specjalną okazję. 3 filety z kurczaka 400ml mleka kokosowego Curry Papryka Śmietanka Ryż Sezam Sól Pieprz Cukier Podane proporcje wystarczą na obiad dla 4-5 osób. Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie łyżki pasty(...)niecałą szklankę wypłukanej wcześniej czerwonej soczewicy. Gdy mleko kokosowe nieco odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietanki i nieco cukru do smaku. Chwilę dusimy. Na patelni podsmażamy sezam, którym posypujemy gotowe danie. Smacznego
MarcinChefNie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam takie lenistwo. Leżysz, a jedzenie samo się robi. Jak tego nie lubić? A jeśli robi się smaczne jedzenie, to
KucharzycaNa jesienne dni najlepsze są zupy pełne jesiennych warzyw jak kapusta i marchewka, Rozgrzewające do szpiku kości .Lubię jesień mimo ,że zawsze jestem chora
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKasza bulgur z vermicelli z warzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Ze względu na problemy natury ortodontycznej nawet w wersji na zimno warzywa najpierw gotuję chwilkę na parze, by lekko zmiękły. Nie podaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać(...)kroimy w słupki. Chwilkę obgotowujemy na parze. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy je do ugotowanej kaszy. Pomidory kroimy w kostkę. Danie doprawiamy świeżym tymiankiem i solą. Składniki mieszamy ze sobą lub układamy w warstwy. Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu na blogu Tradycyjna Kuchnia
Wrzosowa PolanaNa ten długi szaszłykowy patyk możemy nadziewać to co lubimy, to co nam smakuje, co mamy akurat pod ręką. Zawsze może być inaczej, ale zawsze pysznie
Z Majeczką w kuchniklarowane czy ciekawe masełka smakowe. Ponadto znajdziemy trochę informacji o ziołach i herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo(...)szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne
Plate of JoyPodroby generalnie na ogół omija się szerokim łukiem i tu błąd, podroby potrafią być bardzo smaczne a przy tym są tanie. Proponuję spróbować chociaż raz
Smaki EwySzaszłyki można robić na wiele sposobów - w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a stanowią smaczną alternatywę dla
Smaki Ewysmaczny . Odwzorowałam go na bazie smaku , nieco zmieniając niektóre elementy – podciągając pod smaki moich domowników . Efekt końcowy był taki ,że wszyscy w domu zajadali się niemiłosiernie . Pyszne , proste danie na każdy dzień tygodnia , a dodatkowo bardzo łatwo je modyfikować i przystosowywać do własnego kulinarnego gustu , ze szczyptą fantazji " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)pszennej sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka – płaska ,cukru Sos : Gruby plaster, boczku wędzonego – nie sparzonego ( około 150 g ) 1/2 piersi z kurczaka – filet 200 ml słodkiej śmietanki 12% 1 niepełna szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1/2 małej cebulki
Ogrodnik w podróżyPizzaSkładniki:ciasto:-0,5 kg mąki - 1 szklanka mleka - 30g drożdży- 1 jajko - sól do smaku sos:-200 ml wody - 3
Gotuj Z Muzykąsałaty lodowej1 nieduża podwójna pierś z kurczaka1 duży długi ogórek1 duże awokado lub dwa mniejsze1/2 szklanki ziaren słonecznika200 g sera sałatkowego a`la fetasól ziołowasłodka paprykaolej sezamowysól/pieprzPierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Każdą pojedyńczą pierś rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso oprószyć solą ziołową i słodką papryką, skropić olejem sezamowym. Rozgrzać patelnię grillową i ugrillować mięsko. Ugrillowaną(...)składniki przełozyc do miski i dokładnie wymieszać. Ugrillowane mięsko pokroić w paseczki i dodać do pozostałych składników. Sałatkę ponownie wymieszać, skropić olejem sezamowym, do smaku oprószyć odrobiną pieprzu/soli, ja dałam tylko pieprz
Monia miesza i gotujesprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw - cynamonu, imbiru, kminu i chilli. Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze. Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek, taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom - mojemu Tacie smakowało:)Pod koniec przygotowania do tażinu wbija się jajka, które(...)tygodniu pokażę Wam przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu. Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu:tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine
Chilli Czosnek i OliwaMamy karnawałowy czas, więc jest to idealna pora na domowe przyjęcie. Polecam przygotować na nie oszukane przepiórcze udka, które są przyrządzane z mięsa mielonego i paluszków
Przepisy Aleksandry