Lubię rodzynki. Nie, żebym się nimi zajadała non stop. Po prostu czasem lubię je podjadać, takie prosto z torebki. W cieście też mi nie przeszkadzają. Moi
Codzienna kuchnia niecodziennaJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smakuPodobno nazwa tego ciasta nawiązuje do jednej z najsłynniejszych historii miłosnych w dziejach porozbiorowej Polski. Maria Walewska mimo licznych romansów nie zaznała prawdziwego szczęścia w miłości
Malinowe Pocałunkimojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis naNiedawno robiłam chałwę (domowa chałwa bez cukru) , dziś znów w klimatach sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez cukru. I znów pysznie! :) Takie sezamki
Powiedz dietom nieStyropian – sernik bez sera – bo na samej śmietanie. Nazywany też oszukanym sernikiem. To bardzo stary przepis, za to unowocześniony o dodatek jagód (że
Poezja smakuDzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły Młynekzależności od przypraw i aromatów użytych podczas przygotowania. W klasycznej recepturze stosowane aromaty to cynamon, skórka pomarańczowa, wanilia i woda z kwiatów pomarańczy. Tradycj ą jest pieczenia Pastiery w Wielki Czwartek lub w Wielki Piątek , tak aby ciasto było gotowe i idealne do postawienia na stół w święta Wielkiejnocy. Przy przygotowywaniu idealnej Pastiere, Włoszki trzymają(...)pomarańczy, zapach ziem Kampanii oraz cukier, aby uczcić słodycz piosenek syreny. Partenope po otrzymaniu wszystkich tych prezent ów , mieszała je, tworząc ten wyjątkowy deser. Zapraszam Was na dzisiejszy przepis na tradycyjn ą Pastiera Napoletana, ciasto, bez którego wielu Włochów, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych. SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej
La grande e la piccola cuocaCiekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną(...)zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut
Passions hobbies lifeSkładniki: wiśnie bez pestek 1 szklanka, pomarańcza 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, cukier 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mąka tortowa 15 dag, cukier 6 łyżek, sól - szczypta, masło 8 dag, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe czekoladowe - 2 łyżki, posypka Decorada Delecta maczek mango 2 łyżki, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe w różowej skorupce 2 łyżki(...)wsypać równomiernie owoce na owoce rozsypać kruszonkę i piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej słodko-słone wcielenie: z truskawkami, golden syrupem (lub miodem, jak wolicie) i pistacjami! Swojego czasu nie lubiłam się z bezami, bardzo. Ale postanowiłam je okiełznać i czasem wychodzą ;) Składniki: Beza: 6 białek(...)ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dosypując po trochu drobnego cukru. Piana z białek powinna być sztywna, lśniąca i rozcierając ją w palcach nie powinniśmy czuć cukru. Może
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się kojarzyły ze Świętami; nie wyobrażam sobie tego okresu bez chociażby jednego z nimi ciasta. W tym roku w grudniu jakoś nam było nie po drodze (za to szaleńczo zajadałam się mandarynkami, których nie potrafię sobie odmówić); tym bardziej więc ucieszyłam się, gdy na styczniowe wspólne gotowanie zaproponowano właśnie deser lub ciasto z pomarańczami. Miałam nadzieję(...)wyczuwalna nuta w tle, generalnie smakowała... No cóż, pomarańczowo . Przepis na ciasto znalazłam u Oli , i nie potrafiłam się mu oprzeć. Karmel, na to cieniutkie plasterki pomarańczy, które podczas pieczenia cudownie się karmelizują. Jeśli nie lubicie kandyzowanej skórki pomarańczy, tej lekkiej goryczki, lepiej owoce obierzcie przed ułożeniem w tortownicy. Mi ten smak odpowiada, C. jednak zostawiał plasterki pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnie dużo razy nam się zdarzyło, że znajomi dzwonią ,,za godzinę przyjeżdżamy na kawę''. A my nie jesteśmy przygotowani, bo domownicy wyjedli z szafki ostatni zapas
Pani na deserOTRĘBOWE GOFRY przepis własny // 3 gofry - jedna duża porcja ~50g otrębów pszennych (1szkl.) ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~4 rozkuruszone tabl. stewii / dwie łyżki cukru
chili & sugarszpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)kilku godzinach trochę ciemnieje, szczególnie w miejscach, gdzie warstwa kremu jest cieńsza. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić
Słodki Pomysł