Pyszna owsianka -podpatrzona u Dorotki ...polecam. 350 ml mleka (lub mleka i wody pół na pół) 50 g płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka cukru lub
Moje domowe kucharzenieSezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki
Moja Delicjadeser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego oryginalnego, meksykańskiego smakołyku :)¡Que aproveche!Składniki(...)będzie widać. Odstaw do lodówki do całkowitego wchłoniecia mleka przez ciasto, najlepiej na całą noc.Ubij na sztywno śmietankę 30% i pokryj nią górę ciasta, a następnie udekoruj czekoladą, owocami, orzechami - czym chcesz i jak chcesz.Ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj na talerzyku, podlewając zbierającym się na dnie foremki mlekiem. Ciasto po prostu musi nim ociekać, tak bardzo, że na talerzyku
Grahamka, weka i kajzerkaMinimum wysiłku, maksimum sukcesu. Tak w skrócie można zdefiniować ten leśny deser. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie w płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można
Mia Cucina SofietaSłodka kopuła która urzeka smakiem i aromatem soczystych malin, zachwycająca niezmiennie zarówno dzieci jak i dorosłych, nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru. Niezwykły smak uzyskałam małym nakładem pracy-tak jak lubię! Składniki: Warstwa z malinami: 2 galaretki czerwone 15 dag świeżych malin Warstwa straciatella: 400 ml śmietanki kremowej 30% 200 g kremowego twarożku naturalnego 3 łyżki cukru pudru(...)płynną wystudzoną żelatynę.Na sam koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę oraz świeże maliny, mieszamy delikatnie ręcznie aby owoce się nie rozpadły. Masę wylewamy na warstwę z galaretą, wygładzamy łyżką, wciskamy biszkopty, wypukłą stroną do środka-aby utworzyć podstawę deseru. Chłodzimy całą noc w lodówce. Dekorujemy wg swojego uznania. Smacznego
Wanilia i KardamonPavlova to fantastyczny deser na niedzielę . Prawie zawsze piekę Pavlova jak mi zostają białka. To jeden ze sposobów na wykorzystanie białek . Beza jest bardzo słodka. Dlatego najlepiej smakuje z bitą śmietaną i owocami. Kupiłam truskawki i borówki ale muszę przyznać, że byłam zawiedziona. O tej porze te owoce ładnie się prezentują ale smakują jak woda. Białka gromadzę(...)piecz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek. Susz bezę przez noc. Ubij śmietanę z likierem i wanilią. Posmaruj bezę kremem i udekoruj owocami. Oprósz cukrem pudrem. The post Pavlova – deser na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSłonecznie żółte, kusząco pachnące, kwaśne, a jednocześnie słodkie, takie są te złote, dziko rosnące kuleczki, dojrzewające pod koniec lata. Mirabelki, nie umiem im się oprzeć. Szkoda
Bon appetit mon amiewiem jakim cudem uchowała się:) Po zlaniu nalewki pozostaną Wam owoce, mocno alkoholowe, nie wyrzucajcie ich, można zalać je wódką, lub po prostu nalewką, owoce będą jak znalazł do różnorakich deserów, ciast. Trzeba tylko uważać, są iście spirytusowe:) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru kilkanaście pestek 500 ml spirytusu 500 ml wódki Sposób przygotowania: Wydrylowane wiśnie(...)żyjątka :)Można od czasu do czasu zamieszać słojem,by rozpuścić cukier. Sok zlewamy do garna i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przelewamy do dużego słoja z zakrętką, wlewamy spirytus. Owoce wsypujemy do drugiego słoja z nakrętką i zalewamy wódką. Odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie do dużego naczynia przecedzić wódkę oraz wlać spirytus z sokiem. Wymieszać
na moim stole...mój zestaw "NA ZDROWIE" tutaj oczywiście liczba osób, które mogą skorzystać z oferty jest ograniczona. Co zrobić z pozostałymi z soku owocami? Proponuję przetrzeć przez sito i wykorzystać do zrobienia domowych deserów, ciasta, dżemów czy nalewki. Ja z powodzeniem rok po roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek
IzaGotujeDziś kolejny sposób na łatwe w przygotowaniu, smaczne lody na bazie mrożonych owoców i jogurtu. Smaki można dowolnie modyfikować dzięki dodaniu innych
Rozpustne gotowaniepodgrzewajcie chwilkę. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzejcie w garnuszku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. ( Nie gotować !) Dodajcie do ciepłej masy owocowej. Schłodzić Na stężały deser czekoladowy wyłóżcie gęstniejącą frużelinę malinową. Udekorujcie owocami i listkami mięty
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksmak, który musi się spodobać. Mocno wyczuwalne w cieście choć ilość jaka do niego trafiła nie była zawrotna. Kupisz je tu: KLIK . KANDYZOWANE OWOCE CZARNEJ PORZECZKI - " są smaczną przekąską i stanowią świetny dodatek do deserów. Ich lekko kwaskowaty smak równoważy słodycz kremów, budyniów czy bitej śmietany. Owoce CZARNEJ PORZECZKI usprawniają pracę układu pokarmowego, przez co poleca się
Wypisz WymalujIdealny do przekładania tortów śmietanowych! Ale równie pysznie smakuje w formie deseru, serwowanego w pucharku razem z owocami bądź galaretką- posypany wiórkami czekoladowymi lub polany sosem toffi! Pychota! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia(...)miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania gęstej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem śmietankowy z mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyAwokado to bardzo ciekawy owoc. Trzeba długo czekać, by było odpowiednio dojrzałe, a wystarczy chwila, by było przejrzałe. W 100 g awokado znajduje się ponad 72 g wody i niewiele ponad 15 g tłuszczu. Znajdziemy w nim 13 mg wapnia, 29 mg magnezu, 54 mg fosforu, 507 mg potasu i 8 mg sodu. Potas pozwala zachować prawidłowe ciśnienie krwi. Tłuszcze(...)oraz kwasu foliowego. Z awokado zrobimy nie tylko guacamole. Jeśli zmiksujemy z dodatkami, np. jajkiem, ciecierzycą, pietruszką, otrzymamy pyszną pastę do kanapek lub deser, jeśli jako dodatek wybierzemy np. owoce świeże lub suszone, twarożek, kakao, miód. Odmianę Hass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie poszerzyć łyżeczką i włożyć
Kucharzycaproblem! Czasem są takie dni, że nagle zapowiadają się goście, że ma się ochotę na coś słodkiego, że ma się ochotę na owoce, ale pomysłu na ich zrobienie brak. To mój patent na pyszny i szybki deser! Wersja z truskawkami Składniki: (na 2 ramekiny ⌀ 9 cm) 3 żółtka 2 łyżki cukru owoce - najlepsze są moim zdaniem kwaskowe - porzeczki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!