Zapraszam na smaczny różowy sernik z pianką truskawkową oraz dodatkiem kokosu. Sernik będzie smacznym deserem do kawy lub herbaty na weekend. Wbrew pozorom ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam Składniki: 100 g margaryny PALMA 400 g serka twarogowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy 3 jajka 2 budynie truskawkowe w proszku 2 łyżki mąki(...)ryżowej (lub ziemniaczanej) 1/2 szkl wiórków kokosowych pianka: 500 g truskawek 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku oraz: 1 szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy serek, jogurt, cukier, jajka i ostudzony tłuszcz. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy budynie
słodkie i nie tylko historie kulinarneniedzielne przedpołudnie zapraszam na wiosenne ciasto Owocowa Mgiełka. Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki(...)wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: ½ słoika dżemu wiśniowego, 400g truskawek, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiHuty na których pokazałam jak wykonać proste owocowe desery, gofry oraz piernikowy deser - powstało moje piękne logo zaprojektowane przez Magdalenę Ziemiańską - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - odpowiedziałam na Wasze komentarze umieszczane na blogu - nawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy - osłodziłam Wam życie(...)wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek 2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity
Mania WypiekaniaPascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To najbardziej tradycyjny deser wielkanocny – szkoda, by o nim zapomnieć. Paschę można przygotowywać z twarogu sernikowego, a następnie utrzeć go z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem i masłem. Jednak taka tradycyjna, prawdziwa pascha przygotowywana jest(...)robi się własny twaróg – i taką wersję przedstawiam. Bo smakuje obłędnie – jest delikatna i aromatyczna. Ja przyznaję się, że paschą zajadam się cały rok – z dodatkiem galaretki i kakao nazywa się u mnie w rodzinie melbą . Jednak zgodnie z tradycją tradycyjną paschę można jeść tylko raz do roku – w Wielkanoc. Pascha wielkanocna: 1,5 l świeżego
Poezja smakuCoś u mnie ostatnio dużo ciast takich na zimno, ala serników czy pianek. Szukam po prostu idealnego przepisu. Dzisiaj będzie truskawkowiec na francuskim cieście. Pyszny, lekki
Magiczne Życie MartyCzyż nie jest słodki ten ptasi domek? :) Składniki: 36 ciastek szkolnych 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany
Tradycyjna KuchniaPrzedstawiam dziś letnią tarte arbuzową, która jest lekka, delikatna i orzeźwiająca w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom arbuza . Składniki: Spód: 250 g
Podróż w kulinariaskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaWspaniały sernik o ciekawym smaku i chrupiącym spodzie Składniki - 150 g masła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w
W królestwie smaków BeatyTen walentynkowy deserek do mój własny pomysł. Jest trochę galaretkowych odpadów, ale w końcu takie odpady też da się zjeść :). Mimo wszystko myślę, że warto
Mania Wypiekaniadłoni, mam dla C. serce na talerzu. W dodatku w kolorze intensywnego fioletu - mam nadzieję, że też się liczy... Umowa była prosta - C. robi walentynkowy obiad, ja zadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik ( ale taki niepieczony! ), w kształcie serca(...)schody zaczęły się jednak, gdy odkryłam, że żelatyny mam tylko dwa listki... Na tym sernik się nie uda, mowy nie ma. Na szczęście przypomniałam sobie, że mam spory zapas galaretek, i wykorzystałam cytrynową. Ktoś powie - głupia babo, dlaczego do sklepu nie poszłaś...? Ano... Bo padało. A w deszczu do sklepu spacer to żadna przyjemność. I już. Tak czy inaczej, sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole. Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. W razie potrzeby można poprosić kogoś do pomocy przy składaniu herbatników. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego 250 g masła 1 szkl cukru pudru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki(...)ekstraktu waniliowego 36 herbatników czerwona galaretka Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dekoracja: migdały wiórki kokosowe Dzień wcześniej przygotować galaretkę, zostawić do zastygnięcia w płaskim szerokim naczyniu. Masa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg trzykrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. następnie nadal miksując dodawać
Smakołyki AsiPyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek herbatników(...)szkolnych 2 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka. Łyżką mieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec na brytfannie wysmarowanej margaryną w 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Przygotować galaretkę w pół litrze wody. MASA: Śmietanę ubić, dodać cukier puder i przygotowaną
Gotuję Testuję