wystarczy jej by w spokoju przetrwać nadchodzące kilka dni, ale napewno przyda się gdy będziemy kibicować:). Szybki deser z granolą (na 3 porcje) 1 jogurt naturalny (400g) 1 łyżka cukru z wanilią 6 łyżek powideł lub dżemu 12 łyżek granoli owoce świeże lub/i suszone Do 3 szklaneczek wrzucamy po 3 łyżki granoli. Zalewamy jogurtem wymieszanym z łyżką cukru
Zapiski Młodej ŻonyZapraszam na pełen owoców domowy kisiel żurawinowy. Taki kisiel robi się naprawdę szybko i bardzo prosto. Polecam zrobić na deser lub podwieczorek dla swoich milusińskich. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant Składniki: 1 szkl świeżej żurawiny 1 szkl wody + 1/4 szkl 5 łyżek cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu dekoracja: jogurt(...)Przygotowanie: Żurawinę myjemy oraz kroimy każdy owoc na pół. Przekładamy ją do garnka, wlewamy 1 szkl wody, wrzucamy cynamon i anyż i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż owoce żurawiny się rozpadną.Wtedy wyjmujemy laskę cynamonu i anyż. Następnie słodzimy owoce cukrem trzcinowym i mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/4 szkl wody i wlewamy do kisielu. Gotujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePanna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu). Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można(...)zrobić z truskawek:) Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie ;) Składniki potrzebne do przygotowania 2-3 porcji. Składniki: - 1,5 szkl. 30-procentowej śmietanki - 0,5 szkl. mleka - 1/4 szkl. cukru - łyżka żelatyny w proszku - l laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (wkrótce zamieszczę przepis jak zrobić w domu cukier i ekstrakt waniliowy
Kraina Tysiąca Smakówwino musujące (a w wersji dla dzieci można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :)Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak.Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada
Kraina Miodem PłynącaW oryginalnym przepisie ten suflet jest na słono, jednak przerobiłam go na słodki :) Jest pyszny! SUFLET Z NALEŚNIKÓW zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Polska" // 1 porcja
chili & sugarOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodpięknego widoku, który zmalowała nam szadź. Na poprawę humoru zrobiłam pyszny deserek. W zamrażarce mam ukryte trochę lata w postaci owoców. Wyciągnęłam więc jagódki, zrobiłam galaretkę w pięknym turkusowym kolorze i zmieszałam serki jakie miałam pod ręką. Deser prosty, pyszny i można powiedzieć że szybki bo przy tej temperaturze za oknem to i galaretka jakoś szybko stężała:) składniki
Monia miesza i gotujejagód leśnychcukier do smakuKiedy latem wybierzemy się na targ owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru
Świat Domowej KuchniKto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wam też lato kojarzy się z goframi? Mój S uwielbia wszystkie smakołyki z bitą śmietaną więc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga
Magiczne Życie Martynapojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem mango!) zrobił furorę na jednej z imprez integracyjnych w mojej pracy. Mimo, że jest dziwny – wszystkich zaintrygował. Każdy go polubił. Sama tapioka(...)wyraźnie zgęstnieje. Przelewamy do szklanek lub małych naczyń. Na wierzchu układamy przecier z mango (może być też przecier z innych owoców – brzoskwiń, truskawek, malin – ważne aby coś położyć na wierzch – inaczej zrobi się nieapetyczny kożuch). Deser studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Pudding z tapioki podajemy schłodzony. Jak przygotowywać tapiokę po raz pierwszy przeczytałam u Jadłonomii
Poezja smakukuchni wydostać. Jako, że sezon owocowy w pełni o to propozycja deseru idealnego na gorące dni. Po raz kolejny zapraszam na kisiel owocowy Składniki: pojemnik malin pojemnik borówek amerykanskich kilka szypułek czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ok 100 ml wody Przygotowanie: Umyte owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie owoce(...)podlewamy wodą. Ilość wg upodobań - jeśli wolimy delikatniejszy w smaku i bardziej rzadki kisiel wlewamy więcej wody. Gdy owoce zaczynają się gotować zagęszczamy rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Nalewamy do miseczek, studzimy. Wstawiamy do lodówki. Po godzince deser gotowy. Schłodzony i chłodzący, naturalnie aromatyczny i bez konserwantów. Czego chcieć więcej w te upalne
Kuchnia po mojemuKolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje(...)rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki
Programista w kuchni