tyle, że zakupiłam butelkę na wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się na filet drobiowy z puree chrzanowym i zielonymi warzywami
Moja pasja smakuchcę użyć makaronu do sosu to kroję w dłuższe cienkie paseczki , jeżeli przygotowuję lasagne to kroję na wielkość naczynia w którym przygotuję danie a jak do zupy to w szersze krótkie paseczki (krajankę ) Tak pokrojony makaron układam na ściereczce i pozostawiam przez 1 godzinę , następnie go gotuję . Gotowanie makaronu : Makaron gotuję w lekko osolonej i z dodatkiem 1 łyżki
Uwaga Babcia Gotujerisotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut Składniki: • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), • 250 g świeżych grzybów, • 200 g młodej dyni Hokkaido
SzczyptaSmaQBardzo proste i bardzo pyszne danie. Mała ilość składników, a efekt świetny. W oryginalnym przepisie do pomidorów dodano jeszcze filet anchois, niestety akurat nie miałam, ale sos i tak wyszedł smaczny. Bardzo polecam na niekłopotliwy obiad. Inspiracja tutaj składniki ( na 2 porcje) 400 g - puszka - całych pomidorów bez skórki 6 - 7 ząbków czosnku 50 g masła, pokrojone(...)małe kostki 1/2 łyżeczki płatków papryki sól, pieprz ok 200 g makaronu spagetti przygotowanie Czosnek obrać, lekko rozgnieść. Pomidory razem z sosem wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Rozgnieść je ręką, Posypać czosnkiem, rozłożyć równomiernie kawałki masła, posypać solą, pieprzem i płatkami papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 35 - 40 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć, pomidory rozgnieść tłuczkiem
Stare Garydodatki. W zależności od wersji mogą to być kawałki kurczaka, krewetki, jakieś wegańskie falafle, albo soczewica, często też w zestawie znajdziemy ryż, makaron, albo właśnie quinoę. Miska, którą przygotowałam z pewnością da na długo uczucie sytości, surowe warzywa zawierają sporo błonnika i witamin, grzyby dostarczają minerałów, smaczliwka dobrych tłuszczy, a quinoa i soczewica zaopatrzą nas w białko. Obróbka(...)oliwek. Takim daniem z pewnością się najecie, długo po nim nie będziecie głodni - dzięki błonnikowi i dobrym tłuszczom, które ustabilizują poziom cukru we krwi. Dostarczycie organizmowi niezbędnych składników - aminokwasów, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, a przy okazji nie utyjecie. Im częściej zrobicie sobie taką michę na obiad, tym lepiej dla Was, a wariantów tego dania macie
Quinoa Raz!jest typowym daniem na stół świąteczny ale kojarzy się ze świętami w związku z tym, że znany jest z filmu typowo świątecznego. Danie jest łatwe, ale naprawdę smaczne. Spokojnie można przygotować ten makaron jak nie mamy czasu na przygotowanie obiadu wymagającego spędzenie dużej ilości czasu w kuchni. Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego rurki Arc Pol 50 g żółtego
Kuchnia w oparachmusztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań(...)pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie
Kulinarna PokusaWróciły upały, więc dzisiaj danie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to szpinakowe pesto . Spaghetti ze szpinakiem i pesto Składniki: 250 g makaronu 200 g szpinaku 3 łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszków 50 g startego sera typu parmezan oliwa z oliwek
Kulinarne przygody GatityMoże proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej. Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem, a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść(...)rower i spalić nabyte kalorie :)) Składniki: 5 00g makaronu (spaghetti lub tagliatelle) 200g chudego wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1 żółtko 100 ml bulionu 1 cebula łyżka startego parmezanu oliwa Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy
Walijskie PichcenieKiedy w brzuchu Wam burczy, żołądek się kurczy, szybko chcecie coś ugotować i smacznie skonsumować to polecam moje danie makaronowe, w 10 min. gotowe. Składniki: 2 porcje 100 g makaronu kokardki Czaniecki, 50 g chipsów z salami (np. o smaku śródziemnomorskim), 4 papryczki kolorowe mini, 1 cebulka dymka, 1 ząbek czosnku, 50 g sera camembert (z pieczarkami
Moniki Smakołykiwrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaDzisiaj szybka propozycja na danie obiadowe :) i w dodatku pyszna. Uwielbiam takie potrawy , gdzie przy nie wielkim wysiłku , można raczyc sie pysznym jedzeniem. Opierałam się na przepisie ET . Składaniki: - 1 op. makaronu 400 g (ja użyłam kolorowy ze szpinakiem i bazylią) - 2 serki topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół szkl. śmietany 18% - przyprawy
Słodkości i nie tylkoMakaron z orzechami – czas przygotowania około 10 minut Makaron również gotujemy według przepisu, który na opakowaniu umieścił producent. Podczas jego gotowania na patelni prażymy orzechy (oczywiście rozdrobnione na małe kawałki), ziarna słonecznika lub inne ziarna, które lubimy i które mamy pod ręką. Do prażenia używamy niewielkiej ilości oleju, która później znakomicie wkomponuje się w konsystencje makaronu. Jeśli makaron ugotujemy(...)przyprawy. Zazwyczaj wystarczy tylko odrobina soli, co nie wyklucza użycia ulubionych przez nas innych dodatków. Do makaronu z orzechami, możemy dodać odrobinę sosu sojowego podczas łączenia wszystkich składników oraz niewielką ilość masła orzechowego. 3. Makaron ze szpinakiem – czas przygotowania około 15 minut Makaron należy ugotować według zaleceń producenta. W czasie jego gotowania należy umyć świeże liście szpinaku oraz pokroić
sierotka maRysia w kuchniwyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy (z małym dodatkiem jasnego). Bardzo pożywne ale zarazem lekkie danie obiadowe. Polecam do wypróbowania, nam smakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób. Można przygotować od razu na dwa dni (jest(...)równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji. Składniki: - 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny) - 1 cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy: - 60g oleju kokosowego bezzapachowego - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500ml wody - 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego) - sól i pieprz
Smaczne Zdrowe