sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj”? Pysznie wyglądają kotleciki z soczewicy(...)dyni, izraelska zupa z białej fasoli, paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu
Ugotowane pozamiataneSkładniki na 2-3 kokilki: 3 łyżki płatków owsianych 2 duże garści malin 1 garść orzechów (włoskich, migdałów, pistacji itd.) 1 mała gruszka 1 małe jabłko
Czarnawisienkaserka 2 łyżki cynamon pół łyżeczki cukier trzcinowy 1 łyżka Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni wykonanie : Truskawki myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki . Owoce przekładamy do pucharków. Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy na mniejsze kawałki. Przekładamy(...)posypujemy szczyptą cynamonu i trzcinowym cukrem . Po paru minutach już mamy gotowe , możemy przekładać do pucharków z owocami. Miksujemy serki z jogurtem greckim i miodem , wkładamy łyżką na nasze karmelizowane ziarenka . Na wierzch wykładamy po łyżce ziarenek i dekorujemy truskawkami . Deser wyszedł przepyszny
Różowa kuchniawystarczy jej by w spokoju przetrwać nadchodzące kilka dni, ale napewno przyda się gdy będziemy kibicować:). Szybki deser z granolą (na 3 porcje) 1 jogurt naturalny (400g) 1 łyżka cukru z wanilią 6 łyżek powideł lub dżemu 12 łyżek granoli owoce świeże lub/i suszone Do 3 szklaneczek wrzucamy po 3 łyżki granoli. Zalewamy jogurtem wymieszanym z łyżką cukru
Zapiski Młodej ŻonyZapraszam na pełen owoców domowy kisiel żurawinowy. Taki kisiel robi się naprawdę szybko i bardzo prosto. Polecam zrobić na deser lub podwieczorek dla swoich milusińskich. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant Składniki: 1 szkl świeżej żurawiny 1 szkl wody + 1/4 szkl 5 łyżek cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu dekoracja: jogurt(...)Przygotowanie: Żurawinę myjemy oraz kroimy każdy owoc na pół. Przekładamy ją do garnka, wlewamy 1 szkl wody, wrzucamy cynamon i anyż i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż owoce żurawiny się rozpadną.Wtedy wyjmujemy laskę cynamonu i anyż. Następnie słodzimy owoce cukrem trzcinowym i mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/4 szkl wody i wlewamy do kisielu. Gotujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewino musujące (a w wersji dla dzieci można użyć bezalkoholowego szampana)- ważne, żeby były bąbelki :)Do galaretki można jak najbardziej dorzucić owoce- by jeszcze bardziej urozmaicić smak.Słodki i delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada
Kraina Miodem PłynącaW oryginalnym przepisie ten suflet jest na słono, jednak przerobiłam go na słodki :) Jest pyszny! SUFLET Z NALEŚNIKÓW zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Polska" // 1 porcja
chili & sugarOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodpięknego widoku, który zmalowała nam szadź. Na poprawę humoru zrobiłam pyszny deserek. W zamrażarce mam ukryte trochę lata w postaci owoców. Wyciągnęłam więc jagódki, zrobiłam galaretkę w pięknym turkusowym kolorze i zmieszałam serki jakie miałam pod ręką. Deser prosty, pyszny i można powiedzieć że szybki bo przy tej temperaturze za oknem to i galaretka jakoś szybko stężała:) składniki
Monia miesza i gotujejagód leśnychcukier do smakuKiedy latem wybierzemy się na targ owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru
Świat Domowej KuchniKto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wam też lato kojarzy się z goframi? Mój S uwielbia wszystkie smakołyki z bitą śmietaną więc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga
Magiczne Życie Martynapojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem mango!) zrobił furorę na jednej z imprez integracyjnych w mojej pracy. Mimo, że jest dziwny – wszystkich zaintrygował. Każdy go polubił. Sama tapioka(...)wyraźnie zgęstnieje. Przelewamy do szklanek lub małych naczyń. Na wierzchu układamy przecier z mango (może być też przecier z innych owoców – brzoskwiń, truskawek, malin – ważne aby coś położyć na wierzch – inaczej zrobi się nieapetyczny kożuch). Deser studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Pudding z tapioki podajemy schłodzony. Jak przygotowywać tapiokę po raz pierwszy przeczytałam u Jadłonomii
Poezja smaku