Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki
Oryginalny smakSałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym By Piotr 8 czerwca 2018 Zupa z ciecierzycą, papryką
Pogotujmy.plCzyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w
Grunt to przepis!Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zacznę od tego, że nie jest łatwo tak nagle w mgnieniu oka przestawić się na tryb zdrowego odżywiania. Wiadomo...mamy swoje przyzwyczajenia, ulubione dania, nie jemy regularnie. Te wszystkie czynniki są bardzo istotne w naszym życiu. Ja mam za sobą ciężką i trudną drogę odchudzania, dzięki której schudłam dużo, ale nie tyle co chciałam. Wiem jak jest trudno(...)podwójną siłą by zacząć od nowa ! Chce udowodnić, że zdrowe odżywianie nie jest nudne, że posiłki są smaczne ! Na początek mam dla Was smaczny filet z kurczaka zamarynowany i ugrillowany podany z ryżem brązowym i surówką z kapusty ! :) Na 2 porcje: filety z kurczaka 2 szt. ryż brązowy 1 torebka olej do posmarowania patelni Marynata: sos sojowy
Kuchnia PaulettesDobry Wieczór! Przepraszam, że tak długo mnie nie było, ale tydzień był zabiegany - nauki przedmałżeńskie - na szczęście za nami - trwały 6 dni, codziennie po 2 godziny
Trufelkowonaprawdę sama bruschetta to nic innego jak grillowany chleb, natarty czosniekm i oliwą z oliwek. Podawana jest jako przystawka lub mała przekąska a często bywa także częścią anitpasti. Danie pochodzi z kuchni włoskiej. Jak wspomniałam najczęściej spotykaną jest bruschetta serwowana z pomidorami mozzarellą i bazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem(...)możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta appeared first on MeCooks
mecooksKażdego dnia. Otwierasz przepadzistą torbo-lodówkę i wyciągasz portapranzo, potocznie u nas zwane lunch-box-em. Co w nim króluje? W moim zazwyczaj na zimno, bo inaczej się nie da- rozpychała się frittata mediterranea. Tworzona na tysiące sposobów, z tego co się miało pod ręką, ważne aby przy spożywaniu, była zimna , a i robiła się szybciuśko! Składniki 4 jaja(...)chcę się przeciskać przez gwarne stragany pełne krzyków , w poszukiwaniu kolejnej pary egzotycznych i wyjątkowych naszyjników. Chcę się znów pokłócić z rzeźnikiem, że niezbyt równo pokroił mi piersi z kurczaka i dostać od niego bukiet , przepiękny bukiet świeżej, pachnącej i zielonej pietruszki. Obiecuję sobie, że jakimś trafem się tam znowu znajdę, może w jakimś innym rejonie , z dala
Z Kuchni Do KuchniKonrad z bloga Konrad Gotuje . Pojechaliśmy w porze późnego obiadu, bardzo głodni i zmęczeni po całym dniu. Powitał nas już na parkingu syn właścicieli, od razu poczuliśmy się swobodnie. Dało się wyczuć, że do tej restauracji przychodzi się jako gość, a nie jako klient :) Pierwsze wrażenie po przekroczeniu progu restauracji? Czysto. Tak tak, to było widać(...)zaskoczenie. Pani zapytała w jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była zaskakująca. Obsługa w restauracji jest przesympatyczna, jedzenie
Codzienna kuchnia niecodziennaMarynowane kotlety schabowe Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku, jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie
Blog z ApetytemMuszę przyznać, że powrót do pracy łatwy nie był. Dziesięć godzin naprawdę dało mi się we znaki; łydki mnie bolą, ręce mnie bolą, głowa też mnie boli (co będzie sobie, skubana , żałować...?). Mimo wszystko jednak jestem zadowolona; pod koniec pracy, gdy nastąpiło już pewne rozluźnienie świadomością, że czego nie zrobi się dzisiaj, zrobi się jutro , razem z Mette płakałyśmy(...)naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite przepisy z tym kuszącym trio znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Pati . Tarta z botwinką, ziemniaczkami i koperkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarto go pomijać. Nie są to dietetyczne ziemniaki, ale zdecydowanie najlepsze. Goszczą u mnie niemal podczas każdego przyjęcia i zawsze każdy pyta o przepis. Są idealne do kotletów, kurczaka, smażonej ryby i pieczeni. Chrupiące pieczone ziemniaki: 2-3 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 3-4 łyżki gęsiego smalcu (może być też kaczy) 4 duże ząbki czosnku(...)minut, aż będą złote. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) powinniśmy wyjąć blachę i przewrócić ziemniaki na drugą stronę – czosnek można wtedy usunąć. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych posypane solą w płatkach lub gruboziarnistą. Post Chrupiące pieczone ziemniaki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakujest więc nie tylko produktem oryginalnym, ale przede wszystkim aromatycznym i nadzwyczaj smacznym. Z kolei wszystkie przyprawy, takie jak laska wanilii, imbir, gorczyca czy różnorodne mieszanki pozwalają stworzyć niezwykłe danie, które swoimi walorami zachwyci smakosza o największych wymaganiach." Z każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala(...)Trawa żubrówka kojarzyła mi się tylko z alkoholami, jednak dodana do mięsa tworzy cuda! Sucha nie ma zbyt mocnego zapachu, ot takie tam zielsko, gdy wyciągnęłam upieczonego z nią kurczaka po prostu oniemiałam. Zapach powalił mnie na kolana. 10 źdźbeł trawy kosztuje 1,75zł i starcza na ok. 3 pieczone potrawy. Ze współpracy jestem bardzo zadowolona i chciałabym podziękować
Gotowanie i blogowanie