Błyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne ZdrowePieczemy ciastka w 170 stopniach około 10-12 minut. Pod koniec pieczenia obserwujemy je żeby się nie przypaliły. Proste ciasteczka cytrynowe Mam dla was jeszcze jedną ciekawostkę. Pierwszy raz korzystałam z silikonowej maty do pieczenia. Pierwsza partia pieczona na papierze do pieczenia, bardzo szybko się zarumieniła i spody delikatnie mi się przypaliły. Natomiast kolejną partię piekłam(...)sumie mają prawie 3500 kcal. Ale w związku z tym, że wyszło mi ich 60 sztuk. Jedno będzie miało około 58 kcal Brzmi od razu lepiej, prawda? Prosty deser Ciasteczka do kawy Proste ciasta czekoladowo cytrynowe Smacznego!!! Źródło: blog Ogrody babilonu Zapisz
RelaxtimeDelikatny fasolowy nugat z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i daktylami. Warstwa z karmelem z daktyli i orzechami laskowymi, oblane mleczną czekoladą. To pełnowartościowy deser, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia :p W sklepie Bee.pl , Helio, oraz Jamar znajdziecie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania batoników z daktyli i fasoli. SKŁADNIKI Fasolowy nugat: 1 puszka białej fasoli Jamar 1/2 puszka(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy gotowy fasolowy nugat, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do lodówki godzinę. Karmel z daktyli Do kielicha blendera wrzucamy daktyle z olejem kokosowym i miksujemy na gładką masę. Gotowy daktylowy karmel wykładamy na stężały fasolowy nugat. Wierzch posypujemy orzechami laskowymi i wyrównujemy szpatułką. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch. Deser wstawiamy do lodówki
Podróż w kulinariaproszek do pieczenia. Wsypałam cukier, dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wymieszałam. Powstała masa jak piasek. Wtedy dodałam żółtka. Wymieszałam żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Utworzyłam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę. Można zostawić dłużej. Foremkę do pieczenia (25 x 36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu(...) na 1,5 godziny. W międzyczasie, po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 100 °C. Zachowując właściwą temperaturę pieczenia beza się nie spiekła i zachowała jasny kolor. Beza ma się suszyć w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia/suszenia uchyliłam drzwiczki piekarnika i pozostawiłam bezę do wystudzenia. Czas na zrobienie kremu śmietankowego. Do misy miksera wlałam śmietankę, dodałam serek mascarpone i ekstrakt
Kuchnia u KrysiWielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis ze starych notatek kulinarnych mojej mamy, ciastka mojego dzieciństwa, przepyszne, teraz w wersji bez mąki pszennej, ale niestety nie są bezglutenowe - dlatego ten
Kawa z mlekiem(ok. 24×36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używamy – możemy na dnie rozłożyć herbatniki. Przygotowujemy drugą blaszkę (dowolnych rozmiarów, np. keksówkę lub dużą blachę od piekarnika i wstawiamy na dno piekarnika – później wlejemy do niej wrzątek). Piec nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W tym czasie, w drugiej misce, białka(...)piekarnika (lub lekko niżej). Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do blaszki pozostawionej na dnie (wrzątek będzie parował i nawilżał ciasto). Pieczemy 20 minut w 180°C (koniecznie bez termoobiegu), a potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy ok. 55 minut w 155-160°C. Gdyby wierzch się przypiekał, możemy nakryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki
Poezja smakupasują do niej sezonowe truskawki i mamy pyszny deser do kawy. beza: 2/3 szklanki białek 220 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30 % 30 dkg truskawek 2 łyżeczki żelatyny polewa: 10 dkg truskawek 1/2 łyżeczki żelatyny Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaje(...)rozpuści i kolejna łyżka cukru i tak do końca. Jak pianą będzie lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną, mieszam mikserem. Blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Wykładam bezę i rozprowadzam ją równo. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni termoobieg i wstawiam blaszkę na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika na stole wykładam nowy
wesoła kuchniaTajemnicą idealnych bezików są proporcje. Bez względu na to ile macie białek, w prosty sposób można oszacować ilość potrzebnego cukru. Dokładnie oddzielone od żółtek białka
Dieta bez mlekaProste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki
Smakowity Blog KulinarnyCiasto, które moja babcia robi mi od wielu lat, co roku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez
CzarnawisienkaJeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła w zależności od tego jakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego(...)bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta
Health-Fit-LifeJeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła w zależności od tego jakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego(...)bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta
Health-Fit-Lifebezcukrowości mojego wypieku. Zawsze możecie jego dodatek pominąć i po prostu ułożyć dekorację bezpośrednio na cieście. ➤ Spróbuj również innych deserów bez cukru: biscotti , marokańskie trufle daktylowe lub baklava w syropie miodowym . Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm.): 200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów(...)kawałki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy (3 łyżki) 3 jajka 3 łyżki oliwy z pomarańczą Monini 4 łyżki mleka migdałowego lub innego
Chilli Czosnek i OliwaIlekroć spotykam się z Marianną z bloga Kuchenne Wojowanie , ma przy sobie brownie. Uwielbia go. A kiedy zobaczyłam na FB jej zdjęcie, poprosiłam o przepis
AZgotuj!