warzywa występują w niezliczonych potrawach. Jedną z najczęstszych metod ich obróbki jest duszenie na maśle lub oliwie – i to zarówno kiedy mają być tylko jednym z licznych komponentów jakiegoś dania, jak również w przypadkach, gdy mają zostać podane jako bardziej samodzielny kulinarny byt. W ten sposób przygotujemy je również wg przepisu poniżej, dodając jeszcze jednak chili, czosnek(...)jednak także „niezobowiązującą” przekąską między większymi posiłkami lub dodatkiem do innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota przygotowania. Pieczarki duszone z czosnkiem i chili
Kulinarna PokusaKochanie, kupiłem coś na obiad” – usłyszałam niespełna tydzień temu od mojego Męża. Zobaczyłam i szczerze… to się nie ucieszyłam. Nie przepadam bowiem za wieprzowiną, więc jakoś specjalnie nie miałam ochoty na zabawę z tym gatunkiem mięska. Ale mięsko trzeba było w końcu na obiad zrobić, a ja znalazłam świetny sposób, aby się przy tym nie narobić :) Żadnego(...)czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie, który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku
Moja Delicjajest to zbyt wykwintne danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina) 1 strąk papryki pokrojonej w paski 1 duża cebula ok 10 pieczarek 3 ząbki czosnku pół łyżeczki czubricy (można pominąć
sierotka maRysia w kuchnimoże się ze mną nie zgodzą, ale wydaje mi się, że kuchnia ta jest ciężka, tłusta i mało urozmaicona (mówię tu o daniach mięsnych). Potrawy są proste, a dania składają się zaledwie z kilku składników. Przepisy również są krótkie i treściwe, można by rzec - minimalistyczne. Wydaje mi się, że wynika to ze specyfiki tych krajów - ich położenia(...)mieszkańców - potomków Wikingów. W krajach skandynawskich drób jest znacznie mniej popularny niż w pozostałej części Europy, choć również się go jada, dominuje tam jednak baranina, wołowina, wieprzowina oraz dziczyzna. Przepis na moje dzisiejsze danie pochodzi z książki "Skandynawia od kuchni". Wybrałam go ponieważ wydawał mi się najciekawszy i najbardziej urozmaicony, a połączenie mięsa mielonego z buraczkami i kaparami wzbudziło
Codzienne Gotowaniepieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam
nietadietaawokado. Na enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek chili, lub dodając ich więcej, jednak danie powinno być dość pikantne
Wyprawy kulinarnePulled pork czyli rwana wieprzowina, długo pieczona w niskiej temperaturze lub wolno gotowana w wolnowarze. U mnie łopatka wieprzowa, ale może być dowolny kawałek wieprzowiny. Pod wpływem długiego gotowania (pieczenia) w niskiej temperaturze, mięso staje się meeega kruche, wręcz rozpadające, moje rozpadało się już przy wyjmowaniu w garnka Domowa kanapka, chlebek pita z pulled pork, to pyszny obiad. Mięso jest(...)Składniki: - 2 kg łopatki wieprzowej - 2 cebule - 5 dużych ząbków czosnku - 100ml octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy przyprawy: - 3 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 4 łyżeczki cukru brązowego (nie dałam wcale) - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1/2 łyżeczki kuminu (następnym razem dam całą) - 1/4 łyżeczki cynamonu Obrane, pokrojone na kawałki cebule układamy na dnie naczynia
Smaczne Zdrowe500 g fasolnika chińskiego 500 g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka pieprzu staropolskiego szczypta
Gotowanie jest łatweKavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni. Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować(...)chili w proszku. Łatwiej mi wtedy kontrolować ostrość dania. Wy zróbcie, jak uważacie :) Przepis zmodyfikowałam również o pomidory w puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule
Trzeci talerzGotowy gulasz zestawiamy z ognia, doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba. PODANIE Wołowinę po burgundzku dobrze zostawić w lodówce na całą noc, a nawet dwie – wtedy nabierze jeszcze lepszego smaku. Danie podajemy obsypane posiekaną natką pietruszki i w towarzystwie sporego kawałka dobrej bagietki. Boeuf bourguignon odnawia 80 punktów życia po zjedzeniu w 10 sekund. Na tak dobrą potrawę można wyrywać(...)RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO
Nerds KitchenGulasz wołowy z warzywami to aromatyczne danie, które cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. To połączenie soczystego mięsa wołowego, świeżych warzyw i przypraw, które zachwycą Twoje podniebienie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny gulasz wołowy z warzywami, a także znajdziesz kilka cennych wskazówek kulinarnych. Gotowi? Przygotujmy się do kulinarnej podróży! Składniki Przygotowanie gulaszu wołowego z warzywami(...)Gulasz wieprzowy z ziemniakami Jeśli preferujesz wieprzowinę zamiast wołowiny, możesz przygotować gulasz wieprzowy z ziemniakami. Wymień mięso wołowe na kawałki wieprzowe i postępuj zgodnie z przepisem. Zamiast ziemniaków jako dodatek, polecam ugotować ziemniaki osobno i podać je razem z gulaszem. To pyszna alternatywa dla miłośników wieprzowiny. Podsumowanie Gulasz wołowy z warzywami to wyjątkowe danie, które świetnie smakuje zarówno
Ania i Marcin gotująmięso nie sugerowałam się konkretnym krajem ani przepisem. Mięso postanowiłam zrobić i doprawić bazując na obu kulturach wg własnego uznania. Najważniejszą zasadą jest przygotowywanie dania z mięsa baraniego, jagnięcego czy wołowiny. Omijamy wieprzowinę. Dodajemy dużo świeżych ziół i kumin / kmin rzymski. Kumin odkryłam w swojej kuchni dziś po raz pierwszy. Uważam, że to bardzo aromatyczna przyprawa, która diametralnie
Bon Appetit Małgorzatysycący i rozgrzewający obiad w te zimowe dni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą (4-5 porcji) Składniki: 1 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (mniej lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 10 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju roślinnego(...)wyłóż mięso z sosem z patelni, przykryj i włóż do piekarnika na 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200 oC i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Podawaj danie z ulubionym puree lub chrupiącym chlebkiem. Smacznego! English version Spicy pork pumpkin and cabbage goulash (4-5 servings) Ingredients: 1 1/2 teaspoon hot pepper powder (more or less
karmelowyDzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba
Bernika - moj kulinarny pamietnikkanapki , tacosów czy tortilli . Szarpana wieprzowina będzie rewelacyjnie smakować z dodatkiem salsy pomidorowej, guacamole czy sałatki coleslaw. W tym przepisie pokażę Wam 3 metody przygotowania pulled pork : w piekarniku w szybkowarze (pressure cooker) / multicookerze w wolnowarze (slow cooker) Szarpana wieprzowina – klasyk amerykańskiego BBQ Szarpana wieprzowina (ang. pulled pork ) to jedno z niewielu dań kuchni amerykańskiej, które robię bardzo(...)tych potraw, o który regularnie pytają znajomi i rodzina. Nie zliczę nawet, ile razy rozsyłałam ten przepis bliskim. A teraz mogę się nim podzielić z Wami. Ta szarpana wieprzowina to naprawdę niebo w gębie. Miękka, mega soczysta i pełna smaku! Nie potrzeba do niej specjalnych dodatków czy sosów – jest tak smaczna, że nie ma co jej zagłuszać innymi, intensywnymi
Na-talerzu.pl