Pogoda już iście jesienna. I niestety nie jest to nasza klasyczna, polska, złota jesień. Albo leje kilka dni pod rząd, albo mamy piękne słońce. Ostatnie dni
W kuchni KatieŚwięta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i
PatiGotujenieco zaskakujący, ale jak się okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru. Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można
zadanie-gotowanieotucha, ale mi się jakoś tak nie kojarzył, a smak......mmmmmmogłabym takie Matchamisu jeść co drugi dzień. Jeśli lubicie herbaciane klimaty, koniecznie musicie zrobić ten deser ;) Składniki na 2 osoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz
Blondynka GotujeOstatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy na pyszne słodkości: Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis ! Tort Pavlova boski deser Pleśniak z rabarbarem – ciasto przepyszne Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis
Kuchnia na wzgórzuKiedy temperatury dochodzą do 30 stopni, moje myśli automatycznie lądują nad brzegiem oceanu. Egzotyczne plaże, upał niemiłosierny, kubańska muzyka i zimny deser w pucharku..ale zaraz
WiszniówkaMasz niezapowiedzianych gości i brak czasu na wypieki? Proponuję przygotować deser w pucharkach z galaretką, bitą śmietaną z mascarpone a to wszystko posypane czarnym sezamem z dodatkiem mrożonych malin. Idealny przysmak w upalny dzień ... jak dzisiaj :) Składniki na 4 osoby: 1-2 opakowania galaretki malinowej (zależy jak duże macie pucharki) 330 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone garść
Alutka-GotujeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Tiramisu – najbardziej znany i najlepszy deser na świecie. Tiramisu to mało składników, łatwe wykonanie i rozkosz jedzenia. Można go … Przeczytaj
My Blueberry Cornernadzieję, że chyba każdy chętnie skusiłby się na kawałek tego pysznego, słodkiego deseru. Tiramisu(...)Składniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty
Kuchnia DanusiI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldSezon na szparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru
Moja Galeria SmakuPrzepyszne wiśniowe tiramisu zachwyci smakiem każde podniebienie , doskonałe na podwieczorek lub deser. Kwaskowate wiśnie idealnie komponują się z serkiem mascarpone i dają niesamowity efekt smakowy. Zapraszam do wypróbowania przepisu naprawdę warto . składniki na 4 porcje wiśnie 400 g ( mogą być mrożone) 1 galaretka wiśniowa 2 jajka serek mascarpone 250 g 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 podłużne biszkopty
Smakowite Daniacukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów 2 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś coś dla łasuchów - zarówno tych dużych jak i małych :) Nie chciało mi się odpalać piekarnika, a “chodziło” za mną coś słodkiego, a jednocześnie
W kuchni KatieZapraszam na prosty w przygotowaniu i pyszny deser na zimno. Deser składa się z 4 składników, które idealnie łączą się ze sobą. Deser posłodziłam pysznym miodem wrzosowym od Huzar . Polecam Składniki: 125 g borówek 100 g mascarpone 1 łyżka miodu wrzosowego od Huzar 140 g serka homogenizowanego waniliowego Przygotowanie: Borówki myjemy i osuszamy. Kilka odkładamy do dekoracji a resztę przekładamy(...)wysokiego naczynia. Do owoców dokładamy mascarpone i miód oraz blendujemy. Przekładamy krem do dwóch pucharków. Na kremie układamy serek homogenizowany i dekorujemy borówkami. Przechowujemy deser w lodówce. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneSemifreddo to deser lodowy, nie całkiem zmrożony. Po włosku „semifredo” oznacza półzimny czy półmrożony. Jest szybki a przede wszystkim prostszy niż klasyczne lody. Deser jest wysmienity napewno zasmakuje wszsytkim :) Składniki 200 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki płatków czekoladowych (posypka) 1. Siekam czekoladę(...)płatki czekoladowe (posypka). 2. Do miski wrzucam serek mascarpone a także śmietanę. Dodaję też cukier puder i mleko. Wszystko mieszam mikserem. 4. Pojemniczek plastikowy (po lodach 1 litr) wykładam folią, tak by został nadmiar na brzegach. Przekładam masę i zamykam pojemnik. Wstawiam do zamrażarki na kilka godzin. 5. Przed podaniem wyjmuję deser z zamrażarki i wkładam na ok godzinę
