podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry i odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom(...)podlać niewielką ilością wody - kilka łyżek. Trzymać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok - maliny dość szybko się rozgotują, ale porzeczki powinny zachować kształt. Zdjąć z ognia, jeśli trzeba dosłodzić do smaku i przestudzić. Przygotować naczynia na deser. U mnie to ramekiny o średnicy 8 cm. Okrągłą foremką o średnicy zbliżonej do szerokości ramekinów
KUCHARNIAOstatnio, podczas 3. Zlotu Food Trucków w Katowicach piłam bardzo smaczną lemoniadę. Tak się składa, że zwykle lemoniady piję gdzieś poza domem. Muszę koniecznie to zmienić
Moja smaczna kuchniaMoje Wypieki , o których więcej możecie przeczytać tutaj: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Wybieram kategorię "dla dzieci" ponieważ ten przepis stanowi idealny deser dla naszych pociech - dostarczy im jednej z pieciu porcji owoców, witamin, białka i zdrowych tłuszczy w pysznej, słodkiej odsłonie :) Przy okazji jest prosty do wykonania więc większe pociechy mogą spróbować przygotować go same
chili & sugardeseru, to jak poranek bez kawy, to po prostu wielki smutek i nieporozumienie. Wróć i osusz zapłakane szyby. Czekam na Ciebie ze słonecznym sernikiem i kolorami pełnymi lata. Takiego zaproszenia się nie odrzuca, nie odchodzi się bez pożegnania, nie kończy się lata w sierpniu, i już! Cudownie rześki, lekki, kremowy i absolutnie słoneczno-letni sernik z ricotty z kolorowymi owocami
KUCHARNIAsobie podaję. Tyle jest chemii w gotowych produktach,że aż odechciewa się jeść. Kisiel z torebki to już historia odkąd zaczęłam robić sama z różnych owoców. Mówię Wam poezja smaku,taki deser z czystym sumieniem mogę podać domownikom,bo wiem,że wyjdzie im tylko na zdrowie. Zachęcam do robienia takich zdrowych deserów. Uwierzcie mi,wcale nie zajmuje
Kolorowa kuchnia Elkismak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru3 płaskie łyżki żelatynydowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych(...)wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretkę. Chłodzimy.Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną.*żelatyna musi być całkowicie wystudzona, jednak ma pozostawać nadal w formie płynnej - to ważne - gdy żelatyna będzie za ciepła może się
Słodka Stronadeser to w naszym domu nie do pomyślenia! Kawałek ciasta albo inny smakołyk musi być do popołudniowej herbaty. Lato oferuje już teraz tyle świeżych, soczystych owoców że oczywiście musiały się pojawić w deserze. Dzisiejsze babeczki to moja kolejna propozycja na wykorzystania serka Almette Fruit i przy ich pomocy znowu zachęcam Was do udziału w konkursie . Ten kończy się już
Smaczna Pyzasiebie i pasować do różnych potraw. Zbiór generalnych zasad Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi. Istnieje jednak kilka wyjątków, na przykład(...)daniami z drobiu. Jeśli wino było jednym ze składników sosu, koniecznie podaj do posiłku ten sam gatunek. Jakich połączeń unikać? Wina słodkie podawaj tylko do deserów. Nie łącz czerwonego wina z owocami morza, a do dań z jajek i szpinaku nie podawaj żadnego trunku. Merlot To szczep, który charakteryzuje się łagodnym smakiem i bukietem złożonym z ciemnych owoców
