ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera(...)okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk)185g serka homogenizowanego waniliowego250g malin1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukru3 białka2 łyżeczki cukru pudru5 łyżeczek żelatyny (20g)5 łyżek zimnej wody1/2 opakowania galaretki malinowej lub wiśniowej150ml gorącej, przegotowanej wody 250g malin do dekoracji Wykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczeniana dnie ułożyć całe biszkopty, luki zapełnić kawałkami biszkoptów- maliny oczyścić, przełożyć do rondelka z sokiem
Smakołyki BerenikiTort truskawkowy cheesecake w środku tygodnia, ale tylko dlatego, że to specjalna okazja. Dzisiaj moje najmłodsze dziecko obchodzi czternaste urodziny. Jak ten czas leci. Oczywiście, że
codojedzeniaŁadnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru
Tradycyjna KuchniaPrzyznam szczerze, że lodów w zimie nie jadam, ale ostatnio miała zjechać się rodzinka i pomyślałam, że ten przepis ich zaskoczy. Połączenie lodów i pysznych cukierków
Gotuję TestujęPyszne i orzeźwiające. Takie są te lody. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne lody dla całej rodziny gotowe. Mało kaloryczne, szybkie i domowe. Polecam spróbować i
Gotuję TestujęPyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami - u mnie bez spodu, ale można spó ciasta wyłożyć biszkoptami bezglutenowymi czy ciasteczkami. Bardzo delikatny i puszysty, uwielbiany
Kuchnia bezglutenowaSkładniki: (na 2 porcje) 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy - ja użyłam świeżo mielonej kawy i zaparzacza ciśnieniowego- można również opcjonalnie użyć kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny
KreatywnePinyPyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek
Magiczne Życie MartyWiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną
W kuchni Karmel-itkiczasie piec w 180 st. C. przez 10 minut.Zdjąć z blachy, wystudzić.Białko ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier puder, cały czas ubijając. Na końcu dodać galaretkę, miksować, aż nie będzie w masie grudek.Schłodzić w lodówce przez 5-10 minut.Połowę ciasteczek posmarować dżemem - około 1/2 łyżeczki na ciastko. Na to wyłożyć krem, przykryć ciasteczkiem bez nadzienia.Przechowywa(...)celu przetworzenia rabarbaru. Bo, moi drodzy, kupiłam rabarbar! I to nie byle jaki, ale jędrny i zgrabny, w pełni sił. Nie mogłam się oprzeć... Dżem, krem, ciasto, deser...? Zdecydowanie trzeba się głębiej zastanowić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLato to czas, kiedy owoce aż krzyczą by je zjeść. Kuszą kolorami i zapachem. Ja przepadam za malinami. Szczególnie tymi samodzielnie zebranymi lub przynajmniej kupionymi na
Poezja smakuSezon truskawkowy w pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały. Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:) Składniki
IzabelawkuchniJagody to jedne z moich ulubionych owoców. Bardzo lubię je zbierać i przygotowywać z nich pyszne desery. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznego ciasta. W połączeniu z biszkoptem i masą kakaową współgrały doskonale. Ciasto wyszło przepyszne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 łyżki(...)opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasistopni. To samo co z pierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją. 2. Galaretki rozpuszczam w 600ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną(...)płynnym, o jasnosłomkowej barwie. Wielką zaletą miodu jest to, że przez długi okres czasu nie krystalizuje się i pozostaje płynny. Miód akacjowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat. To także doskonały słodzik napojów. Miód akacjowy jest szczególnie lubiany przez dzieci. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go do swoich wypieków
Tradycyjna kuchnia Kasi