Jest niemal 22, a ja dopiero za opisywanie obiadu się biorę, a to o czymś świadczy. Także bez zbędnych wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250 gram
BaRepastartej bułce podsmażonej na masełku (mniam!!!!) tylko podać ją w towarzystwie dojrzałych malinowych pomidorów, bazylii i salami. Wyszło znakomicie - we włoskim, wiejskim stylu. Danie można zjeść samo, albo wymieszać z dobrym makaronem lub podać z kaszą kus kus, czy ryżem - w każdej formie będzie pyszne! Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 dojrzałe malinowe pomidory 1 ząbek czosnku(...)wcześniej pozbawić skórki, ale nie trzeba. Doprawić solą i pieprzem (ale ostrożnie - salami odda swoją słoność i ostrość całemu daniu!). Dodać fasolkę i wszystko wymieszać. Podawać posypane świeżą bazylią i porwanymi kawałkami mozzarelli. Można podać z pieczywem, makaronem, kaszą kus kus lub ryżem
Kulinarne Inspiracjedania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym. Składniki:0,5 kg mięsa mielonegojajko cebulaczosnekchleb/bułka1/2 szkl. mleka1 łyżeczka musztardysól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano)pasta pomidorowa w kartonieświeża bazyliaChleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną(...)makaroniadę".Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną wodą) makaron dokładnie wymieszałam, a na końcu dodałam łyżeczkę oregano. Można posypać startym żółtym serem. Dzięki przyprawie meksykańskiej i kolejnej porcji pasty pomidorowej danie
NA MOIM TALERZUSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 1 filet z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1/2 papryczki chili 2 łyżki
czarrna od kuchniOstatnio, oprócz makaronu zaczęłam doceniać kuskus- ze względu na szybkość jego przygotowania (5-7 minut!), który stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych sałatek. Kuskus zawsze zalewam bulionem warzywnym, albo dodaję aromatyzowaną oliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem
Kraina Miodem Płynącapaseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu chow mein
cool and mintyoscypek. Dziś mam przepis na sałatkę makaronową z takim oscypkiem właśnie. Do jej przygotowania użyłam makaronu czekoladowego, ma bardzo ciekawy wygląd, smak czekolady nie jest dominujący - makaron może być używany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Sałatkę podałam na spotkaniu z przyjaciółmi, wzbudziła spore zainteresowanie, z kieliszkiem wina skomponowała się wybornie. Jej smak jest mocny i wyrazisty(...)przypadła do gustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić, czy ma szanse smakować i Wam. składniki: 1 szkl czekoladowego makaronu mały słoik zielonych oliwek 2 małe oscypki (polecam marynowane ) 1/2 szkl suszonej żurawiny kilka suszonych pomidorów z oliwy pęczek natki pietruszki sos: 3 łyżki oliwy z pomidorów kilka kropel soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta pieprzu Czosnek przecisnąć przez
6nieboCreste z kurczakiem, brokułem i kukurydzą w sosie śmietanowo-pomidorowym, to szybki i smaczny obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł
Passions hobbies lifeDzisiaj pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - makaron tagiatelle podany ze szpinakiem, sosem śmietanowym oraz tuńczykiem z puszki. Wiem, że danie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :) Składniki na 2-3 porcje: makaron typu tagiatelle około 150 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej 1 puszka tuńczyka
Ugotowaćsmaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać sezamem. Inspiracją do wykonania tego przepysznego dania był
Kocham Czekoladę1 ośmiornica ok 1 kg 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 kieliszek czerwonego wina sól pieprz czerwona papryka słodka szczypta chili 1 marchewka kawałek pora świeże
Gotowanie jest łatweweekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione
vegetanieWarto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4-6 porcji:1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej
My Culinary Artmamy w danej chwili ochotę. Tym razem postawiłam na sos serowy z pieczarkami i brokułami i może nie było to zbyt dietetyczne danie, ale na pewno pyszne. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu (u mnie penne) ok. 250 g brokuła pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia cebula ok. 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego typu
Simply FoodDzisiaj trochę po tajsku. Mieszanie smaków pikantnych, słodkich i kwaśnych. Danie nie jest skomplikowane. Składniki ładnie ze sobą współgrają. Można wyczarować szybki i dobry obiad bez specjalnych zdolności kulinarnych SKŁADNIKI : świeży makaron linguine – 200 gram krewetki – 200 gram limonka – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki papryczka chili – 1 sztuka lub pół zależy jaką ostrość preferujesz mleko kokosowe – pól puszki(...)może się okazać, że danie jest za ostre ). Umieścić wszystko w misce. Wsypać pół łyżeczki cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez
kuchniabellissima.wordpress.com