Włożyć do lodówki do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie nanieść drugą warstwę (już grubszą) czekolady. Ponownie włożyć do lodówki. Dwie warstwy powinny wystarczyć by wyciągnąć gotową miseczkę (kubeczek) na deser. Przy wyciąganiu delikatnie najpierw odchylić boki, następnie wypychać od spodu. Gdyby warstwy były zbyt cienkie nanieść kolejną. Do środka szprycą nałożyć bitą śmietanę. Udekorować wafelkami i truskawkami - oczywiście mogą
W kuchni u Monikirazem propozycja podania deseru z mleka i galaretki jest nieco inna, lecz również bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 250ml mleka ( 1 szklanka), 1 i 1/2 łyżki cukru, 2g cukru wanilinowego ( 1/2 łyżeczki ), 1 galaretka, 13 g żelatyny ( 1 i 1/2 łyżki), Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody ( zgodnie z ilością jaka jest na opakowaniu). Żelatynę rozpuścić w 150ml gorącej
W kuchni u MonikiDeser przygotowałam na upalną niedzielę do kawki. Pracę przy nim podzieliłam na dwa etapy, ze względu na długość oczekiwania aż pianki i galaretki stężeją. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka jagodowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 6 łyżeczek
Kuchnia w czekoladzieLubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe
Kuchnia w czekoladziezwolenników nietypowych kremów. Orange curd to doskonały dodatek do ciast i deserów. Składniki: Na ok 0.5l kremu: 4 duże pomarańcze 1 cytryna 220g cukru kryształu 250g masła 4 żółtka Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a z wszystkich wyciskamy sok. Wygniatamy także sok z 1 małej cytryny. Do rondelka wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy
Kuchnia w czekoladziePomysł zrodził się na potrzebę pewnego konkursu. Połączenie marchewki, pomarańczy oraz rodzynek i orzechów idealnie do siebie pasuje tworząc słodki deser. Składniki: Dla dwóch osób: 2 bardzo duże marchewki 2 łyżeczki syropu trzcinowego Diamant 50g masła sok z jednej pomarańczy skórka otarta z połowy pomarańczy 2 łyżki cukru garść orzechów włoskich garść rodzynek Sposób przygotowania: 1. Marchewkę myjemy i obieramy
Kuchnia w czekoladzieNietypowy lecz smaczny oraz szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest ten krem. Polecam do tart, tortów oraz wszelkich deserów. Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy
Kuchnia w czekoladzieWylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170st C. 4. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania. 5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem
Kuchnia w czekoladziezasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym. Składniki na ok 30 sztuk: 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi 1/3 szklanki mleka 80g margaryny lub masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5l mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru kryształu 1 tabliczka białej czekolady 5dkg margaryny 5 dkg kokosu
Kuchnia w czekoladziekonkursie Hortex zmobilizował mnie, by wykonać je właśnie teraz :) Wyszły puszyste i słodkie (takie w sam raz) pomimo tego, że nie ma w nich cukru. Dodatek wiśni sprawił, że deser był zdecydowanie bardziej "rześki" i wykwintny :) A chili... chili z czekoladą, to jednak dobrana para:) W ogóle się nie wykluczają, a współgrają tak ze sobą, że można by tego życzyć
Kuchnia w czekoladzieJuż dziś święto wszystkich zakochanych :) Jakie pomysły na deser dla ukochanej osoby? Ja proponuję szybki i prosty sposób na kolorowy- truskawkowo- czekoladowy pucharek. Skusicie się? Składniki: Na dwie porcje: 9 dużych truskawek 1 bita śmietana Śnieżka 350ml schłodzonego mleka 2 gałki lodów bakaliowych 1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej 10 pokruszonych ciastek- herbatników 4 serduszka czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziełyżki rozpuszczonej żelatyny. Do pucharków wsypujemy pozostałe czekoladki i zalewamy galaretką kawową. Całość dekorujemy bitą śmietaną ubitą w 150ml mleka. Ze względu na zawartość alkoholu oraz kofeiny deser polecam dorosłym lub zdecydowanie "większym" dzieciom :) A sam likier polecam wszystkim tym, którzy za kawowym przepadają. Jest delikatny, aksamitny i przyjemnie uzależnia
Kuchnia w czekoladziedyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować
Be Fit Be Strongłyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza sprzątanie :) Porcja: 6 słoików
SzczyptaSmaQSernik na zimno Lekki i delikatny sernik ,należy do tych rodzajów deserów, które znikają ze stołu w błyskawicznym tempie. Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao
Miód i pieprz