Biały sernik bez pieczenia z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia "śnieżek" w proszku. Serdecznie zapraszam! Czas przygotowywania: do 40 minut Czas chłodzenia: minimum(...)szklanka wiórków kokosowych • 1/4 kostki masła - 50 g • 2 łyżki cukru Składniki na masę serową: • 500 g twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy • 2 galaretki cytrynowe • 500 ml wrzątku • 200 g śmietanki
AniaGotuje.pldeser podczas upałów polecam kolejny sernik na zimno. Sernik łączy dwa smaki - czekoladowy i truskawkowy. Do masy czekoladowej można dodać ulubioną ciemną czekoladę, ja dałam deserową ale może być też mleczna lub gorzka. składniki: spód 200 g herbatników 120 g masła masa czekoladowa 700 g zmielonego sera 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny masa truskawkowa(...)zmielonego sera 350 g truskawek 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny na wierzch truskawki ok 300 g galaretka truskawkowa Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić na pył i dokładnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm i odstawić do lodówki. Ser i truskawki do mas przygotować wcześniej aby były
Monia miesza i gotujenajlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi na zupełnie(...)masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić
Kulinarne Inspiracjepasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych w słodkiej galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem(...)wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem. Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko
KUCHARNIADesery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy teraz jeść wszystko co lekkie za to bardzo smaczne i letnie, a tym własnie są owoce i warzywa, które są dostępne świeże wszędzie. Składniki: 500 g borówek + do dekoracji(...)jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania) 10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej wody 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao) Przygotowanie: W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi
Niezły MłynekLato Lato wszędzie Zwariowało oszalało moje serce.... Chwila. Czy my przypadkiem nie mamy jeszcze wiosny? Taka piękna pogoda od paru dni, że czuję się jakby
CzarnawisienkaSą jeszcze takie miejsca, z dala od ruchliwych ulic, w których znaleźć można prawdziwe wspaniałości. Mój synek, w ramach wakacyjnych wojaży z Dziadkami, odwiedził ostatnio jedno
babka w formieDziś Walentynki, raczej nie obchodzimy z mężem tego święta, ale lubię skorzystać z okazji, by przygotować dla moich chłopaków coś wyjątkowego :) Tym razem nie miałam zbyt
Z miłości do słodkościHm... Na palcach jednej ręki wyliczam, co mieści lodówka,co z tego nadaje się na przeróbkę, czego szkoda ruszyc, ana co mam ochotę. Wzrok mój
W kuchni Karmel-itkiidentycznych chlebów razowych na zakwasie bez dodatku mąki pszennej, sześć identycznych chlebów specjalnych na zakwasie lub starterze, dwa razy po dziesięć ciast z dwoma rodzajami musu lub musem i galaretką, udekorowanych polewą lustrzaną lub spryskanych czekoladą, dwa razy po dziesięć suchych ciast, czyli dowolnych wypieków, które poza lodówką mogą stać do pięciu dni, nic nie tracąc ze swojej świetności, oraz(...)zmieniłam proporcje - oryginalny miał troszkę zbyt ciągnącą konsystencję ( rozumiecie, co mam na myśli...? - że pozwolę sobie zacytować ulubione zdanie mojego nauczyciela). Wierzch to karmelowa polewa lustrzana, która sprawia, że deser staje się po prostu wyjątkowy. Drobna dekoracja z karmelu zaś wynosi go na wyżyny - musicie przyznać, że prezentuje się absolutnie wspaniale. Sama jestem zachwycona i smakiem, i wyglądem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTen biszkopt robię od dwóch dekad i zawsze się udaje. Polecam :) 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1
Pani na deserKilka dni temu zobaczyłam gdzieś w necie filmik, na którym pokazywano jak przyrządzić ciasto z układanych pionowo w tortownicy herbatników. Zaintrygowało mnie, ale nie do końca
6nieboCzasami ochota na upieczenie ciasta przychodzi nam w ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych
Smaki Ewykażdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem proponuję ciasto Hrabina. Doskonałe na każdą okazję. Idealny deser do sobotniej kawy. SKŁADNIKI: Ciasto ciemne: 2 jajka, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki oleju. Ciasto jasne: 6 białek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu(...)cukru, 1 kostka masła, 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym, Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 200 ml mocnej kawy parzonej VASPIATTA MATTINO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 2 opakowania galaretki zielonej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję
Tradycyjna kuchnia KasiChodziło za mną coś słodkiego, nieskomplikowanego a jednocześnie w miarę efektownego. I tak zrodził się poniższy "duopak" :) Składniki: masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. Jeżeli nie macie, aż tylu wydmuszek możecie poniższy deser przygotować w silikonowych formach lub pucharkach. Kolorowe jajeczka to idealny wielkanocny deser. Skorupki do przygotowania poniższych jajeczek możecie zbierać przy okazji. Najlepiej za pomocą noża zrobić małą dziurkę, delikatnie wyjąć część skorupki. Całość przechylić i wylać białko wraz z żółtkiem. Na samym(...)pokryć cały środek skorupki). Ponownie skorupki przechylić, aby nadmiar masła wypłynął. Dzięki temu, jajeczka bardzo szybko obierzecie. Składniki na co najmniej 20 jajeczek: skorupki z jajek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku kiwi 1 galaretka niebieska biała masa: 400 g kefiru 250 g jogurtu naturalnego 150 g śmietany 18% 6 łyżek cukru
UgotowaćInspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się
Magiczne Życie MartyPodobne KREMOWE CIASTO robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz kawową pianką. Kawa i
Pani na deserUSDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye(...)pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Truskawkowe lody
Kulinarne przygody GatityUSDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye(...)pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Szybkie ciasto
Kulinarne przygody GatityUSDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye(...)pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Zielone ciasto
Kulinarne przygody Gatitymusującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną. SKŁADNIKI: (na dwa desery) 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody) 200-300 g truskawek skórka cytrynowa bita śmietana PRZYGOTOWANIE: Żelatynę wsypać do małego pojemnika(...)szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana. Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany
Pyry na Gaz