Składniki: 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 g); 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu; 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu; Sól; Biały cukier; Olej do smażenia. Ciasto od obtoczenia kurczaka: 2 jaja; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; 1/2 szklanki bardzo zimnej wody; 1 łyżeczka(...)delikatnie zgęstnieje (około 5 minut). Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem i solą. Następnie, na patelnię z gorącym sosem pomarańczowym wrzucić usmażonego kurczaka w cieście i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczak został pokryty sosem pomarańczowym. Zestawić z ognia. Kurczaka podawać gorącego, bezpośrednio po przygotowaniu, polanego sosem pomarańczowym, oprószonego startą skórką pomarańczową i drobno posiekanym szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną kaszą
Gospodyni Miejskajednak nie lubię dodawać dodatkowych kalorii i potrawkę zrobiłam bez niej przez to sos wyszedł troszkę rzadki jednak mi to wcale nie przeszkadzało. · 1 podwójna pierś z kurczaka · 1 szkl. szpinaku w liściach · 1cebla · 2 ząbki czosnku · sól i pieprz · 1-1.5 łyżeczki słodkiej papryki · 0.5 łyżeczki ostrej papryki i łyżka przecieru pomidorowego(...)foliowy. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-lecznicze-szpinaku-liscie-szpinaku-chronia-przed-rakiem-i-_37396.h Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę , opruszamy przyprawą do gyrosa. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem. Patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Do cebuli i czosnku dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka, dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Ponownie wszystko mieszamy
Kubki smakuczas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg ryżu do paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 500 g mięsa kurczaka (różne elementy, jak piersi, nóżki itd) 300 g mięsa królika bez skóry i kości 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki 3 cm. (może być też mrożona) 100 g białej fasoli(...)smaku opcjonalnie: 250 g ślimaków Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię. Obsyp brzegi patelni solą, a na środek wlej oliwę (to podobno zapobiega przypalaniu się paelli). Pokrój mięso kurczaka i królika w kostkę. Pałki kurczaka zostaw w całości. Wrzuć mięso na patelnię, duże kawałki z kością połóż na jej środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci
Chilli Czosnek i OliwaLubicie kasze?? U mnie w domu, choć kasze są najzdrowszym dodatkiem do obiadu, jada się je zdecydowanie najrzadziej. Lubimy kaszę jaglaną i w związku z tym
Smaki Na Talerzusię wieprzowiny, nieco rzadziej mięsa z kurczaka lub jagnięciny. Jako przyprawy do marynaty stosuje się czosnek, paprykę, oregano, gałkę muszkatołową i czasami kolendrę. Gyros podawany jest najczęściej z sosem tzatziki. Tradycyjny turecki kebab przyrządzany jest z baraniny, ale obecnie bez problemu możemy też kupić w fast foodach doner kebab na bazie cielęciny, kurczaka lub mieszanki kilku rodzajów mięsa. W skład(...)wykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku i leśnej(...)natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polędwiczki wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego
W kuchni Katiefasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka(...)Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado
Kulinarne przygody Gatityziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla(...)dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem
Smaczne Zdrowematerii stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji(...)jest ładnie wyryte na zewnętrznej spodniej części naczyń. Poza tym ładnie prezentuje się na stole, na którym stawiamy podane danie i każdy może sobie nałożyć potrawę na talerz bezpośrednio z naczynia. Blogerkom kulinarnym mogę napisać, że na zdjęciach dania ładnie się eksponują. I tu coś dla kobiet - waga. Mój stary teflonowy wok jest cięższy od woka granitowego
Blondynka GotujeWołowina; Baranina i Wieprzowina na kilkanaście różnych sposobów, Dział z deserami to kraina słodkości- prawdziwe arcydzieła sztuki, świeże owoce, napoje wszelkiego rodzaju. bogaty wybór ryb oraz przepiórki, indyki i kurczaki. • przekąski w godz. 15:00-17:00 - W Beach Bar - serwowane Hamburgery, hot dogi, naleśniki, gofry, pizza, warzywa owoce, sałatki, soki i alkohole, oraz kurczaczki rodem z KFC :). Natomiast(...)pomocą przez 24 godziny zawsze z uśmiechem na twarzy. punkt wymiany walut, sejf, lobby, room service (dodatkowo płatny), restauracja główna (bufet, kuchnia międzynarodowa i turecka; dania wegetariańskie, wieczory tematyczne - włoski, turecki, chiński), disco bar, bar Aqua, bar przy basenie Kona, bar na plaży, tenis bar, bar w sali
ClauditteMissCookingniewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej Do podania: sos słodkie chili z tego przepisu Kurczaka pokroić(...)Usmażonego kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną. Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone
Zgrabne GotowanieWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem. Lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spanakorizo (inaczej "szpinak i ryż") - tradycyjny, obecny w praktycznie każdym greckim domu prosty pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, wzbogacony o dymkę, koperek i pora. Świetny jako samodzielne danie wegetariańskie (podaje się go z dodatkiem fety i ewentualnie jajka) lub jako dodatek do mięsa czy ryb. Spanakorizo można przygotować w wersji z pomidorami lub bez, ja jednak uważam(...)pokruszona fetą oraz cząstkami cytryny, aby każdy mógł wycisnąć sobie sok na potrawę. ➤ Rada: Zamiast fety do spanakorizo możesz podać również jajko sadzone lub upieczoną/usmażoną pierś z kurczaka
Chilli Czosnek i Oliwawersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe(...)pastę do wodnistej konsystencji. Odkładamy. Kurczaka odcedzamy z marynaty – nie wylewajcie jej, i ona wróci do woka! Odcedzonego kurczaka otaczamy w skrobi i zaczynamy smażenie. Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju sezamowego i na gorący tłuszcz wykładamy 1/3 mięsa – smażymy kurczaka do zrumienienia z obu stron, przez około 3-5 minut. Wysmażone kawałki kurczaka ściągamy do miseczki i smażenie powtarzamy
Karo in the Kitchen