Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony). 2. Truskawki miksujemy na mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony(...)cukrem. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. 4. Galaretkę dekorujemy świeżymi owocami. Deser jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - karoten (pochodzący z brzoskwiń), który również jest antyoksydantem. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTypowe clafoutis robi się z czereśniami lub wiśniami a ja postanowiłam zrobić z truskawkami. Bardzo proste i pyszne, przypominające naleśnik ciasto w moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku gdy robiłam je po raz pierwszy
Monia miesza i gotujewprawy ten deser będziemy chcieli robić bardzo często :). Poniżej przedstawiam przepis na torcik Pavlova z jednym krążkiem bezowym o średnicy ok. 20-25 cm. Składniki: Beza* – 3-4 zimnych białek – 200g cukru – 1 łyżeczka soku z cytryny Masa – 250 ml śmietany 30% lub 35% – 2 łyżeczki espresso – 1 łyżki cukru pudru – ok. 2 garście truskawek Przygotowanie: Piekarnik
I LOVE LIFEJest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają
Rozpustne gotowanietego deseru nie trzeba wiele czasu. Jest pyszny i z pewnością jest dobrą opcją na podjadanie :) Aaaa...i całkiem fajnie wygląda :) Kilka dni temu pojawiła się u mnie w domu słodka przesyłka od Firmy Diamant . Postanowiłam wykorzystać ją w sposób, który zachowa zapach owoców na zimniejsze dni, ale będzie nam również towarzyszył teraz. Zapraszam póki są jeszcze truskawki
ChilliJemyPrzepyszny i prosty w przygotowaniu torcik truskawkowy to idealne połączenie biszkoptu z budyniowo-maślanym kremem i sezonowymi truskawkami. Galaretka nadaje lekkiego orzeźwienia. Taki torcik świetnie sprawdzi
Blog kulinarny S9.PLkwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie nie zdążył porządnie się schłodzić, a już zniknął w mgnieniu oka 😉 Do deseru podałam wodę z owocami, która świetnie gasi pragnienie. Składniki: (na 2 porcje) 200 ml śmietany 30% 200 ml mleka
Kuchnia MagdaLenyZdrowe lody truskawkowe z płatkami owsianymi są nie tylko bardzo smaczne, ale idealnie sprawdzą się jako fit przekąska lub nawet podwieczorek dla małych i dużych truskawkożerców
Di gotujeNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych składników, bez polepszaczy i zbędnych dodatków. Przygotowanie lodów w domu jest bardzo proste, nawet bez konieczności posiadania maszyny do lodów. Samą masę wykonuje się bardzo szybko, ale mimo wszystko trzeba uzbroić się w cierpliwość(...)wegańskie lody truskawkowe przygotowane na bazie mleczka kokosowego oraz kokosowego jogurtu naturalnego. Słodzone są syropem z agawy, ale równie dobrze można posłodzić je miodem. Do przygotowania lodów użyłam świeżych truskawek, ale jak macie jeszcze zapasy mrożonych z tamtego roku to również się sprawdzą. Składniki: 500 g truskawek 200 ml mleczka kokosowego 160 g jogurtu kokosowego naturalnego 2 łyżki miodu/syropu
Kuchnia MagdaLenyTakie ciasto to każdy lubi i jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania. Przygotowanie masy kokosowej – na patelni roztopić masło dodać cukier, wymieszać. Chwilkę
Kuchnia PokoleńKrem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników. Na kremie układamy borówki lub jagody, choć w tym przepisie sprawdzą się także maliny czy truskawki, na górę wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto jest śliczne i bardzo
Cooking MonsterSkładniki ( 12 dużych babeczek): 100 g płatków owsianych górskich, 100 g płatków gryczanych, 120 -150 g cukru trzcinowego, 150 g truskawek (ok. jednej szklanki) 100
rozgotowanaJeżeli nie macie zdolności kulinarnych lub czasu na przygotowanie deseru, zróbcie po prostu coś prostego ale efektownego a jednocześnie pysznego. Gorący mus truskawkowy lub malinowy, na to bezy i schłodzona kremówka. Ten zestaw zawsze będzie gwarancją udanego deserku. Powodzenia. Na dwie porcje Truskawki mrożone (w sezonie świeże) ilość zależy(...)pokruszone 2 duże bezy śmietana kremówka 100 ml 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady cukier puder Truskawki należy rozmrozić, zmiksować na gładki mus i z dodatkiem cukru podgrzewać do lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym
Jadło i czytadłoDawno nie jadłam tradycyjnego sernika na zimno. Takiego z truskawkami i galaretką. Zatęskniłam za smakiem dzieciństwa, uświadomiłam sobie, że moje dziecko jeszcze nie miało okazji go wypróbować i postanowaiłam przyrządzić go na weekendowy deser. Kto lubi? :) ok. 700 g mielonego twarogu (tyle zostało po odsączeniu na sicie, z 1 kg wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru
Mienta blogPrzez wielu już zapomniany, przez innych nie pamiętany wcale. Odkąd nastała moda na soki "owocowe" w kartonikach praktycznie niewiele osób przygotowuje tego typu zaprawy
Smaczne Zdrowe