dania z piersi indyka - 536 przepisów (strona:17/36)

Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 237

indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g komosy ryżowej (Quinoa biała) natka pietruszki(...)odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą. PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystko razem smażymy

kulinarnyJa
Roladki indycze z suszoną żurawiną 422

indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu.  2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami(...)firmy MAKAR . Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 166

które dla niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy 3-4 czarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą(...)papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką

Kuchnia po mojemu
Lasagne z cukinii – Angie gotuje, odc. 1 228

obiad, to niewykluczone, ze podejmę go taką właśnie lazanią. To moje popisowe danie, jedno z najlepszych! Poniżej przepis, ale zachęcam do oglądnięcia filmu i przekonania się na własne oczy, jakie to proste. LASAGNE Z CUKINII Składniki dla 6 osób : 800g mielonego mięsa z piersi indyka 3 średniej wielkości cukinie 800g pomidorów bez skórki pokrojonych w kostkę 1 duża

Dietolog
Steki z indyka z sambal oelek 253

błyskawicznie i szczególnie powinno przypaść do gustu panom. Ja takimi daniami także nie gardzę. Indyk świetnie sprawdzi się w towarzystwie delikatnego puree ziemniaczanego, ale będzie też fajnym posiłkiem dla sportowców – jeśli podamy go z ryżem. Steki z indyka z sambal oelek: 4 grube plastry piersi z indyka 4 łyżki syropu klonowego 1 ząbek czosnku

Poezja smaku
Pikantny indyk podawany z ravioli. 137

pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w  lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec dekorujemy danie świeżą bazylią. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 224

myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do....  + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu. Składniki 1 kg piersi kurczaka (lub indyka) pokrojonych w dość grube (ok. 1 cm) plastry 1,5 szklanki świeżej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z indykiem i dynią w sosie śmietanowym 226

jesienią. Jej lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki

Zgrabne Gotowanie
Piccata z piersi kurczaka – obiad w 30 minut 281

podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam te smaki sosem – kremowym, mocno serowym, bardzo wytrawnym i wyraźnym. Piersi kurczaka oczyszczamy(...)ścięgien i błonek. Ostrym nożem odcinamy całe polędwiczki, a każdą pierś lekko dociskamy dłonią do deski i kroimy w poprzek, na pół. Z dwóch piersi powinniśmy uzyskać 6 kawałków mięsa. Nie rozklepujemy mięsa – zostawiamy jak jest. Solimy i pieprzymy, z obu stron. W głębokim talerzu lub misce mieszamy panierkę – mąkę z bardzo drobno startym parmezanem. Dokładnie otaczamy każdy kawałek

Karo in the Kitchen
Imbirowo – bazyliowa marynata 134

łososia (w piekarniku) i te pałki chyba nafajniej wyszły. Chociaż piersi z indyka też były całkiem soczyste. ok 300 ml oliwy z oliwek świeża bazylia (mniej więcej tyle ile jest w doniczce, ilościowo to była 1 garść) ok 3 cm kawałek imbiru, ale możecie dać więcej sok z cytryny do smaku (ja dałam z 1/2) 2 żąbki czosnku

Szybko Tanio Smacznie
KURCZAK Z CZERWONĄ FASOLĄ 198

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad (a wiem z doświadczenia, że często się tak zdarza) możemy w krótkim czasie przygotować naprawdę smaczne danie :)3 podstawowe

Walijskie Pichcenie
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 345

minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)się nieco zredukuje (ok. 5 minut). Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony Przed podaniem na wierzchu każdej piersi układamy kawałek przesmażonej wcześniej cytryny – służy nie tylko do dekoracji – jej sok dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron.   Post

Poezja smaku
Gulasz z indyka i dyni 185

jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii. 400 g filetu z piersi indyka  300 g obranej dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne  sól świeżo(...)kilka minut do momentu aż dynia zmięknie. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowaną kaszą lub ryżem. Gulasz zmieszałam z ugotowaną kaszą owsianą i powstało bardzo sycące danie

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym 176

papryką chili. Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana

Fit&Fast Kitchen
Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 201

danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!)Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna. Naprawdę smaczna i warta upieczenia więc bardzo Wam polecam i zachęcam do przyrządzenia.* pierś z indyka

Kraina Miodem Płynąca