dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:415/1001)

PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 136

nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka makaronowa ze szczypiorkiem 132

Szybka i smaczna sałatka z dodatkiem wiosennego szczypiorku idealna jako dodatek do dań oraz jako samodzielny posiłek. Składniki: opakowanie makaronu "orzo" lub innego drobnego puszka kukurydzy konserwowej 2 ogórki zielone długie 20-30 dag wędliny drobiowej pęczek szczypiorku majonez 3-4 łyżki sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Ogórki obrać i pokroić

talerz przyjemności
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 108

kieszeni w przedszkolu, rodzynki wydłubywałam z każdego ciasta, a wątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam.  Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior

Kuchnia w oparach
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 116

różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy. Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 116

różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy. Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest

Kuchnia MagdaLeny
Kotlet zbójnicki 111

dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe to zapraszam po przepis! SKŁADNIKI: 1 kg schabu, u mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti „Frutti di mare „ 146

Spaghetti „Frutti di mare” Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali Słodkowodnym rakiem też nie

Ogrodnik w podróży
Quinoa z grzybami nameko, czerwoną cebulą i sosem sojowym 221

Muszę przyznać, że głównym autorem tego dania jest domownik. Zrobił sobie na szybko makaron z grzybkami nameko i czerwoną cebulą, tak mi ładnie pachniało i wyglądało, że spapugowałam, tylko oczywiście zamiast makaronu jest biała komosa ryżowa i jeszcze rzuciłam garść natki pietruszki na wierzch. Pochłonęłam natychmiast po zrobieniu zdjęć ;)  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 garście

Quinoa Raz!
Tagliatelle z bobem 138

wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą. Obieramy z łupinek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy obrany bób, wyciśnięty czosnek i odcedzony makaron. Skrapiamy wszystko oliwą mieszamy i wykładamy danie na talerz. Posypujemy tartym parmezanem.   Artykuł Tagliatelle z bobem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Cukinia-por-świeża bazylia-zdrowy przepis 123

cukinię-zdrowe ,dietetyczne, zielone warzywko. Choć w sklepach i w naszych domowych ogródkach jest jej pod dostatkiem to nadal nie wszyscy potrafią przygotować z niej smacznego i bardzo pożywnego dania. Cukinia zawiera bardzo mało kalorii , może być spożywana w każdej ilości, zwłaszcza gdy ktoś musi z różnych powodów liczyć swoje dzienne kalorie. Przepis który podaję jest bardzo łatwy(...)przemieszać wszystko razem. dodać 200ml wody i dusić pod przykryciem około 10 minut od momentu zagotowania się dodanej wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem mięsa, kiełbasy, ziemniaków, makaronu. SMACZNEGO

zielonacukinka
Makaron w ziołowym, ekspresowym sosie 188

Dzisiaj propozycja makaronu, który może być całkowicie osobnym, pysznym daniem, ale genialnie sprawdzi się także jako dodatek na przykład do ryby. Pomimo iż sos nie wymaga długiego gotowania, czy jakoś bardzo skomplikowanej bazy, to jest bardzo aromatyczny i absolutnie niczego mu nie brakuje. Zioła, zwłaszcza świeże, mają to do siebie, że najlepiej dodawać je do potraw pod koniec gotowania

Pichceniomania
Wegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem 132

Wegańska, bezglutenowa sałatka z makaronem Składniki: makaron z czerwonej soczewicy świeży szpinak rukola prażony słonecznik oliwa z oliwek ocej jabłkowy sól Makaron ugotowałam, słonecznik uprażyłam (na suchej patelni). Danie szybkie, smaczne i zdrowe

nietadieta
Lasagne z mięsem i szpinakiem 150

Jeśli kochasz szpinak i lasagne to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie ! Szybkie i łatwe w wykonaniu danie z piekarnika. Składniki: ok. 15 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości naczynia) 600 ml mleka 0,5 kg mięsa mielonego 450 g mrożonego szpinaku liściastego 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule

W Moim Magicznym Domu
Makaron szpinakowy z dynią i fetą 167

Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu danie. Inspirowałam się innym ulubionym zestawem . Oba makarony mają lekką cytrynowo-ziołową nutę. Składniki: 300 g makaronu szpinakowego, dowolnego 250 g dyni, obranej, bez pestek i miąższu pół kostki fety skórka starta z cytryny i łyżka soku sól i pieprz zioła śródziemnomorskie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie dynię

Czerwień i błękit
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma) 127

aglio, peperoncino, curcuma, cannella e finocchio che conferiranno una nota di gusto più intenso alla portata.  La zuppa è facilissima oltre che veloce da realizzare.  Buon appetito! SKŁADNIKI 200 g makaronu typu łazanki 250 g ugotowanej ciecierzycy 500 g marchwi 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 limonka 1 łyżeczka nasion kopru 1 łyżeczka

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania