Babka z mielonymi orzechami włoskimi i jabłkami, posypana cynamonowym cukrem pudrem. Mięciutka, pachnąca, nieskomplikowana i bardzo smaczna. Zawsze się udaje! Sprawdzi się na każdą okazję lub
Oryginalny smakużyjemy kubeczków do muffinek nie wkładamy ich do żadnej formy, tylko układamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy ok 20 – 25 minut w 180°C (bez termoobiegu), lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Małym nożem wycinamy w babeczkach małe otwory(...)lodówki, aby się schłodził. Uważajmy przy tym aby nie zgęstniał za bardzo. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić
Słodki Pomysłzdecydowanie najcudowniejszy deser tego lata. Chrupiąca z wierzchu beza kryje słodką piankę otulającą soczystą brzoskwinię, w środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę duże, strzępiaste hortensje - moje ukochane kwiaty w ogrodzie. Chwilo trwaj! BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI(...)obrać ze skórki bez tego zabiegu). Ciasteczka amaretto pokruszyć, wsypać do miseczki i zalać amaretto - ilość likieru powinna być wystarczająca do tego, aby okruszki nim nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Białka
KUCHARNIAużyto do 52% owoców), cukier, rum 1,2% obj. Słoiki szklane: zawartość netto 230g Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem. FIRMA(...)cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu. Jako dodatek do deserów np.: lody owocowe w pucharkach polać syropem, ozdobić plasterkami cytrynek. Do pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu. PRZEPISY
ClauditteMissCookingproduktach de lux z Lidla. Crumble w słoiku to pomysł nie tylko na piknik. Spróbujcie je podać na przyjęciu w ogrodzie, na grillu - gościom spodoba się takie nietypowe podanie deseru :) Crumble w słoiku - Rabarbar i truskawki pod migdałowo - pistacjową kruszonką Składniki crumble / na 6 słoików ok. 200 ml: 300 g truskawek 400 g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki kaszki(...)posyp kruszonką. Należy bardzo obficie napełnić słoiki (kruszonka powinna wystawać ponad krawędź słoika), ponieważ w czasie pieczenia nadzienie mocno opadnie. Piekarnik nagrzej do 100 st. C. Blachę wyłóż grubo papierem do pieczenia (duży arkusz złożyłam na trzy). Napełnione słoiki (bez nakrętek) ułóż na blasze, następnie wstaw blachę do piekarnika. Poczekaj ok. minutę, następnie podnieć temperaturę
Chilli Czosnek i OliwaDziś zapraszam Was na coś słodkiego. Pyszne domowe czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym . Przygotowanie jest naprawdę proste. Batoniki nie są przesłodzone, bo do ich przygotowanie użyłam
Słodkie okruszkideser, dla którego warto przytyć. Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1¾ szklanki białej wody gazowanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, wodę, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać w masę, ubitą wcześniej pianę. Gofry piec około 7 minut, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Studzić na kratce
W garach u Gosidosłodziłam miodem, który poza słodyczą dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jak widać przygotowanie zdrowego deseru nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, a także nie wymaga wymyślnych składników. Takiej zdrowej słodyczy nie sposób się oprzeć. I co najlepsze - wcale nie trzeba :D TORCIK KAKAOWY Z KREMEM, BEZ CUKRU Ciasto upieczone w tortownicy 16 cm Ciasto 2 dojrzałe banany(...)mąki owsianej 30 g mąki kokosowej 30 g mąki orkiszowej 350 g jogurtu naturalnego 2 jajka Łyżka kakao Wiśnie (mrożone) Odrobina sody/proszku do pieczenia Krem Kostka twarogu półtłustego Banan Łyżka miodu Ciasto Banany zblenduj z jajkami i jogurtem na gładką masę Dodaj do masy mąki, kakao, sodę/pdp i wymieszaj dokładnie Ciasto wylej do tortownicy Na wierzchu ułóż
HealthyCreationsPrzepis na ten serniczek znalazłam na blogu Feria Smaków. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, serniczki na zimno, być może przypadnie on Wam do gustu. Nie nastawiajcie się jednak na ciasto lekkie, bo takie zdecydowanie nie jest. Ja osobiście mam co do niego mieszane uczucia. Serniczek wyszedł smaczny, słodki (choć i tak dałam mniej zarówno miodu, jak i białej(...)czekolady) i chyba tylko ta jego „ciężkość” mi przeszkadzała, czy raczej rozczarowała. Może to po prostu nie był czas na tego typu deser?;) Spód: 200 g ciasteczek maślanych 80 g masła 1 op. cukru waniliowego (16g) 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka cynamonu Masa: 500 g twarogu sernikowego (ja użyłam Mój Ulubiony z wiaderka) 3 łyżeczki żelatyny
Smaki Na Talerzucytrusów, miodu i orzechów laskowych – aż ślinka cieknie na samą myśl! Jest fantastyczne! Dziś użyłam go nie jako dodatku do deseru, ale jako składnika. Kruche ciasto wypełnione po brzegi pysznym , jabłkowym nadzieniem i lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)masło min.82% – 125 g * cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko
Ostra na Słodkoomleta z jabłkami w miodzie. Doskonały na śniadanie, deser a jak dla mnie nawet na kolację. Robi się go bardzo szybko i nie jest skomplikowany w przygotowaniu, na prawdę warto, zapraszam! Scroll down for recipe in English Puszysty omlet z jabłkami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych i porojone na grubsze plasterki(...)łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki miodu 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek 1 szklanka mleka Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 26 cm* rozgrzej na średnim ogniu masło. Włóż jabłka, posyp
karmelowytakiego filmu, który budziłby moje kulinarne wspomnienia 8. Deser z karmelem lub toffi zawsze mnie skusi:) 9. Cynamon 10. Jest kilka potraw, które robię co roku, ale wigilia bez karpia to już nie to samo. 11. Na śniadanie zażyczyłabym sobie jajko na miękko Blogi, które nominuję to: http://bajkowakuchnia.blogspot.com/ http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/ http://abcmojejkuchni.blogspot.com/ http://eniskitchen.blogspot.com.es/ http://funandtaste.blogspot.com/ http://kochamgary.blogspot.com(...)pytań: 1. Jak długo prowadzisz bloga? 2. Co Cię skłoniło do jego założenia? 3. Ulubiona przystawka 4. Ulubione danie główne 5. Ulubiony deser 6 Ulubiony napój 7. Pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem lub pieczeniem 8. Ulubiony program kulinarny 9. Wolisz pieczenie, czy gotowanie? 10. Skąd czerpiesz inspiracje? 11. Jak na Ciebie wpłynęło prowadzenie bloga
Bea(u)ty kitchenPrzepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem! Smakuje jak puszek, nieziemska! Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90
SMYKWKUCHNIKiedy siedzę sama w domu, czytam albo oglądam serial, często mam ochotę na coś słodkiego. Albo słonego. Generalnie, na jakąś przekąskę, która umili mi czas i
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę roku, idealny! Kierując się zasadą: po pierwsze sezonowo! Składniki Brownie(...)pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Mango Papaja