dania z piersi indyka - 536 przepisów (strona:33/36)

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci) 156

solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku. W wersji bardziej "dorosłej" należy bardziej posolić marynatę. Ja dałam malutko, bo dzieci nie powinny jej dostawać wcale

Kolorowy Przepisownik
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 143

Kurczak tikka masala to bardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to

Walijskie Pichcenie
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 253

Zawsze się staram, żeby danie na talerzu wyglądało interesująco. W końcu jemy również oczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się(...)przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy

Jacob Tastes
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 176

JARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym

potrawyregionalne
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 213

mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi(...)Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry), nakryć pokrywką lub folia aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie

SzczyptaSmaQ
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 265

minut, to my mamy być gorsze? NIGDY! Mamy więc w zanadrzu kilka patentów na ekspresowy obiad z mięchem w roli głównej. Oto jeden z nich.  SKŁADNIKI: /Mięsiwo: - Indyk, pierś 1 kg, - Papryka żółta, 1 spora - Papryka Czerwona, 1 spora - Olej/oliwa, łyżka, - Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa warzywna typu vegeta (najlepiej domowa), /Dip Czosnkowy: - Czosnek (Najlepszy(...)Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście

Wypisz Wymaluj
Pora na pora 245

Idzie jesień, czuje ją każdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas. Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą

Przysmaki Karolki
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 175

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować.  Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest 

Walijskie Pichcenie
Odkrywamy kalifornijskie wina 136

jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.   Pinot Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).   Syrah   Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.   Sangiovese   Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.   Zinfandel   Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca(...)Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling

królestwo garów
Kotleciki z indyka ze szpinakiem i ciecierzycą 150

I okazało się, że na Wyspach ten lipiec jest podobno najsuchszym od 250 lat! Przy temperaturach sięgających 30 stopni mało ludzi jednak narzeka, bo wszyscy pamiętają

UgotujmyTo.pl
Zupa szparagowa z groszkiem i kostkami jajka 167

Pomysł na tą zupkę dostałam od młodej gospodyni Moniki. Cała rodzina pomaga mi w zbieraniu ciekawych pomysłowych dań. Szparagi oskrobać, oprócz łebków. Twarde końcówki jeżeli

Kuchnia Pokoleń
Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej 162

Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula papryka słodka, pieprz, sól, 1 mały słoiczek musztardy stołowej olej do smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy(...)cóż :) gotowe. Moje pierwsze zapiekane mięsne tym razem roladki Podałam ze z ziemniakami oraz surówką :) mięsko w przekroju Jedno jest pewne ... czas rozpocząć szkolenie robienia zdjęć pełnym danią

W Moim Magicznym Domu
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 213

Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko(...)tagliatelle z indykiem i szpinakiem. Składniki: 150g makaronu tagliatelle 200g mięsa z indyka 400g świeżego szpinaku 300ml śmietany kremówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju sól cukier kilka kropel octu Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy w średniej wielkości kawałki. W tym przepisie użyłem dostępnego w moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak

Jacob Tastes
Piersi w sosie z niebieskiego sera i suszonych pomidorów 169

jest bardzo szybki i nieskomplikowany. Jednocześnie bardzo charakterny, zdecydowany i wykwintny. Nie da się go popsuć, przedobrzyć, nie doprawić. Suszone pomidory i niebieski pleśniowy ser to duet doskonały. Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy piersi wzdłuż, a później w poprzek włókien, w dwucentymetrową kostkę. Polewamy mięso olejem, wsypujemy przyprawę toskańską i dokładnie otaczamy w niej kurczaka. Smażymy przyprawione(...)Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka 120-150g sera z niebieską pleśnią 6-8 połówek suszonych pomidorów

Karo in the Kitchen
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 291

kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny jeszcze olej sezamowy wrzucamy dwie łyżki startego imbiru, dwa posiekane ząbki czosnku i jedną, drobno pokrojoną, papryczkę(...)ananasa oraz sos słodko-kwaśny. Ewentualnie doprawiamy jeszcze łyżką sosu sojowego dla pogłębienia smaku. Teraz czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania