dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:413/1001)

Makaron Puttanesca 251

wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny. Potrzebne nam będą (na 3 porcje) 5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów spora szczypta płatków chili (wg upodobania) 2 puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy(...)rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam do tego dania włoskie Chianti) i miły wieczór gwarantowany. Smacznego

Kulinarna rozmowa
MUSZELKI TESCIOWEJ 136

tzw.confetti. Ponadto sa duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzic nieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wie dzała co robi ż eby si ę nie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebra ć moc zachwytów(...)przecie ż nie będę ,prawda? Odcedzamy makaron, lekko go oliwimy by si ę nam nie chcia ł posklejać. Ca łość mieszamy delikatnie z bardziej wodnist ą częścią sosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje si ę go na szerokich, dużych talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne , niejednokrotnie jedyne. W czasie upałów zazwyczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Wiosenne risotto ze szparagami 88

da się w nim wyczuć smak szparagów, które pod zębami subtelnie chrupią. Aby zachować danie w wiosennych klimatach, postanowiłem dodać zielony groszek oraz zwieńczyć owe risotto ze szparagami koperkiem. Dlaczego warto zrobić risotto ze szparagami i groszkiem? W sytuacji gdy mamy sezon na dane warzywa, naprawdę warto po nie sięgać i czerpać z nich ile się da. to właśnie(...)serowego posmaku. Nie są jednak niezbędne, tak więc jeśli ich nie masz, to niczym się nie przejmuj, risotto i tak wyjdzie rewelacyjne. Sprawdź również: Pozostałe dania z ryżem Risotto z orzechami włoskimi Makaron z groszkiem Krem z zielonego groszku

Blendman
Makaron tagliatelle w zielonym sosie cukiniowo-śmietanowym 114

Dziś przepis na lekkie danie. Bez mięsa, z dużą ilością zdrowej cukinii, całość podkreślona niewielką ilością śmietany i sera. Danie idealne na każdą porę roku:). 150g makaronu tagliatelle 1 duża cukinia (około 600g) 100g sera cheddar 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa  1, Makaron gotujemy

Szefowa kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 143

nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 143

nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka makaronowa ze szczypiorkiem 136

Szybka i smaczna sałatka z dodatkiem wiosennego szczypiorku idealna jako dodatek do dań oraz jako samodzielny posiłek. Składniki: opakowanie makaronu "orzo" lub innego drobnego puszka kukurydzy konserwowej 2 ogórki zielone długie 20-30 dag wędliny drobiowej pęczek szczypiorku majonez 3-4 łyżki sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie przelać zimną wodą i ostudzić. Ogórki obrać i pokroić

talerz przyjemności
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 111

kieszeni w przedszkolu, rodzynki wydłubywałam z każdego ciasta, a wątróbki nie zjadłam nawet wtedy kiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam.  Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior

Kuchnia w oparach
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 121

różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy. Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 121

różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy. Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest

Kuchnia MagdaLeny
Kotlet zbójnicki 117

dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe to zapraszam po przepis! SKŁADNIKI: 1 kg schabu, u mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti „Frutti di mare „ 149

Spaghetti „Frutti di mare” Mój najstarszy syn jest wielkim miłośnikiem owoców morza i innych tego typu oceanicznych stworów i robali Słodkowodnym rakiem też nie

Ogrodnik w podróży
Quinoa z grzybami nameko, czerwoną cebulą i sosem sojowym 228

Muszę przyznać, że głównym autorem tego dania jest domownik. Zrobił sobie na szybko makaron z grzybkami nameko i czerwoną cebulą, tak mi ładnie pachniało i wyglądało, że spapugowałam, tylko oczywiście zamiast makaronu jest biała komosa ryżowa i jeszcze rzuciłam garść natki pietruszki na wierzch. Pochłonęłam natychmiast po zrobieniu zdjęć ;)  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 garście

Quinoa Raz!
Tagliatelle z bobem 148

wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą. Obieramy z łupinek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy obrany bób, wyciśnięty czosnek i odcedzony makaron. Skrapiamy wszystko oliwą mieszamy i wykładamy danie na talerz. Posypujemy tartym parmezanem.   Artykuł Tagliatelle z bobem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania