Słońce w dalszym ciągu całkiem konkretnie przygrzewa, więc chłodny, waniliowy krem w połączeniu ze świeżymi owocami to niezły pomysł na deser. Delikatnie, kruche ciasto jest doskonałym wyborem na upały, bo jego lekkość sprawia, że nie będziemy się czuć ociężali po konsumpcji ;) Kruche ciasto: 160 g mąki 50 g cukru pudru 75 g masła jajko szczypta soli Krem waniliowy
sama złodyczgrecką. Hotel w jakim przebywaliśmy oferował naprawdę rewelacyjne jedzenie, jeszcze nie udało mi się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco. Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo
Mania GotowaniaBędąc na diecie macie ochotę na coś słodkiego? Ja też! Moja propozycja to zdrowy i pyszny deser z dużą ilością świeżych owoców, granoli własnej roboty, łyżeczką pysznego i zdrowego ekologicznego miodu z eukaliptusa! Samo zdrowie! Pełnia smaku! Odrobinkę? składniki na 2 porcje: - 6 truskawek hiszpańskich - 1 średni dojrzały banan - 1 kiwi - 1 serek waniliowy - 1/2 jogurtu naturalnego - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIParfait to mrożony deser składający się z kremu, owoców. Ja postanowiłam zrobić swoj ą szybk ą wersje używając go co miałam akurat w domu. Proporcje i to co dajemy do środka każdy niech da wg siebie. Ograniczyć może was tylko fantazja. Takie słoiczki są świetne na piknik pod warunkiem ze nie ma w nich lodów. Wtedy warto dać dużo
Bernika - moj kulinarny pamietnikrazem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży
W kuchni Karmel-itkiDziś nie będzie wiadra bitej śmietany i wodospadu czekolady. Będzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne trufle z suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :) Trufle 50g suszonych fig 50g suchonych daktyli 100g wiórków kokosowych 100g nerkowców 3 łyżki gorzkiego kakao łyżka miodu
sama złodyczręką. Tak już mam i czasem nad tym ubolewam ;) ale tylko czasem ;)))Aby połączyć chęć na słodkie z lekkością lata przygotowuję galaretkę z maślanką i owocami. Proste, smaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować?Składniki deseru ze zdjęć:2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier do smaku,truskawki.Jedną niebieską
Codzienna kuchnia niecodziennaTo obowiązkowy koktajl, który musisz wypróbować we wrześniu, póki są świeże, duże i soczyste śliwki. Do dzisiejszego koktajlu poza tymi owocami dodałam kakao bez cukru
Moja smaczna kuchniaTo już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona
Rozpustne gotowanieDziś kolejny przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, tym razem z truskawkami, choć każdy inny sezonowy owoc będzie tutaj pasował
Rozpustne gotowaniePawłowej gdy poprosiła o coś "lekkiego". Lekki to ten deser jest ale jeśli chodzi o gramaturę, ale nie jest lekki od kalorii :) Powrócę do tego deseru latem, gdy w ogrodzie będę miała sezonowe owoce. Ten torcik bezowy nie smakuje jak typowa sklepowa sucha beza, jest przyjemnie wilgotny w środku i jest piękny jak tutu baletnicy (czyli spódnica baletnicy) :)Anna
Bon Appetit MałgorzatyWczoraj pojawiły się na blogu zdrowe ciastka z fasoli . W związku z tym, dla kontrastu, dzisiaj przepis na owoce pod kruszonką z płatków jaglanych. Ten deser do najzdrowszych niestety nie należy (jeśli wybierzemy opcję z cukrem trzcinowym), ale jest pyszny i wierzę, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi ta odrobina słodkości. Zresztą są sposoby, żeby deser był
Blendmanjaka. O mące z tapioki pisałam już TUTAJ, a dzisiaj – deser z tapiokowego granulatu. Pyszny i wciągający. Tapiokę (jeśli nie kupiliście wersji instant, tylko klasyczną) zalewamy wodą i odstawiamy na przynajmniej godzinę na kuchenny blat, musi zauważalnie napęcznieć. Truskawki myjemy, pozbawiamy je szypułek i drobno kroimy. Pokrojone owoce wsypujemy w rondelek, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą rubinowy(...)agar, truskawki z sokiem i agarem muszą się chwilę razem pogotować – dosłownie 1-2 minuty. Temperatura i podgrzewanie wzmagają żelującą właściwość glonów. Galaretkę owocami rozdzielamy między naszykowane porcje puddingu, całość jeszcze na blacie – studzimy. Ostudzony deser wkładamy na 2-3 godziny do lodówki i zostawiamy do pełnego stężenia. Wierzch przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami lub bitą śmietaną – zwykłą
Karo in the KitchenJesień już tuż tuż, ale można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie letnie owoce. Dziś mam dla Was prosty deser malinowy – delikatny i puszysty mus, który po prostu rozpływa się w ustach :) Z podanych składników zrobiłam 6 porcji w słoiczkach o pojemności 220 ml. Składniki: 50 g herbarników 50 g płatków owsianych 50 g masła 400 g białego twarogu
CiastkozercyPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie
mojewypiekiinietylko