kulinarnyswiatdomiKochani dzisiaj robimy domowe mascarpone, jest tak proste w wykonaniu, a my z lenistwa ciągle je kupujemy gotowe. Dosyć! Taki serek jest 100% lepszy i nie trzeba za dużo się napracować, no i nie zapomnijmy o zaoszczędzeniu pieniędzy. Ja śmietanę kupuję na bazarku, dzięki Bogu takie eco bazarki powstają nawet w mniejszych miejscowościach(...)swój ulubiony taki bazarek:) Teraz produkty od rolników są w modzie i bardzo mnie to cieszy, bo i oni są szczęśliwsi a my zdrowsi. Taki serek możecie użyć do deseru, tostów z dżemem, różnych past, .... albo z czym tam go lubicie jeść Składniki: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie
Niezły MłynekW Święta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie
Poezja smakupropozycja na deser, który powstał z przypadku. Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam. Bo przecież nie jestem żadnych guru, i mi też zdarzają się porażki kulinarne. Moje bezowe blaty choć wysuszyły się ładnie, za nic nie chciały odkleić się od blachy :/ Załamałam ręce, i łzy stanęły w moich oczach. Ze złości(...)mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik ! Składniki Beza: 6 białek 300 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 200 g truskawek Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru
kolorowotorcikowocytrynowy deser sernikowy z jagodami. Ten pucharek nadaje się idealnie na słodką chwilę zapomnienia w upalne, letnie dni. Zapraszam. ... przyjemny, szybki deser z orzeźwiającą cytrynową nutą i jagodami Składniki: około 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania) 90 g jogurtu naturalnego sok z cytryny 2-3 łyżeczki cukru lub miód do smaku 2 łyżeczki soku truskawkowego lub syropu 2 łyżki jagód(...)Przygotowanie: Serek mascarpone łączymy z jogurtem naturalnym, łyżeczką soku truskawkowego i cukrem (lub miodem). Następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny (u mnie z jednego, grubszego plastra cytryny), próbujemy - deser ma mieć lekko cytrynowy smak. Dodajemy jagody (zostawiając kilka do dekoracji), delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharka, wstawiamy na parę minut do lodówki w celu schłodzenia. Tuż przed podaniem
Słodkie okruszkipodać tak jak ja w towarzystwie borówek lub innych małych owoców np. malin. Spróbujcie. Szybki deser karmelowo-limonkowy (na słomce ptysiowej) dodaję do akcji na Facebook Błyskawiczne piątki . Zachęcam i Was do udziału we wspólnej zabawie. Składniki: (na 2 porcje) 250 g serka mascarpone* 1 limonka około 8 słomek ptysiowych Brześć 1 płaska łyżka cukru pudru 3 łyżeczki syropu karmelowego
Słodkie okruszkiLekkie i puszyste ciasto na bazie mascarpone i malin, osadzone na spodzie z ciasta parzonego. Doskonały deser na lato, nie przesłodzone i nie zamulające. Można je zrobić z malin świeżych a poza sezonem z mrożonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na spód parzony: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 62 g masła 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie boją się spożywać surowych jaj. Ja na początku się wahałam lecz nie mogłam się oprzeć. Musiałam go spróbować. Składniki: ( z podanej ilości składników wyszły mi dwie duże porcje - lecz spokojnie starczy na cztery mniejsze porcje, dać wtedy więcej biszkoptów). Okrągłe biszkopty, 50ml amaretto, 250g sera mascarpone, pół szklanki zaparzonej kawy(...)kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka. Przygotować miseczki na deser (lub też jedną większą). Biszkopty zanurzać w kawie z amaretto - zanurzyć i od razu wyjąć. Biszkopty szybko nasiąkają i gdy się je przetrzyma rozpadną
W kuchni u Moniki