Zobaczycie teksturę. W żadnym wypadku nie wolno zwiększać temperatury pieczenia! Wolno tylko wydłużyć jego czas. Wiele zależy od tego, czy pieczecie ciasto w żaroodpornej formie szklanej, ceramicznej czy w metalowej. W formie szklanej i ceramicznej będzie piekło się dłużej – one wolniej się nagrzewają i przy tym nagrzewaniu mniej równomiernie przewodzą ciepło. Może się zdarzyć, że ciasto będzie potrzebowało dodatkowych(...)bardziej równomiernie. W takim wypadku ciastu może wystarczyć tylko 40 minut pieczenia – sprawdzajcie. Musicie do ciasta zaglądać. Ciasto studzimy i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta dodatkowo można udekorować owocami – kandyzowanymi, ze słoika, z kompotu albo najlepiej świeżymi. Po upieczeniu przechowujemy ciasto w lodówce. Moje ciasto piekłam 50 minut , stąd prawie połowa spodu jest mocniej ścięta. Góra jest
Karo in the Kitchenkolejny wypiek na majówkę. Muffiny to praktyczny wypiek. Od razu wiadomo ile będzie sztuk, do tego wszystkie jednakowe, więc nikt nie będzie wybierać. Nie muszę chyba dodawać, że muffiny piecze się w dwadzieścia minut! To mój kolejny przepis na muffiny marchewkowe. tym razem upiekłam muffiny z marchewką, ananasem i włoskimi orzechami. Użyłam również mąki grahamki(...)dietetyczne muffinki, bo zawierają sporo cukru. Dodatek mąki grahamki nie jest przyczyną aby nazwać te muffinki dietetyczne. Do muffinów ugotowałam karmelowy sos. Lubicie karmelowy sos? To najprostszy sos do deserów, na który składają się dwa składniki, śmietanka kremówka i golden syrop. Oczywiście jeśli nie macie syropu, możecie roztopić cukier, a potem dodać śmietankę. Na wszystko jest sposób. Lubię gotować
codojedzeniaDzień dobry! Niedziela bez gofrów się nie liczy, prawda? ;-))) Dlatego zapraszam Was gorąco do wypróbowania tego bardzo smacznego przepisu na śniadaniowe gofry, podane na słodko
SMYKWKUCHNIKolejna propozycja pysznego sernika,do którego lubimy powracać.Polecam na szczególne okazje a z pewnością goście będą zachwyceni.Przepis pochodzi z książki s Anastazji. Ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne gofry na pożywne i zdrowe śniadanie. Bez cukru, bez glutenu, podane z przepysznym mlekiem kokosowym i owocami. Uwielbiają je dorośli i dzieci :) 2
Mienta blogDla wszystkich niezdecydowanych lub bojących się drożdży polecam babkę piaskową. Łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i gustownie wygląda. Lekko wilgotna, pięknie przystrojona będzie ozdobą Wielkanocnego
Karczma HonoriettyDokładnie zgodne z dietą rozdzielną; nie zawierają jajek ani mleka😋. Dodatkowo zrobione z mąki ryżowej, czyli bezglutenowe😄. Co najważniejsze są bez cukru👍, dzięki czemu
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePowracam po długiej nieobecności z sernikiem,który z pewnością przypadnie Wam do gustu.Znika w zastraszającym tempie. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 10 dag margaryny
Niespełnione zdolności kulinarneProste babeczki, składające się tylko z kilku składników. Przez to, że nie ma w nich ani grama mąki są niezwykle miękkie i delikatne. Natomiast wierzch jest
zadanie-gotowanieMuszę to przyznać, miłością ogromną darzę i nie potrafię odmówić sobie bezy, ciasta z kremem i z owocami, co jest moją zmorą i niestety "przekleństwem" :( Zatem
Taste Of My Dayskładniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 180 g cukru 2 jajka 180 ml mleka 4 łyżki kakao 150 g masła 1 i 1/2
Domowy Smak JedzeniaGofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są chrupiące, cudownie pachą kokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów(...)pszennych Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. Podawać z twarożkiem wymieszanym z kakao i cynamonem lub wanilią. Wartości odżywcze: 243 kcal bez twarożku
Chocolate Muffin Blogzniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja! Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć... Figi, miód i orzechy zagospodarowała również Mirabelka ; koniecznie sprawdźcie, jak! Orzechowe bezy z figami Składniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 50 g orzechów laskowych(...)śmietany kremówki (38%) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec dodać posiekane orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Z masy uformować 4 okrągłe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i piec jeszcze 1 godzinę. Ostudzić. Przed podaniem figi pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam na pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe jako deser do popołudniowej herbaty. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 tabliczka białej czekolady, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE 1. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki(...)rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut w temperaturze 190 stopni (7 minut bez termoobiegu i 7 minut z termoobiegiem
Tradycyjna kuchnia KasiSkoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-) Oto i on :D Składniki spód: 135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok) 65 g rozpuszczonego masła masa: 1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego 250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo) 6 płaskich łyżeczek(...)około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki. Do sera dodaj nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej
Cukier&Puder