Dzisiaj polecam kolejne pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe
Bon appetit mon amieciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze egzotycznego wyrazu, zwłaszcza kiedy do masy serowej dodacie prawdziwej wanilii i kawałków ananasa
Luźna KuchniaOstatnio jestem zakochana w bezach. Próbuje różne desery z ich udziałem i każde mnie zaskakuje i zachwyca. Tort bezowy to próba przed wypiekiem, który będę musiała zrobić w Antonówce. Chyba się udało :) Wymyśliłam sobie pieczenie blatów w tortownicy, żeby były równe, przyznam, że całkiem nieźle wyszło :) Pierwotnie tort miał mieć trzy placki bezowe, jednak przy zdejmowaniu papieru jeden się(...)ubijać, aż się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć równą warstwę (np. w formie różyczek - jedna przy drugiej) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 100'C około 70-80 minut. Beza powinna być chrupiąca. Delikatnie oddzielić bezę od boków tortownicy, odkleić papier. Tak samo postąpić w dwóch pozostałych przypadkach blatów. KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać
Cakes By KejtDekoracja na wieczor wigilijny- wianek z precelkow. Edyta Guhl. Pierwszy raz zobaczyłam te wianuszki u Eleny Shashkina w internecie i bardzo się nimi zachwyciłam. Potem pojawiły
dolcevitainmykitchendieta jest poważnie zagrożona? Kiedy ulubionym deserem Twojego kochanego samca są gofry! Lekkie i chrupiące – takie które zawsze wychodzą, a ich jedzenie kojarzy się górą bitej śmietany, lepkimi od sosu palcami i z najsłodszą dziecięcą beztroską. Dlaczego gofry nie zawsze wychodzą takie jak powinny – nie są ani lekkie, ani chrupiące? Jak piec i podawać gofry? Wszystko w dzisiejszym poście(...)grę. A patelnia do pieczenia gofrów na którą w końcu się zdecydowaliśmy jest malutka – bez problemu mieści się na półce! Patelnia do gofrów mieści się na półce, czyści się szybko i sprawuje doskonale – od momentu zakupu 3 tygodnie temu gofry zdążyłam zrobić już 7 albo i 8 razy (mówiłam – ulubiony deser!). Patelnia to odlew aluminium powlekany nieprzywieralną
Karo in the KitchenSpekulatius- korzenne ciasteczka. Edyta Guhl Nie ma adwentu bez spekulatiusa, przynajmniej w Nadrenii- Palatynacie, gdzie mieszkam. Dlatego tym specjałem rozpocznę grudniowe blogowanie. Spekulatius to płaskie
dolcevitainmykitchenLato to czas kiedy chętniej sięgamy po ciasta na zimno, desery... Mój mąż je bardzo lubi dlatego i ja je chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam
Z Majeczką w kuchniczasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze prezentować i cieszyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Dziś słodko-kwaśna pokusa. Deser, który zjadłam ze smakiem(...)kwaśnym dżemem, syropem z limonki i ciasteczkami francuskimi okazało się przysłowiowym strzałem w 10. Polecam i Wam spróbować. A może macie ochotę na szybką kremówkę z malinową konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu
Słodkie okruszkiWykonane na wzór popularnego batonika „3 bit” – ciasto bez pieczenia, które kiedyś zrobiło prawdziwą furorę :) Nie robiłam go już bardzo dawno, a że zbliża się koniec roku, to nadarzyła się idealna okazja :) „3 bit” z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów, ale jako, że jest to deser bardzo słodki, to nie zjecie go naraz zbyt wiele (ale to akurat chyba(...)sztuki kulinarnej dopiero zaczynający swoją przygodę, zaś jego smak docenią absolutnie wszyscy :) Polecam! Składniki: ok. 300-350 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 budynie waniliowe bez cukru (1 op. 40 g) 2 czubate łyżki cukru 500 ml mleka 100 g masła w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) ok. 2-3 czubate łyżki cukru
MyCookBook.plwypieków, kremów i deserów. Spróbujcie kiedyś sobie zrobić taki krem lub galaretkę z herbaty, albo od razu taki torcik ;) Składniki na tortownicę 18 cm Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 2 łyżki oleju Krem herbaciany z mascarpone
Gotowanie...to proste !jabłka pieczone "solo", bez dodatków. Moja dzisiejsza propozycja jest jeszcze inna. Proponuję Wam zdrowe nadzienie jaglane . Jabłka faszerować możecie kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi ( uprzednio ugotowanymi ) oraz orzechami i żurawiną. Jest to danie niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe i dietetyczne. Pieczone jabłka to również świetny deser, także dla maluchów ( orzechy możecie pominąć ). Przygotowanie jabłek do pieczenia nie zajmuje
kolorowotorcikowoZa oknem robi się coraz cieplej, więc u mnie powoli zaczyna się sezon na ciasta bez pieczenia. W tym roku zaczynam maj z sernikiem
Kulinarne przygody GatityOstatnio jeśli chodzi o robienie czegoś na słodko na niedzielne popołudnie upodobałam sobie ciasta szybkie, proste i bez pieczenia. I tak kolejne po ferrero
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie aromatyczne pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Jeśli nie macie wiele czasu to zapraszam do pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników
Zasmakuj KuchniChrupiące ciasteczka z płatków ryżowych to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie jest niewątpliwie dodatkową zachętą do ich wykonania. Jeśli dodamy do ciastek proszek do pieczenia bez mąki, to będą one bezglutenowe i do zjedzenia przez osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu. Znudziłam się dodawaniem płatków ryżowych
Kuchcik gotuje