Tradycyjna Kuchnianaturalny. Kolejny zdrowy deser, w którym zasmakowała moja rodzinka z 3-letnią córeczką na czele :) O tej porze używam mrożonych truskawek i owocu mango. Ale w sezonie świeże również się sprawdzą. Gorąco polecam odrobinę lata zimą :) Deser prosty w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczny. Świetny również na śniadanie. Składniki: (2-3 porcje) 1 dojrzały banan 1/2 owocu mango pokrojonego(...)granoli. Kładziemy łyżkę serka naturalnego homogenizowanego lub jogurtu naturalnego gęstego. Wylewamy żółtą masę z banana i mango, a na to truskawkowy mus z miodem. Powtarzamy z resztą składników. Wierzch deseru posypujemy chrupiącą granolą. Podajemy od razu. The post Zdrowy deser z mango, banana, truskawek appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjalekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru, jego słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczny i szybki deser. Polecam również: gruszki pijaczki Składniki: 6 gruszek ½ litra mleka 20 dag cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag mielonych migdałów 1 cukier waniliowy 1 cytryna 1 łyżka alkoholu 1 łyżka cukru na karmel Wykonanie: Roztopić łyżkę cukru w odrobinie wody i odstawić. Gruszki obrać i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do garnka zalać zimną(...)wodą i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Następnie same owoce zahartować zimną wodą. Mleko zagotować z cukrami, a oddzielnie ubić żółtka z mąką ziemniaczaną i migdałami. Połączyć mleko z żółtkami i energicznie mieszając zagotować. Po ostygnięciu dodać alkohol np. rum. Gruszki wyłożyć na półmisek, zalać sosem migdałowym, następnie ozdobić karmelem
Tradycyjna Kuchniauwierzyć, ale to niestety prawda. I mnie to dopada co jakiś czas :) Zwłaszcza w takie szare dni. Tęskniąc za słońcem szukam go na talerzu. Tym razem stworzyłam słoneczny deser, który przez chwilę dał oczom namiastkę lata i słońca. Udało mi się połączyć coś słodkiego z czymś zdrowym i pożywnym :) Zapraszam do stołu :) Składniki na 1 porcję: 1 średnia pomarańcza(...)ktoś polski odpowiednik tego słowa? :) Taka sałatka smakuje wyśmienicie zarówno jako deser, ale także jako słodkie lekkie śniadanie. Ilości jogurtu czy musli można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Czyż nie wygląda zachęcająco? :) Lubicie owocowe sałatki i desery. Jakie są Wasze ulubione? z jakimi owocami
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś zrobiłam kolejne szybkie ciasto. Nie wiem jak Wy, ale ja odkąd zrobi się ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie
Rozpustne gotowanieJagody leśne! przyszła na nie pora. Nie cierpię ich zbierać, ale jeść i owszem, posiłkuję się wtedy kupując je od zaprzyjaźnionych zbieraczy jagód. Frużelina to produkt otrzymywany ze świeżych owoców zanurzonych w klarownym, lśniącym żelu. Gdy wczoraj kupiłam 6 litrów jagód, od razu zdecydowałam, że z części przygotuję pyszną frużelinę z dodatkiem białego wina. Część zamrożę, a z części(...)naleśniki z jagodami . Mam też zamówienie na pyszne jagodzianki . Niedawno zamieściłam przepis na frużelinę truskawkowo-arbuzową , której będę używać jesienią i zimą do wypieków i deserów, aby przypomnieć sobie letnie smaki tych owoców. Takie samo zastosowanie będzie miała frużelina z jagód leśnych. Zanim się za nią zabierzemy, polecam zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż przetwarzanie ich jest strasznie brudzące
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza. Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Składniki:galaretka truskawkowa150 g truskawek250 ml śmietanki 30%250 ml mlekaok. 180 g cukru2 łyżeczki żelatynyłyżeczka cukru z prawdziwą waniliąodrobina ekstraktu waniliowegoPanna Cotta z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Ok. 2 łyżki cukru rozpuścić w garnuszku wraz z niewielką ilością(...)wody. Dodać pokrojone truskawki i gotować do momentu rozpadnięcia się owoców. Ostudzić, po czym przelać do pucharków.Żelatynę rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłej wody. Śmietankę i mleko zagotować razem z cukrem, cukrem z wanilią oraz ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną.Bardzo delikatnie przelać do kieliszków, tak aby nie naruszyć struktury sosu truskawkowego. Odstawić
Słodka Strona