boloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać
Smaczna Pyzaprzygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie
wyjątkowa kucniakolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie
kulinarnyJaPaella czyt. paeja to danie kuchni hiszpańskiej z ryżu i dodatków. Ja przygotowałam paellę z makaronu wygladem przypominającego ryż. W rezultacie takiej podmiany wyszło danie pyszne i wykwintne. Polecam gorąco danie kuchni hiszpańskiej. Paella makaronowa z owocami morza i pikantnym sosem pikada. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna propozycja z cyklu dań kuchni włoskiej. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z sosem pomidorowym i pesto. Jeśli wcześniej przygotowaliście sobie pesto, to obiad przygotujecie w kilka chwil. Przepis na pesto z bazylii znajdziecie TUTAJ . Makaron z sosem pomidorowym i pesto – składniki makaron spaghetti puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku sól pieprz oregano bazylia oliwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś proste placki. Pozostało mi z dnia poprzedniego 100 g drobnego makaronu, który ugotowałam do rosołu. I ten właśnie makaron z dodatkiem cukinii są podstawą tego dania. Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 100 g ugotowanego drobnego makaronu 1 niewielka cukinia 2 duże jaja 1 czubata łyżka mąki pszennej pół szklanki słonecznika sól, pieprz do smaku rukola
Gotuj Sam!POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili dodać rozmrożony szpinak (można dać zamrożony ale wtedy czas smażenia się wydłuży). Szpinak przesmażamy tak długo,aż pozbędziemy się wody.Doprawiamy solą, pieprzem
Kopystką po garachkochani :) Dzisiaj szybkie danie. W sumie skojarzyło się nam z kuchnią dla studentów. Oni zawsze jedzą biednie i szybko, choć zapewne są i tacy, którzy lubią konkretnie ugotować. Coś w stylu parówka z wody itd., żeby szybciej, bo czasu nie ma. Pomyśleliśmy, że należałoby im troszkę pomóc. Może nie odkrywamy dla Was jakiejś Ameryki, ale czasem choć wskazanie kierunku(...)przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Po co zamawiać pizzę ? Ugotujcie coś sami szybko i bezboleśnie. Koszt tego dania to 9,90 zł na 4 głodne osoby. Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka
vegetanieMakaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem i serem pleśniowym to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń. Szczerze polecam! Jak widzicie na zdjęciach, do przygotowania dania użyłam nietypowego w kształcie makaronu szpinakowego (kupiłam w Lidlu), ale każdy rodzaj makaronu będzie się nadawał. Jednak najbardziej polecę Wam mój ulubiony rodzaj “penne”, który jest według mnie idealny do śmietanowych
Kuchnia BazyliiKiedy makaron gotujemy to warzywa i mięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso
Moniki SmakołykiSzybki, pyszny kurczak z dodatkiem słodkiej papryki i solidną porcją ziół. Coś dla tych na wiecznej diecie, ale z makaronem bądź ryżem tworzy pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Spróbujecie? Składniki :* podwójny filet z kurczaka* 2 czerwone papryki * przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat* sól, pieprz do smaku* garść koperki i bazylii* łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie(...)olej, przesmażyć kurczaka. Paprykę pokroić w paski, dodać do mięsa. Całość dusić do miękkości, około 10 minut. Dodać posiekane świeże zioła oraz przyprawić do smaku. Podawać z ryżem bądź makaronem
Magiczne Życie MartyJeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie
DefinicjaSmakuSkładniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 2 sztuki kurczak z rosołu, 1/2 litra wywar z rosołu, 1/2 szklanki śmietana słodka, 1 łyżka mąka pszenna
W Mojej Kuchni Lubięsekrety delikatnego smaku buraka Alto. Ta podłużna odmiana charakteryzuje się słodkim smakiem, wyjątkową soczystością, bez ziemistego posmaku. Dzięki niemu stworzysz oryginalną sałatkę, kolorową zapiekankę i każde danie, jakie tylko podpowie Ci wyobraźnia. Makaron doskonale smakuje na surowo oraz po upieczeniu, zblanszowaniu lub usmażeniu. Na opakowaniu zamieszczone są kulinarne inspiracje, po które warto sięgnąć, aby przygotować wyśmienite danie . Oprócz
Z Majeczką w kuchniDynia to bardzo wszechstronne warzywo. Szkoda, że jeszcze mało doceniane ... zwłaszcza w małych społecznościach. Ale wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu
kolorowotorcikowo