę? Jak mówi stare powiedzenie przez żołądek do serca. Przedstawiam jakże prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz sercem. Składniki na 6 porcji: Szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 galaretki pinacolada 4 galaretki truskawkowe 500 ml śmietany kremówki 30% Śnieżka Wykonanie: Galaretkę pinacolada wsypujemy do miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając
Podróż w kulinariaPyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj
Podróż w kulinariaorzeźwiający mini torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone
Podróż w kulinariajest 10 marca, lecz nie świętujemy go tak powszechnie jak 30 września, więc niech już tak pozostanie. Mój smakosz uwielbia banany i masło orzechowe, wobec tego chciałam przyrządzić pyszny deser z tych dwóch składników. Dodałam tylko gorzką czekoladę i wyszło coś wspaniałego! Jest to danie, które zrobi każdy, nie trzeba gotować, piec, smażyć - NIC! Wystarczy mieć tylko sprawną zamrażarkę
Be Fit Be StrongSzybki i zdrowy deser z kaszy manny, płatków owsianych, mango i gruszki. Mi najbardziej smakuje podawany na ciepło. 1 szklanka mleka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 5 kostek czekolady z bakaliami 6 łyżek płatków owsianych z siemieniem lnianym Połowa mango Połowa gruszki Czekolada do dekoracji W rondelku gotujemy mleko z cukrem. Dosypujemy kaszę manną oraz kostki czekolady. Energicznie
VioletoweKucharzenieKażdy deser, nawet najzdrowszy, wymaga samodyscypliny. Zwłaszcza, gdy jest piekielnie dobry i aż się prosi o zjedzenie na raz. Załóżmy jednak, że domowe batoniki musli potraktujemy jako przekąskę do latte lub jogurtu,… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuupalne dni jak teraz nie wyobrażam sobie popołudniowej kawki w wersji innej niż mocno schłodzona. Z dodatekiem gałki ulubionych lodów lub kleksem bitej śmietany śmiało może pełnić rolę deseru np. dla niespodziewanego gościa. Polecam. Składniki na dużą kawę: 200ml mleka schłodzonego 50ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki kostek lodu cukier jeśli ktoś słodzi
Maślane ciasteczkoBardzo słodki, bardzo kokosowy i bardzo łatwy deser. Jeśli ktoś lubi popularny "rajski batonik" niech koniecznie wyprobuje ten przepis. Bounty w oryginale jest pokryty mleczną czekoladą. Ja akurat takiej nie miałam pod ręką, a że późny wieczór już byl- użyłam białej. Też wyszło bardzo pysznie. Może troszkę bardziej słodko. Ale co tam:) Na 15 kuleczek użyłam: 20dkg wiórków kokosowych
Maślane ciasteczkoOmlety są wyjątkowe, ponieważ możemy je jeść o każdej porze dnia i mogą być zależnie od dodatków zarówno naszym śniadaniem, obiadem, deserem, czy też kolacją. Omlety są bardzo delikatne i wyjątkowo puszyste, kiedy dodajemy do nich pełnego mleka. Powinniśmy to robić w proporcjach 1 jajko na 1 łyżkę mleka. Zamiast mleka możemy używać śmietanki, lub wody
Lili w kuchnigruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie. Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany
Kuchnia Ellietrufle kokosowe Już sama trufla jest nie lada rarytasem. Zaś dodanie do czekoladowej masy, wiórków kokosowych, czyni ze smacznego deseru, elegancki wyrafinowany przysmak. składniki 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml słodkiej śmietany 30% 30 ml rumu 60 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 30 g kakao sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszoną czekoladę, rozpuszczamy
Miód i pieprz