dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)). Składniki na 1 porcję: makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego makaronu, panuje dowolność) 1/3 awokado garść szpinaku jogurt naturalny
Powiedz dietom nieDomowy makaron może nie należy do najszybszych dań jednak wysiłek zostaje nagrodzony. Jeżeli gdzieś w pobliżu kuchni kręcą się silne dłonie warto je zawołać gdyż wałkowanie oraz wyrabianie ciasta(...)wymaga sporej siły!! Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu znacznie Ci ułatwi pracę, jednakże jeżeli jej nie masz nie poddawaj się ostry nóż i wałek też wystarczy. Jeżeli zrobisz więcej makarony niż planowałeś, nie ma problemu, nie zmarnuję się! nie gotuj, tylko porządnie wysusz i schowaj najlepiej do papierowej torebki. Dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać nawet do kilku tygodni. Będziesz potrzebować
Wylizany RondelNajszybsze danie świata :) Zawiera dwa ukochane przeze mnie składniki: makaron i zielone pesto, bo o bazylii i oregano już kiedyś mówiłam. Jeśli mam dużo obowiązków to danie jest trafem w samą dziesiątkę. Nie wymaga ani czasu ani wysiłku, a przy tym jest pyszne! Składniki na makaron z zielonym pesto i sosem pomidorowym (2 porcje): makaron penne i świderki
Karola gotujeSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 1/2 kg pomidorów 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g fasoli, u mnie „z oczkiem” 2 łyżki oliwek sól
czarrna od kuchnijesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki
Pasja SmakuDziś proponuję Pappardelle z domowym pesto i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Czas wykonania równa się czasowi gotowania makaronu. Smak - dla mnie poezja!Przy okazji tego dania chciałabym podzielić się z Wami wrażeniami związanymi z Makaronem Czaniecki. Z tym makaronem miałam do czynienia po raz pierwszy i dziś już wiem, że nie ostatni. Na początek zerknęłam na skład, składniki
Blondynka GotujeJakiś czas temu miałam okazję popróbować wielu chińskich specjałów. Przyznam szczerze, że dla samej kuchni mogłabym się przenieść do Chin. Postanowiłam odświeżyć wspomnienia i wyczarować jakieś danie „po chińsku”. Padło na makaron pszenny z warzywami. Aby przygotować 2 porcje potrzebne są: 1/2 opakowania azjatyckiego makaronu pszenicznego ( dostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki 2 jajka(...)wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać. Na olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać. Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek. Bardzo proste w przygotowaniu danie :) Polecam :) Można dodać
Jemy PijemyDoprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dużo świeżego oregano. Suszone się nie nadaje. Mieszamy aż śmietanka nam zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i ¼ kubeczka wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy gałką. Danie robi się szybko, jest pyszne i nie produkuje strasznego bajzlu w kuchni Smacznego! PS.: powiedzcie coś Najcierpliwszemu bo chce mnie na grzyby wyciągnąć a nie mam kaloszy(...)Post Makaron z kurkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenMakaron ze szparagami to coś co bardzo lubię. Szybkie i proste dania dobre na każdą okazję. Przepis na makaron ze szparagami tak naprawdę... The post Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.comdzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron z sosem śmietanowym, grzybami i kurczakiem. Po ugotowaniu makaronu połączcie go od razu z sosem, wtedy smak i aromat dania połączy się w jedną, spójną całość. Makaron z grzybami i kurczakiem w sosie śmietanowym Porcja dla 4 osób Składniki: około 280 g makaronu tagiatelle ( kupny lub domowy orkiszowy – przepis kilka postów
JaglusiaPodczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym parmezanem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 4 gniazdka makaronu MALMA capellini 6 placków tortilli 1 puszka tuńczyka (jak kto woli w oleju lub w sosie własnym- odsączyć) 150 g mix sałat
ClauditteMissCookingPyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań. Tym razem połączyliśmy go z makaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki
Pan i Pani Smith w kuchniBardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, jak to zwykle bywa z makaronami. Czytaj więcej
Kasia SarnaSkładniki na farsz na 2 porcje:opakowanie makaronu pennesłoik suszonych pomidorówsłoik czarnych oliwek20 dag żółtego sera w kostce2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w
Bon Appetit Małgorzaty