dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:731/914)

Pieczone fajitas z warzywami 137

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne fajitas przyprawione szczyptą kuminu i wędzonej papryki. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy: - 5 gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste) - 1

Bez Cebuli
tajska sałatka do pracy z quinoa i mango! 131

inauguracją. Planowanie jedzenia! Czyli jak jeść zdrowo nie mając czasu. Pod tym hasłem pojawią się artykuły, o tym: • jak zacząć i po co, • jak planować zakupy, • tygodniowe rozpiski dań i jadłospisy, • pomysły na zdrowe lunchboxy, • inne cuda, które wyjdą w praniu. Wszystkie przepisy mają być proste i do przygotowania w max 30 minut lub bez zbędnego wysiłku – Hello(...)uzyskamy jednolity sos. Jeśli wychodzi za gęsty dodajemy odrobinę wody. Indyka grillujemy, potem kolejno wszystkie składniki układamy warstwami: sos na spód, na to papryka, mango, rukola , rzodkiewka, marchewka, kurczak, komosa, szpinak i orzechy Potem wystarczy przed samym jedzeniem tylko wstrząsnąć słoikiem, aby składniki wymieszały się z sosem. Kolejno już tylko otworzyć, przesypać do miseczki i wcinać Taka sałatka do pracy

PaleoLife
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 258

Nie ma nic przyjemniejszego na obiad w chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na

karmelowy
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 214

Jako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka

Karo in the Kitchen
Łosoś ze szparagami 202

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 497

bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie(...)czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie.  Najczęstsze błędy: Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego. dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety mielone z mozzarellą 230

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 116

szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia(...)twarde i łykowate By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Wędrówki po kuchni
Stek Salisbury w sosie grzybowym 278

przypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał, że obecność kłów w uzębieniu jest wyraźną wskazówką co do żywienia(...)dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire

Poezja smaku
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 250

Składniki na 2 foremki aluminiowe podłużne keksowe lub 1 większą: 3 udka z kurczaka (ok 800 g) ok 400 g karkówki cielęcej z kością ok 250 g boczku wieprzowego surowego ok 250 g wątróbki z indyka 3 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitem. Do zmielonej masy dodaj majeranek, pieprz mielony i sól. Spróbuj masę mięsną przed dodaniem soli. Ilość soli jest przybliżona, możesz dać mniej lub więcej, według uznania. Czosnek niedźwiedzi rozetrzyj w dłoniach lub w moździerzu i dodaj do masy. Na koniec wsyp bułkę tartą i wlej wywar z gotowania mięsa. Oddziel białka

Anioszek w kuchni
Sałatka brokułowa z fasolką szparagową 137

Sałatka brokułowa z fasolką szparagową, pomidorkami i serem feta to pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania danie. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy. Bardzo lubię fasolkę szparagową, ale do tej pory trudno mi było ją połączyć w sałatce z innymi warzywami, raczej używałam jej jako dodatku(...)zdecydowanie łagodniejsza Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Soli zbyt dużo nie dodawać, gdyż ser feta jest dość słony. Zobacz również: kurczak curry z fasolką szparagową

Kuchcik gotuje
Sos włoski do sałatek 334

życiu – i nigdy więcej nie popełniłam tego błędu. Nie jest najmniejszym problemem robienie ich samodzielnie. I chociaż sosy nie są samodzielnym daniem, ich rola jest nie do przecenienia – to dodatek niezwykle cenny i decydujący o atrakcyjności danej potrawy. Ten sos świetnie sprawdzi się do wszystkich sałatek we włoskim stylu – lekkich, opartych na mieszankach sałat, do jarzyn na zimno(...)słoik, chyba że jesteście masochistami i sprawia Wam taki sos ogromną przyjemność. Ja tego sosu używam w jeszcze jednym celu poza sałatkami – świetnie się sprawdza jako marynata do piersi kurczaka. Mocny i agresywny, szybko penetruje mięso. Piersi wystarczy marynować w sosie około 1,5 godziny, a po marynowaniu wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – już bez dodatkowego

Karo in the Kitchen
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 122

Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki: - 2 duże filety bez skóry (wykroiłam z kurczaka o wadze 1,9kg) – ok. 600g - mięso z udek – ok. 400g (bez skóry) - 17g soli peklowej - 2 łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki(...)cierpliwość została wystawiona na wielką próbę. Trudno mi było się powstrzymać, aby jej nie pokroić wcześniej, ale – udało się. Mozaika wyszła wyśmienita. Aromat pieprzu syczuańskiego jest niepowtarzalny, nie da się go niczym zastąpić. Pieprz czerwony i pozostałe przyprawy bardzo dobrze się z nim komponują, tworząc wspaniały, bogaty smak. Moim zdaniem wędlina chyba już lepiej wyjść nie mogła, a wszelkie

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczane ravioli 112

Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu(...)Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/

Proponowane wyszukiwania