generalnie zawsze są w mojej kuchni. Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino to aromatyczne i przepyszne danie. Połączenie ognistej czerwieni chilli i soczystej zieleni pietruszki dodatkowo nadaje całości elegancji. Co więcej wśród składników znajdziemy, aż dwa afrodyzjaki: czosnek i chilli, do tego jędrny makaron. No coż jest to chyba idealna propozycja na romantyczną walentynkową kolację Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino
PatiGotujeKupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniecime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”. Wewnątrz jest gładki, na zewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime
Mia Cucina Sofietajest resztkowe- smak. Proste, nieprzekombinowane i świetnie ze sobą współgrające zestawienie delikatnej dyni, ostrego niebieskiego sera i aromatycznego łososia. Pełen wypas, sto procent smaku w smaku. Przygotujcie to danie, a gwarantuję odgłosy ukontentowania przy próbowaniu sosu. I ogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny:) W listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka Hummingbird Cake, miska(...)cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący sos jest znacznie bardziej aromatyczny. I jemy. O jak bardzo to jemy! Z miłością i uczuciem całkowitego spełnienia
les mirabellesCzas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy(...)oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz. Makaron kładziemy na talerz
vegetanieDania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego(...)dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką. Smacznego
IMPRESJA SMAKUSposób na szybki obiad? Makaron penne w sosie śmietanowo - szpinakowym. Danie to chodziło za mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób
Kuchenne aromatyktóre dzisiaj przeznaczyłam na sos dyniowy do makaronu. Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę
codojedzeniaPotrawa jak w tytule czyli włoski makaron kolorowy, hiszpańskie chorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa
Moje Małe Czarowaniesera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje Makaron przelewamy zimną wodą, można skropić olejem lub oliwą, żeby się nie skleił
e-PrzepisyKulinarneprzygotowanie potrawy nie wymaga pięciu garnków i trzech desek do krojenia (chwilowo mam unieruchomioną nogę, więc pomaga mi w sprzątaniu) :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 4 osób): makaron tagliatelle (lub inny ulubiony makaron) 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę* 1 cebula, drobno posiekana 1 puszka pomidorów w zalewie 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 ząbek czosnku(...)gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Polewamy naszym sosem z kurczakiem, posypujemy świeżo posiekaną bazylią, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! *Zamiast z kurczakiem, makaron możemy podać z tuńczykiem z puszki. Jeżeli zdecydujecie się na tę wersję, tuńczyka z puszki podajemy na sam koniec, gdy makaron i sos są już na talerzach. Możemy
My Culinary Artspełniają. Mam. Wreszcie i ja mam. Recipe yerbook Jamiego! Jak zwykle Jamie nie rozczarowuje. Daje inspiracje i pomysły na kulinarną twórczość. Świetne dania z warzyw, ciasta, przekąski, codzienne makarony i łatwe posiłki na każdego dzień. 200 przepisów ! Gazeta więcej warta niż nie jedna książka kucharska
AZgotuj!kolejnej, nieco dłuższej chwili jedzenie jest już na stole. Czas na bardziej skomplikowane dania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron z tuńczykiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować
Ratunku obiadniej zabrać. Przy okazji "Włoskiego tygodnia" lepiej przyjrzałam się zamieszczonym tam przepisom i w oko wpadł mi makaron z tuńczykiem i oliwkami kalamata. Chyba już kiedyś pisałam, że ze wszystkich oliwek właśnie te lubię najbardziej. Rzadko jem je w daniach na ciepło, najczęściej w sałatkach. Byłam ciekawa połączenia tuńczyka, anchois, pomidorków i tych oliwek. Jak to ja - trochę pozmieniałam(...)filecików anchois garść oliwek kalamata pozbawionych pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili 250 g makaronu bavette Barilla - takie spłaszczone spaghetti:) sól, pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojone oliwki i porwane na kawałki anchois
Kulinarne Inspiracjeobejrzę wszędzie widzę śliwki . Staram się wykorzystać ten okres jak najlepiej potrafię. Na moim stole gościły już knedle ze śliwkami , przyszedł więc czas na zapiekankę. Danie polecam osobom, które uwielbiają makaron na słodko. Zapiekanka jest przepyszna. Makaron, śliwki i pyszny śmietanowy sos okazały się połączeniem idealnym. Zapiekanka ze śliwkami zachwyca smakiem nie tylko dorosłych ale przede wszystkim dzieci. Składniki
Pobite gary Barbarytarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodajemy szpinak i ser. Dusimy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można jeszcze dodać zioła. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarymięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki
kulinarne odsłony patidania, które robi się bardzo szybko , a rodzina myśli że w kuchni spędziłam cały dzień. Kocham też potrawy, które są w wersji fit , a smakują one całej rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem
Pobite gary BarbaryRyż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże
Życie zaczyna się w kuchniPasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem
Ugotowane pozamiataneŁazanki z kapustą i grzybami to bardzo proste świąteczne danie, które zasmakuje chyba każdemu :) Makaron łazanki możecie podawać w takiej wersji z kapustą i pieczarkami jak podałam poniżej lub użyć dwóch innych kapuścianych dodatków, na które przepisy znajdziecie tutaj: Kapusta z suszonymi grzybami wigilijna lub Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną. Łazanki z kapustą […] The post Łazanki
Kulinarne PrzebojeLekkie danie wiosenne z dowolnym rodzajem makaronu i orzeźwiającym musem truskawkowym. Mogłabym jeść codziennie! Składniki na 4 porcje: • 250 g makaronu świderki • 500 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 cukier waniliowy • sól do gotowania makaronu Wykonanie: • Truskawki umyć, odszypułkować, ok. 15 sztuk odłożyć pokrojone w ćwiartki. • Resztę
To co kochammaśle. • Dodać resztę składników, zagotować. • Zagęścić mąką ziemniaczaną. • Na rozgrzany głęboki olej wrzucić makaron ryżowy na 20 sekund. Podawać sataye na makaronie ryżowym z sosem imbirowym. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Drób
To co kochamdanie, jak wiele innych z makaronem należy do moich ulubionych. Szybkie, aromatyczne i pyszne. Czego chcieć więcej. Makaron można zastąpić ryżem lub dowolną kaszą. Smacznego:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 ml sosu bolońskiego 1 średnia cebula 1 mniejsza czerwona papryka 2 suszone pomidory masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, vegeta natur curry do gotowania makaronu Wykonanie
Zasmakuj Kuchniprzepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjest bardzo intensywny, więc należy dodawać go do potraw rozważnie. Rozmaryn w kuchni występuje zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Stosuje się go do przyprawiania dań z mięsa, zapiekanek, warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach
Garniec MagalieCukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie
Pełny talerzKiedy nie macie zbyt wiele czasu na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle1 młoda cukiniaskórka starta z cytryny i 3 łyżki sokuok. 1 łyżki ziół do pizzy1 łyżka masła1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 szklanka słodkiej śmietanki 18%tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą
Czerwień i błękitZdecydowanie moje ulubione pesto. Polecam użyć je jako baza sosów do pizzy i makaronów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Pasja Smaku