Na zwieńczenie Festiwalu Tygodnia Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione marchewką, ananasem, orzechami włoskimi i mnóstwem
Kolizje Smakówpestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!* *Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru
Kolizje Smakówkrem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser na zimo. Znalazłam w szafce połowę opakowania biszkoptów Ladyfingers czyli biszkoptów paluszków, mrożone borówki w zamrażalniku i likier jajeczny w szafce. Niewiele myśląc zrobiłam tiramisu. Strzał w dziesiątkę(...)się tym deserem a seria dokładek u niektórych nie skończyła się na trzech Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na borówkowe tiramisu. 20 dkg paluszków biszkoptowych 400 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 40 dkg serka mascarpone (bez laktozy
mecooksSkład: Beza: 3 białka (z dużych jaj) 150g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) Krem: 180g serka mascarpone 120ml śmietanki kremówki 30% (do deserów) 50ml likieru Krupnik Słony Karmel 1 fix do śmietany Beza: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować okręgi
Mała Cukierenkadobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki(...)muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego 3 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 6 startych na średnich oczkach marchewek ½ soku z cytryny ½ szklanki cukru pudru 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem
ChilliJemydynią, którą niemal wielbię, nie potrafiłam nie ulec. Kupiłam malutką hokkaido i przygotowałam z niej intensywnie pomarańczowe puree. Połączyłam je z mascarpone, kremówką i aromatycznymi przyprawami, przełożyłam biszkoptami namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę, mogę być zupełnie nieobiektywna(...)deserem, po obiedzie nie dałam rady zjeść całości... Spokojnie więc możecie przygotować 6 mniejszych, a wszyscy i tak będą nasyceni. Dania z dynią, słodkie i wytrawne, przygotowali dzisiaj ze mną Panna Malwinna , Lejdi , Sianko , Martynosia , Mirabelka oraz Bartoldzik . Cudownie było znów upichcić coś razem w wirtualnej kuchni! Dyniowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKilka dni temu na blogu pojawił się przepis na tiramisu , którego jestem wielką fanką. Z dużej ilości białek jakie pozostały po włoskim deserze możemy wyczarować pyszną bezę i stworzyć z niej Tort :) Należy pamiętać, że bezę bardzo łatwo zepsuć, więc warto jest ściśle trzymać się przepisów. Pamiętajmy, aby robić ją ze świeżych białek lub tak jak w moim przypadku(...)przed miksowaniem). Używajmy drobnego cukru i pieczmy w niskiej temperaturze, aby wysuszyć bezę. Składniki: 10 białek 2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 250g serka mascarpone 330ml śmietany 36% cukier waniliowy Owoce według uznania sok z wyciśniętych malin płatki migdałowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu kiedy piana zaczyna być gęsta
ChilliJemyrazem nieco inny deser. Na jednej z grup pani powiedziała mamie że fajnie smakuje mascarpone z curdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był
Lili w kuchnichwyciła mnie za serce. Zdenerwowanie przed przemową, a potem głośne wybuchy śmiechu gości i oklaski. Ach, cóż to był za dzień! Z tej okazji w miniony weekend przygotowałam nasz ulubiony deser w nieco innej odsłonie. Klasyczny krem do tiramisu na jajkach wzbogaciłam o dodatek ajerkoniaku, a pomiędzy warstwy kremu i biszkoptów dołożyłam truskawek. Efekt - zniewalający! Delikatny, leciutki krem, mocno kawowe biszkopty(...)się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś! Tiramisu z ajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu zawsze robiłam w tradycyjny sposób na parze. Przez przypadek trafiłam na przepis Lidla na Tiramisu. Postanowiłam go wypróbować z lekkimi modyfikacjami. Z racji tego, że deser jadła moja Pociecha postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego alkoholu na rzecz syropu o tym samym smaku. Efekt zapachu i smaku jest taki sam, a mam pewność, że alkohol się u mnie nie pojawił(...)zostaną polecam zrobić pyszną bezę :) Spróbujcie :) Składniki: 9 żółtek (użyłam dużych prosto od kury) duże opakowanie ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto (w oryginale alkohol) 70g cukru (w oryginale 90g) Przygotowanie: Kawę rozpuścić
ChilliJemyCzekoladowy serniczek z białą masą z serka mascarpone, wydawałoby się, że będzie bardzo słodki...ale nie jest, jest idealny... ....delikatny i lekko
Wypieki ReneKlasyczne tiramisu podane jako najlepsze ciasto. Przygotowujemy je w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan(...)konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć do keksówki z wyjmowanym dnem (najlepiej silikonowa + szklane dno). Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 250 ml śmietany 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić. Dodatkowo
Chocolate Muffin BlogNie lubię słodkości, nie robię słodkości. Ale są wyjątki. I ta tarta właśnie jest przykładem takiego wyjątku. *jeżeli chcecie na bieżąco wiedzieć co słychać na
Cook&Lovedesery w pucharkach. Dzisiaj w roli głównej gruszki, które bez problemu można dostać w każdym markecie oraz włoska nuta czyli ricotta.Całość dopełnia dodatek smacznych orzechów włoskich. Deser ma postać przekładańca. Gruszki skąpane w bursztynowym karmelu doskonale łączą się z serkiem i orzechami, dając niesamowite doznanie dla kubków smakowych. Składniki na ok 4 porcje: 4 jędrne twarde(...)łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego 4 łyżki wody 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2 cm. Do rondla lub na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy!!. Zmniejszamy ogień
vaniliowoczekoladowadeseru. Natchnieniem stal sie dla mnie przepis autorstwa Agnieszki Kreglickiej z typu "kuchnia dla dwojga" Bardzo fajny deser, ktory w tak mile popoludnie jak dzisiejsze smakuje jeszcze lepiej. Goraco polecam. skladniki wedlug oryginalnego przepisu: 250 g truskawek 500 g mascarpone 0,5 opakowania biszkoptow 100 g cukru pudru 3-4 zoltka 1 szklanka kremowki slodkie sherry Ja zamist zoltek dalam
Przysmaki KarolkiChciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z
Smakołyki Bereniki