smaczny . Odwzorowałam go na bazie smaku , nieco zmieniając niektóre elementy – podciągając pod smaki moich domowników . Efekt końcowy był taki ,że wszyscy w domu zajadali się niemiłosiernie . Pyszne , proste danie na każdy dzień tygodnia , a dodatkowo bardzo łatwo je modyfikować i przystosowywać do własnego kulinarnego gustu , ze szczyptą fantazji " class="wp-smiley" style="height(...)mąki pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej
Ogrodnik w podróżyPonieważ uwielbiam wszelkie curry, nie mogło zabraknąć u mnie tej klasycznej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale to danie wcale nie powstało w Indiach ale w ... w Anglii! Stało się wręcz tak popularne, że minister spraw zagranicznych Robin Cook ogłosił chicken tikka masala brytyjską potrawą narodową! :) Bardzo ciekawa geneza potrawy zamieszczona jest tutaj , więc nie będę(...)masala, kupionej w indyjskim sklepie i wykorzystanej za pierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki: 1. Marynata 2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu
Kuchnia Prezydentowejparę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane są przyprawy, które potrzebne są do przepisu) 1/4 szklanki kaszy Kuskus firmy Kupiec (około 50g) sól, pieprz Sposób przygotowania (potrzebna będzie torebka do pieczenia): Do torebki wsypujemy kaszę, a na to wykładamy warzywa kurczaka kroimy w plastry(...)dołączone do mieszanki warzyw i wlewamy do torebki na wierzch warzyw wykładamy kurczaka, zamykamy worek worek wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg) gotowe danie możemy podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym, jak kto woli ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkurczakiem. Swoje zapiekanki podałam z kurczakiem, papryką i ogórkiem. Ale jest, to wyłącznie sugestia, bo takie danie możemy przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Wystarczy otworzyć lodówkę i wybrać ulubione dodatki do bagietkowych zapiekanek. Tradycyjne zapiekanki na bagietkach. Zapiekanki z kurczakiem, papryką i ogórkiem. 2016-04-13 02:58:41 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka kroimy w kostkę
Słodkie okruszkiSkładniki ( na 2 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 1 por (ok. 140g), - 1 filet z kurczaka (ok. 120g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachUwielbiam zapach świeżych ziół. W szczególności mięta... Ten aromat zawsze wywołuje we mnie pozytywne emocje. Kojarzy mi się z domem i ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie
Słodkie okruszkikażdym razie sklep mięsny odwiedzam częściej niż dotychczas, a lodówce pełen zestaw wędlin. Tłumaczę sobie, że wciąż chłodno i organizm sam podpowiada, że potrzeba mu bardziej energetycznych dań ;) Stąd w większości moich posiłków przeważają warzywa połączone z mięchem, a nie serami. I tak jest również dziś. Składniki : 200 ml kuskusu wrzątek 3-4 rzodkiewki świeży ogórek kilka plastrów(...)pokroić warzywa i szynkę na kawałki (ich wielkość według uznania). Całość wymieszać i polać dużą ilością oliwy (u mnie 4 łyżki) i łyżką octu jabłkowego. ----- Podobne: Sałata z wędzoną piersią kurczaka Sałata z mozzarellą, brzoskwinią i... Szybki nowalijkowy obiad na kuskusie "W tańcu" Joanne Harris to zbiór opowiadań pisanych przez Autorkę w różnym czasie, nawet w późnym dzieciństwie. Jedne bardziej
Weekendy w domu i ogrodziekołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej(...)Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakiego dania. Ale jeżeli szukacie jakiegoś efektownego pomysłu na rodzinną uroczystość to serdecznie polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego kurczaka Składniki: - kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć(...)wątróbkami. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć 50 g masła z żółtkami, dodać bułkę z wątróbkami i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Ubite białka wymieszać z nadzieniem i nałożyć na piersi, unosząc nad nimi skórę (nie wypełniać całkowicie, bo farsz spuchnie, żeby nie rozerwał skóry) oraz do jamy brzusznej. Zaszyć otwory, lub złączyć wykałaczkami. Przywiązać nicią nogi do korpusu. Posmarować masłem
dom-agi.plKilka dni temu chodziły za mną dwa smaki: ostry i słodki. Żeby nie rozdrabniać się na przygotowywanie dwóch różnych dań spełniających te zachcianki postanowiłam oba smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona(...)puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę 1,5 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli solidna szczypta ziół prowansalskich szczypta płatków chili 2 łyżki drobno posiekanej i usmażonej piersi z kurczaka 2 łyżki sera żółtego pokrojonego w kostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa
Kuchnia po mojemuNiyftorzi zajś pedz ōm 1 : co to łon sie normalnyj pizzy narychtować 2 niy poradzi, yno cały czołs 3 musi tak wynołkwiać? 4 Dyć joł wiym
Chop w kuchniW tym przepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była
Smaki Ewykrojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę i marynujemy w przyprawie do gulaszu z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i cukinię na średnią kosteczkę, Cebulę zrumieniamy na łyżeczce oleju, dodajemy(...)gotowanko przez 25 min;-) i VOILA!!! U nas M je ów gulasz z makaronem, a ja z kaszą jęczmienną perłową. Pyyyyyychhhhaaaa! Nie wierzysz? To się przekonaj i daj znać czy smakowało;-P No to śmigam się odmóżdżyć, poczytam jakąś książkę...thriller polityczny
Restauracyjka Literackagotowałam jeszcze piasek i liście na podwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu(...)Dodać mięso, dokładnie wymieszać. Orzeszki grubo posiekać. W miseczce wymieszać wodę, cukier, ocet, sos sojowy, sól. Cebulę dymkę pokroić skośnie na 2 cm kawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok. W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku papierowym
Pełny talerztypu . Mam mało czasu a rodzina przy stole. Lub - raz,waz, trzy ,obiad na stół. W innym przypadku ,zrobione rano zakupy z lodówki wyparują . Makaron może być różny ale danie jest leprze z makaronami szerokimi lub grubymi . Składniki na 4 porcje 2 filety drobiowe 300g makaronu kokardki 1 marchewka 2 pory(...)Następnie wrzucam marchewkę i por. Dolewam 1/2 szklanki bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa
Eli Gotowanie